Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2012 16:38 - НОВИЯТ ПРЕХОД
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 3587 Коментари: 7 Гласове:
7

Последна промяна: 30.11.2012 17:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ Е В ОПАСНОСТ. У НАС ТЯ ПРОСТО Е МЪРТВОРОДЕНА

 

След като се уверихте, че конституцията у нас де факто е суспендирана, трябва да помислим как да излезем от този омагьосан кръг. Разиграх много варианти. И всички стигнаха до реално суспендиране на конституцията, кръгла маса и създаване на програма и програмно правителство за излизане от политическата и конституционна криза, в която се намираме.

Кога и как да се суспендира конституцията и да се изработи нова?

Първо трябва да се подготви и осъществи една кръгла маса, която да изработи програма за излизане от кризата. Кръглата маса трябва да изработи както стратегията, така и програмата и указите на президента, които ще бъдат реализирани в близките 2 години. В същото време ще се създадат граждански съвети, които ще осъществяват граждански контрол върху изпълнение на програмата от програмното правителство. То трябва да бъде неполитическо, съставено от хора, които не членуват в т. нар. „политически партии” и не са свързани с тях. Това са университетски преподаватели, научни сътрудници от БАН и известни общественици с ненакърнен авторитет и морал. Гражданските съвети ще докладват на постоянноработещата кръгла маса, която ще изготвя необходимите текстове и програми. В същото време ще се изпълни един проект, наречен „Граждански университет”. Той ще има за цел да издири и подготви политически, организационно и експертно хора с чиста биография, капацитет и морал За целта ще бъдат канени лектори от страни като Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Прибалтика, ЕС Става дума за изтъкнати дейци на прехода като Лешек Балцерович и Вацлав Клаус. Това може да става по интернет телевизия, за да бъде по-евтино, а он лайн могат да му бъдат задавани въпроси, групирани около темата на лекцията. Постепенно ще се обособят тематични групи, които след курса от лекции и публикации в специален сайт ще бъдат поканени на конференция на живо, за да се запознаят и организират работни групи за създаване на стратегии и програми , на структури и нови институции за продължителен период от време.

След приключване на проекта тези обучени хора ще станат гръбнакът на една нова партийна система според вижданията си-десни, леви и центристи. Те няма да се учат на политика в движение, както е сега и ще имат първоначалния минимум да се заемат с политическа дейност. Но дори и да създадат само една партия, тя ще застави останалите да се променят коренно и да възприемат нов модел на партийно строителство и критерии за влизане в политиката. Що се отнася до изборите, то след създаването на нова конституция, която трябва да се приеме от нацията с референдум ще се проведат избори, но вече за двукамарен парламент, където горната камара задължително трябва да бъде на мажоритарен принцип. Така ще се изхвърли паразитната институция, наречена КС и ще даде възможност да се установи истинска политическа надпревара и контрол.

Всъщност, аз така си представях нещата още преди преврата, но тогава нямаше възможност за реализация на този мой проект. Единственото, което успях да направя е да издействам от Адам Михник да приеме за подготовка млади журналисти от в „Демокрация” на подготовка и повишаване на квалификацията. Той се съгласи и пое и финансирането на този проект, но незнайно защо Йордан Василев и ръководството на СДС тихомълком отказаха да направят това. Всъщност, знайно е вече, но това е друга бира.

Опитът ми като член на НКС на СДС да започнем смяна на модела на Съдебната система  като най-малобройна, но изключително важна също не намери поддръжници. Предложих да се направи във военното училище във Велико Търново един ускорен тригодишен процес за завършване на право, но срещнах решителен отказ от страна на Желев и неговите хора. Военната дисциплина би помогнала да се увеличи хорариума на подготовката и още през 1993 година щяхме да имаме випуск с нови юристи, незасегнати от комунистически трактовки на правните норми и обучавани от хора с нормално мислене.

Надявам се един ден да излязат протоколите на СДС от този период и тогава ще се види кой какво е говорил и правил. Тогава ще се определи какво е преход и квазипреход, както и кой къде се е намирал.

Ще ми бъде особено интересно и приятно, ако след прочитането на тези мои постинги кажете и развиете свои идеи за нов преход. Една идея има сила и авторитет когато се основава на обществения интелект и морал.

Нека направим първия реален опит да станем нормално демократично общество.

Разчитам на вас, както и вие винаги можете да разчитате на мен.




