Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2013 13:16 - ИНТЕРВЮ НА РАДИОН ПОПОВ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 3651 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Препечатвам това интервю на Радион Попов по две причини. Първата е, че сме съученици и приятели, а втората причина е, защото аз също съм писал и пиша често за МВнР и особено за комплексираното и зависимо министърче, което гледа всичко друго, но не и интересите на страната. Интересно ми е да разбера защо началникът му го търпи още, след като заради сделката с оръжието уж за Ирак, а то отиде при кюрдите и при посещението си в Анкара на Борисов му очукаха канчето по този повод. Всъщност, имам някакви идеи в тази област, но все още не са доказани с документи и факти.
В същото време съм подал въпроси по ЗДОИ към МвНР, на които още не ми е отговорено и изглежда ще стигнем до административния съд. Вече съм осъдил бившия Главен прокурор по този закон, а на 29 януари е делото ми по НК към Филчев. Надявам се да е последно.



  
  More Sharing ServicesСподели     image   Радион Попов: Николай Младенов е подписал вредни за държавата документи 07.01.2013 08:000     

Радион Попов е роден на 22 февруари 1950 г. в с. Скобелево,Казанлъшко. След руска гимназия завършва Военното училище във Велико Търново (1970) и Националният колеж по отбраната във Вашингтон (1996) с изключителни отзиви. Като офицер от разузнаването е учил четири семестъра арабистика в Багдад.

По-голямата част от службата му преминава във военното разузнаване, като е бил помощник на военния аташе в Дамаск (1980-1982 г.), военен аташе отново в Сирия (1986-1989) и военен аташе в Мадрид (1999-2000 г.)

Радион Попов напуска армията(2001) и  военното разузнаване след като тогавашния министър на отбраната Бойко Ноев го набеждава в неизвършени престъпления, поради което изчиства името си, чрез съда където Бойко Ноев и държавата са осъдени за опетненото му име. Радион Попов е бил пълномощен министър в Кайро и заместник-министър на външните работи. Говори перфектно английски, руски и арабски, ползва испански и турски.

В интервю за news359, бившия министър на външните работи Радион Попов, ни запозна с интересни факти около оръжейни сделки, досиета, посланици и др.

- Разкажете ни за оръжейната сделка в Ирак.

- Информацията е, че сделката е разрешена благодарение на подписите на Иван Драшков или на негов представител в междуведомствената комисия, и подписа на Николай Младенов. Подписът на иракския министър-председател Нури ел Малики, който е бил поставен върху сертификата за краен получател е бил фалшив. Питам се, кой тук е проверявал за истинността на този подпис? А, може би Валери Рачев в качеството му на посланик? Всичко това е пълен бардак. Защо са искали да арестуват Рачев, а след това Николай Младенов го е защитавал пред Бойко Борисов, как оръжието, произведено в Розовата долина и продадено от олигарха-архонт, любимец на дядо Николай  попада в Кюрдистан, а след това и в PKK? Ето това е истински скандал, предизвикал тежък разговор между турския премиер Реджеп Таип Ердоган и Бойко Борисов.

- Как ще коментирате договора между министерството на отбраната и американската фирма MakFarlain Co?

- Тук възниква въпроса, дали след подписа на Николай Цонев, Николай Младенов също е поставил подписа си под този съмнителен договор за 63 000 долара на месец.  Със същата тази фирма работи и Бойко Ноев, която фактически свързва отношенията им с Николай Младенов, но разбира се по-силната връзка идва от лобирането за старите F-16, което Ноев прави от 2000 г. и до момента. Договорът с американската фирма е подписан от тогавашния зам.-министър Камелия Нейкова, но все още няма отговор дали Николай Младенов го е подписал, след като е станал министър на отбраната през 2009 г. Зад фасадата на секретността се крие факта, че Николай Младенов е подписал един вреден и ощетяващ Министерството на отбраната договор за скандалните 63 000$. Този въпрос остана без отговор въпреки, че аз съм го поставил на премиера в отвореното си писмо до него.

- Как ще коментирате изпратените посланици с досиета?

- Относно отказа на агреман за Маричков от Ватикана, искам да кажа, че никоя държава до момента не е отказвала агреман за посланик с досие, а този избор е личен на Николай Младенов. Подчертавам, че Николай Младенов изпрати братовчед си Чавдар Николов за посланик от Мексико в Бразилия и този акт е в нарушение на закона. Как ще реагира той ако се окаже, че имаме посланици с досиета в САЩ, Франция или Кувейт?

- Какви са вашите очаквания от изхода на делото което водите срещу министърът на външните работи Николай Младенов?

Аз очаквам българския съд да постанови справедливо решение срещу произвола на външния министър Николай Младенов. Кога най-после президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов ще накарат Младенов да спазва законите. Нека се отнесат към него така, както го направиха с Трайчо Трайков и с четиримата министри на здравеопазването.

- Какво е мнението Ви за радикалния ислям?

-Ето, тук искам да задам няколко реторични въпроса, свързани именно с тази тема. Дошлите на власт радикални ислямисти в Тунис изучават ли основите на демокрацията в училището, основано от Николай Младенов? Интересно е дали всъщност Младенов все още подкрепя поканата си до египетския президент Мурси за посещение в България, както и това дали самият Николай Младенов все още поддържа тезата, че радикалните ислямисти и Ал Кайда са демократичната алтернатива за Сирия? Все интересни въпроси, които следва да получат своя отговор. Мишо Шамара беше раследван от прокуратурата за гавра с флага, а гаврата на Младенов не притеснява демократичните ни институции.

- Какво ще ни кажете за технологията МИК?

-Тук възниква въпроса защо от сделката е отстранена Попова, а след това се включва Бойко Ноев. Именно той доведе ген.Джеймс Джоунс, който е бивш съветник на Обама по националната сигурност и сегашен член на борда на фирмата. Кога прокуратурата ще потърси отговорност за нанесените вреди и пропуснатите ползи? Тази технология стои 3 години и ръждясва вместо да бъде от полза за армията при бедствия и така нататък.

- Как ще коментирате това, че саудитски принц е проучвал възможността тайно, да се сдобие с български паспорт?

-Почти е сигурно, че това шейх Ел Хокейр, защото само преди два месеца той беше тук, а заедно с него беше и дядо Абдула, който нямаше право да влиза в България, но след това някой явно му е възвърнал това право. Срещата е била с министър Николай Младенов и вероятно тихо-мълком са искали да преминат  тази процедура, но не е толкова лесно. Трябва да има предложение до министерски съвет, трябва да има съгласие от саудитското правителство, на краля и т.н., но очевидно някой се опитва в суматохата да свърши някаква работа без да е ясно какво предлага той на България. Предложената  от мен официална кандидатура е тази на шейх Бедър, който предложи двуетажната си вила за две години с шофьор и кола напълно безплатно, за което е написан два пъти доклад  до премиера и Николай Младенов, но отговор така и няма.

- Означава ли, че министър Младенов ви отказва позицията посланик в Риад затова, че сте били във военното разузнаване?

- Това не е вярно, че министър Младенов ме спира заради службата ми във военното разузнаване. Той ме спира през Февруари 2010г. , а темата с посланиците с досиета излезе едва през Ноември 2010г. Ето и един факт, през Май 2010г. министър Младенов заяви пред радио Хоризонт, че Радион Попов няма да замине за Риад, защото той няма да решава на килограм. Във връзка с това искам да се обърна: Министър Младенов, аз не съм картофи, а посланик с подписите на Сергей Станишев, Бойко Борисов, Георги Първанов и със съгласието на Краля на Саудитското Кралство.




Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11742875
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031