Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2012 12:36 - ПРОДЪЛЖЕНИЕ ЗА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪЗПРОИЗВОДСТВОТО
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 4585 Коментари: 5 Гласове:
2

Последна промяна: 27.10.2012 19:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Понеже споровете продължават ще се наложи да направя някои допълнения. По телевизията спориха Стойнев /БСП/ и Главчев /ГЕРБ/. Тези двамата, както и всички техни колеги без изключения са сбъркани генерално. Уж са загрижени, а дрънкат за някакво обезщетение за майчинство. Това е толкова тъпо, че чак е смешно Обезщетение за майчинство! Голям смях! Излиза, че държавата у нас е застрахователно дружество. Забременее жената, радва се, че ще има дете, а държавата, видите ли, я обезщетява, сякаш е катастрофирала. Един вид телесно „каско”.

Това е абсурдно и тъпо. Точно толкова, колкото и самите български политици. Бас държа, че нито един от тях не е чел Монтескьо. Или, ако някой от тях случайно го е прочел не го е разбрал и го е забравил незабавно.

Парите, които държавниците трябва да дават на семействата за раждане на дете трябва да имат твърдото убеждение,  че това е инвестиция. Както семейството инвестира в децата си в образованието. Защото колкото повече деца се раждат и колкото по-добро образование имат, толкова бъдещето им и това на държавата като цяло става по-благоприятно, по-устойчиво и по-гарантирано. А тези нещастници ми говорят за обезщетение. Философията им е обратна и няма нищо лошо с истината, ако изобщо имат философия.

Именно от смяна на философията се състои и смяната на модела. А когато се сменя модел, следва да се създаде такава институция, която възможно най-подготвена да го направи. И понеже възпроизводството е свързано с доста други държавни институции, това министерство трябва да има достатъчно сили, за да координира с тези институции всички проблеми, които трябва да се решават заедно. Което означава, че министърът трябва да е и Първи вицепремиер в кабинета. Друга възможност е този пост да се оглави лично от премиера. Поне докато се стабилизира институцията.

Двамата келеши се сритаха и за това дали трябва сумата да бъде обвързана с минималната работна заплата. Тук нещата също стоят различно, защото минималната работна заплата не е обвързана пряко с инфлацията. А инвестицията в децата, наречени детски надбавки и обезщетение за майчинство задължително трябва по закон да бъдат обвързани с инфлацията. В противен случай ще се стигне до сегашната ситуация, където парите от бюджета за майчинство са по-ниски от границата на бедността. Абсурдно и недопустимо е да се допуска това, защото нещата мултиплицират. Най-вече по основание на абортите. Дават примери за швейцарките, които имат 140 дни платено майчинство а у нас били 410. В недалечното минало българката и толкова не е имала, а в момента, който може да става и да работи е грабвала бебето на гръб и сърпа и е отивала на нивата да жъне. Предвид това, че сватбите обикновено са се правели след Димитровден, който беше вчера, поради свършване на  активната селскостопанска работа, децата са се раждали около жътва. Спомнете си картината на Христо Станчев „На нивата”, където младата майка е седнала до снопите на нивата и кърми бебето си.

Разбира се, не искам да върна жените със сърпове на нивата защото от една страна има модерни комбайни, а от друга страна разни златки и калинки щяха да си изпорежат пръстите и ръцете до лактите. Тук трябва да се помисли и разработи програма за надомна работа или работа от дистанция.за майките. В някои модерни държави това вече навлиза в живота. Особено в областта на тези професии, които не изискват пряк контакт с началниците, а могат да се поддържат по интернет технологиите. Което означава, че трябва да се помисли и за образователна подготовка на такива професии за жени, които ще позволяват дистанционна професия. Лично аз смятам, че до броени години и учителската професия ще бъде точно такава.

Децата са бъдещите данъкоплатци, които трябва да осигуряват производство на стоки и услуги, от които ще се пълни бюджета и ще осигуряват старините им. Не да изкарват пенсиите на пенсионерите ден за ден, а да създадат пенсионни фондове с разумни и законни финансови операции. Да ги умножават, за да има подобряване на пенсиите. У нас в момента нещата, както във всички области, така и в пенсионното дело са максимално забатачени и сбъркани. Някой ще пита: „А откъде пари за фондове?” Ще му отговоря. Първо: Да се възстановят старите пенсионни фондове, съсипани и разграбени от комунистите. Второ: В закона да се разрешава на фондовете да взимат нисколихвени кредити от националната банка, както правеха това търговските банки през деветдесетте години. Тогава пари ще има за пенсии и те няма да са унизителни и убийствени като сега.

Аз не очаквам от Дянков да направи това. Още по-малко от квадратния му началник. Но аз не очаквам това от Сатанишев, Костов, Кунева, Доган или който и да е друг т. нар. „политик” да работи изобщо в тази посока. Те всички се опитват да облагородяват стария социалистически модел. А да облагородиш комунизма е все едно да облагородиш сифилиса, както казваше Владо Свинтила.

Същото се отнася и за българската журналистика.




Гласувай:
2



1. анонимен - Заслужава да се прочете от всеки,
27.10.2012 19:46
Интересно и аналитично написан.
Не биваше обаче с капката катран "квадратен началник" , безсмислено да се "оцапа" този пост.
Не съм никакъв почитател на Борисов, но наистина "тежък постинг" не бих олекотил с една изпусната дума, независимо от отношението ми към субекта !
Има кога, къде и как !
цитирай
2. tanika - causa perduta
28.10.2012 11:10
causa perduta
цитирай
3. анонимен - Това обяснява всичко
29.10.2012 02:05
В България дерибейства банковата олигархия, милиционерско-мутренската мафия и потомството на бившата бкп. Министерството на геноцида над българите функционира с пълна сила
цитирай
4. анонимен - Прекръстих се с лява ръка
29.10.2012 14:58
По думите на председателя на СГЕРБ Николай Андреев - приоритет на партията герб е да се раждат повече деца. „Младежкото ГЕРБ заяви, че до юли 2012 г. са се родили над 500 бебета на нейни членове. Броят на родените през същия период внучета на старейшините на герб е още по-голям”, добави Андреев. http://www.focus-news.net/?id=n1711292
цитирай
5. анонимен - пенсионер
02.11.2012 17:26
Деца се раждаха нормално,докато с тази работа се зае държавата./по Швейк/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11733494
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031