Гласувай:
7



1. andrei - Кольо,а не е ли по-добре да окошарим
30.11.2012 17:26
цялата партийна сган от крайно ляво,до крайно дясно и после да седнем край масата?:))))
цитирай
2. lyubomircholakov - Уважаеми господин Колев, докол...
30.11.2012 17:37
Уважаеми господин Колев,
доколкото разбирам, Вие призовавате евентуалните бъдещи реформи да бъдат извършени в рамките на "нормално демократично общество". Позволявам си само леко да развия тази теза или апел по посока на задълбочаване на дискусията с цел да се определят съвсем конкретните и строго изяснени характеристики на тази формула.
С други думи: какво означава "нормално демократично общество"?
Ако това означава общество от съвременен западен тип, виждаме, че демографските данни са категорични: "нормалното демократично общество" само след един сравнително кратък исторически период, по-малко от век, ще се състои в мнозинството си от африканци и азиатци, а малцинството в него ще бъдат коренни европейци.
Виждаме, че в почти всички големи европейски градове вече има цели квартали, където не просто не функционират ценностите на "нормалното демократично общество", а чисто и просто не влиза самата полиция - например, наскоро в Копенхаген полицията предаде контрола върху афроазиатските имигрантски квартали на самите имигранти и повече не влиза там. Подобни анклави се разрастват и стават все повече. Всички изследвания сочат едно и също: новите поколения имигранти са много по-радикално настроени от своите родители срещу т. нар. "европейски ценности", т. е. срещу ценностите на "нормалното демократично общество". Меркел, Саркози и Камерън сами признаха, че моделът на т. нар. "мултикултурно общество" се е провалил, т. е. оказал се е просто една идеологическа утопия.
Дали няма и "нормалното демократично общество" (сама по себе си тази фраза е доста красива) да се окаже утопия, подобна по своята мъртвороденост на утопията на "развитото социалистическо общество"? Отговорът на този въпрос е много важен, защото ако се окаже, че е така, явно ще трябва търсим измеренията на някакво ново (или добре забравено) общество, което е способно да овладява и контролира подобни процеси. И този отговор, мисля, задължително трябва да се даде, за да знаем накъде да насочим вниманието си.
цитирай
3. apostapostoloff - Всичко това неминуемо ще стане, но...
30.11.2012 18:38
Тук, в Ориента, нещата винаги стават много бавно. А и простотията българска много пречи. Да вземем само един пример...

В ЕС въведоха новозенландската здравно- осигурителна система като най- адекватна на времето в което живвем. Премахнаха окончателно системата "Бисмарк", която съсипва всички българи.

Вместо Десито да изпрати екип мастити наши медици и в ЕС, и в самата Нова Зенландия, за да проучат нещата от близо, а след това да ги приложат у нас, тя си драпа п.....а и иска още 20 милиона от Б. Б. Да се смееш ли, да плачеш ли?...
цитирай
4. socialismus - Спомени или нови решения?
30.11.2012 18:57
"Първо трябва да се подготви и осъществи една кръгла маса, която да изработи програма за излизане от кризата. Кръглата маса трябва да изработи както стратегията, така и програмата и указите на президента, които ще бъдат реализирани в близките 2 години. В същото време ще се създадат граждански съвети, които ще осъществяват граждански контрол върху изпълнение на програмата от програмното правителство. ": bosia

Аз разбирам граждански съвети когато е свалена еднолична или власт в еднопартийна държава, нещо което върши работа в бивши социалистически държави, но сега има много партии и се предполага, че интелектуалците са привлечени или са привърженици на някоя партия. Всъщност тези интелектуалци, които са разочаровани от ВСИЧКИ партии са много близко до РАЗОЧАРОВАНИЕ ОТ ДЕМОКРАЦИЯТА. На тях ли ще се доверим? Те по- скоро могат да ни докарат диктатура.

Още: малък анахронизъм. Първо правим граждански съвети, после програмно правителство. Значи оставяме страната със старото- нежелано правителство или без правителство. Тук идва трудността- как ще бъде свалено правителството? Като му изтече мандата ще си тръгне само? Айде бе? Ще му бъде оставен мандат? И то ще се съобрази? Ще бъде разтурено НС и ще бъде оставено правителството? Ега ти подхода.

Май има нещо недомислено. Може би има друго решение. Това което проработи 1990 сега е малко старо
цитирай
5. borkolbor - borkolbor-Ако приемем хипотетично , че .........
01.12.2012 15:51
Ако приемем хипотетично ,че университетските преподаватели в правните вузове са отговорни граждани и професионалисти ,то те биха могли да имат положителен принос за промяна на статуквото в правораздавателната система отдолу нагоре. Всеизвестно е ,че завършилите млади юристи ,в болшинство ,са деца на хора от средната и по-висшестоящите прислойки на обществото-кариерни прависти ,бизнесмени и тежки бизнесмени ,икономисти ,финансисти, хотелиери ,арендатори ,административнодържавни или частнокорпоративни управленци .Те носят морала на своите родители и среда ,живеят на широка нога през студентските си години/за разлика от тия студенти ,които произхождат от по-бедните семейства на хора от село ,работници,чиновници, учители ,лекари ,интелигенти/ ,стимулите и мечтите им за живота са свързани с много пари ,бърза и възходяща кариера и власт от всякакъв вид и порода . Крушата не пада по-далеч от дървото .Та тези преподаватели в правните факултети на вузовете да сформират свои вътрешни колегии ,които да се основават и работят по строго определени нравственоетични ,професионалнопрагматични и патриотични принципи. Да откриват и работят с младежи ,които притежават истински духовност ,гражданственост ,борбеност ,интелектуален стоицизъм,чувство за неотменна и единственна справедливост в рамките на закона и извън него/т.е. промени в нормативните разпоредби с цел справедливо правораздаване/.Тези ,избрани и отделени от общите потоци студенти ,да бъдат занимавани и обучавани в отделни ,методически ,семинарно-учебни единици.Това следва да бъде регламентирано и приведено в действие чрез заповеди на факултетните декани и ректори на вузовете .Заниманията в тези семинари трябва да бъдат свободни ,дискусионни ,остро-полемични на теоритична и житейска правна ,дори и политизирана ,тематика.Така бъдещите ,духовноелитни законотворци ще се отчупят ,ще усетят силата на мисълта ,принципите и словото си .Неминуемо ще избухнат конфликти между тях и останалата маса "синчета и дъщерички".
цитирай
6. borkolbor - borkolbor-Ако приемем хипотетично , че .........
01.12.2012 19:04
Ще ги направи слраведливо агресивни и целеустремени.Оттам насетне всичко ще зависи от звената преподавателски колегии-съмишленици . Вътре ,в преподавателските колективи на вузовете ,ще срещнат яростен отпор заради нестандартния метод на работа с поне една четвърт от общия поток студенти в даден курс.Ще се преборят !!! Ще се преборят и то как ,ако са верни на опита , знанията и съвестта си ,ако са верни на професионалната си клетва в полите на Темида !!! И след това със силата на едикт да им се даде правото да насочват дипломантите ,естествено с тяхно принципно убедено желание и съгласие ,към,забележете ,само към Следствените служби в РПУ-тата на МВР-тата в цялата страна.И тогава ще видим кой кум, кой сват и кой на Луканов брат!!
В секциите на Криминална полиция и Икономическа полиция към съответните ведомства работят и граждански отговорни служители ! Има ги ,намират се .Ах ,как ми се иска да ги има повече такива там .Та въпросните дипломирани юристи, вече стажанти и кандидат-дознатели и следствени оперативни служители ще се доказват и утвърждават в работно движение ,ще заемат определени позиции в следствените служби .Ще се справят, защото ще са най-добрите ,както казах вече-избранници на преподавателите си от университетите .Да бъдат само мъже .За да няма :" Чуйме ,мила, разбери, и на мене ти се подчини !!!" Позната реплика от вътрешноуставния полицейски жаргон .Девойките или жените-юристки да бъдат насочвани и назначавани на работа/пак в следствие на претенциозната университетска подборка/ ,забележете само и само в съдийските състави и комисии към градските ,районните и областните съдилища .Там те ще бъдат най силни в системата и ще упражняват натиск за постановяване на справедливи съдийски и прокурорски решения и присъди . Ще създават с работата си и респект сред гражданската квота съдебни заседатели в съдебните процеси .По този начин дамите-юристки ще подпомагат и финализират усилията и работата на колегите си мъже от следствените служби на МВР-тата .
цитирай
7. borkolbor - borkolbor-Ако приемем хипотетично , че .........
01.12.2012 22:31
А те , ако са от моята порода ,ще изкарат един шест месечен , съкратен офицерски курс в Симеоново ,ще се върнат в полицейските поделения и ще бъдат железен ,страховит тандем с колегите си от икономическа и криминална полиция.Например ,не бива едно тежко икономическо/криминално/ престъпление ,разкрито и безспорно доказано в рамките на няколко месечен труд от няколко екипа професионалисти,надлежно документирано в съответствие с разпоредбите в НПК и накрая резюлирано от следовател в следствена служба с експертно мнение за осъдителна присъда по член,алинея, точка, подточка и т.н.от НК , да бъде неглижирано от червено-черните тоги и бонета .В съдебните институции то тръгва по тъмни ,миризливи тунели-от канцелария на канцелария ,от инстанция на инстанция , с прибежки и забежки от закона ,с промени или отмени на свидетелски показания ,с нечестни адвокатски прийоми ,с подкупи ,с удължаване на процесуалните действия и търсене на давност във времето , с неявяване на свидетели в съдебно заседание ,с неприсъствие на подсъдими в заседателна зала вследствие на фалшиви болнични листи и измислени болести и с какво ли не още ! На това трябва да се сложи край ! Много ,много правилна е идеята за създаването на триинституционална гражданска квота съдебни заседатели-юристи- в ГС , в ОС и във ВСС .Предлагам те да БЪДАТ избирани проименно единствено и само от ония същите момчета и момичета с поне тригодишен стаж впрофесията.Нали помните, те ще са белязани от своите университетски преподаватели с квалификацията "честни и непоколебими завинаги "!!!А тези гражданска съдебно-заседателна кохорта/ще се състои от честни хора ,защото ще бъде избирана от честни хора/ по закон ще се самосезира ,ще има законотворчески и регулаторни функции ,ще има правото да стопира и изчиства системата от грешни нормативни разпоредби и актове. И още - всяка една несъстоятелност или грешно движение от страна на съдии и лрокурори ще светва документно на масите в канцелариите на ВСС ,КС и главен Прокурор на РБ !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11735281
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031