Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2012 17:20 - НЕ АМНИСТИЯ, А НОРМАЛНО МИСЛЕНЕ Е НЕОБХОДИМО
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 7328 Коментари: 11 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 ТОВА ВЕЧЕ СМЕ ГО ЖИВЕЛИ

 

Една наредба от 23.12.2003 г. на МРРБ тези дни пак развълнува целокупният притежател на апартамент у нас. Появи се амнистия на строителство, строено по нормативната база, но без разрешение. Това е наредба № 7.

Любопитно ми е как е създадена тази наредба. Правени ли са проучвания сред градското население какви нужди има. Взети ли са предвид бита и начина на живот на живеещите в апартаменти с балкони? Взети ли са предвид нормалните нужди на гражданите за нормално живеене? И ако преди 50 години битовата техника и мебелите са били едни сега не са ли различни?

Нашите архитекти нямат думата. Думата има чиновника и нормативната база. Допреди 20 години, например, апартамент над 120 квадратни метра има право да си строят само една група от т. нар. „правоимащи”. При апартамент от 120 кв метра някой ще си остъкли ли терасата? Не! Той има достатъчно място за живеене и остъклена тераса не му е нужна. Но едно четиричленно семейство при 70-75 кв. м жилищна площ трудно ще се справи с малкото място за живеене. За старите кооперации не говоря, защото те хем с просторни, хем и въздух имат достатъчно и остъкляване не е нужно.

Нека вземем един хипотетичен апартамент от 75 кв метра. В него живеят семейство висшисти с две деца. Приемаме, че холът е проходен, а тераси имат всички стаи. Строен е преди 40 години. Това означава, че дори да е панелен, той има още доста живот и не може да бъде съборен. Ако блокът е панелен стени не могат да се бутат, но дограмата може да се премести на балкона или балконът да бъде остъклен, за да се използва площта по-ефективно.

Като изключим тоалетната, коридорите и терасите остава около 45 кв. метра. От тях: 6,5 кв. м. кухня

10 кв. м. детска

17 кв. м. хол

11 кв. м. спалня с кабинет

Нека сега поставим най-необходимите мебели и техника, за да видим какво може да се събере в тях.

 

В кухнята трябва да има:

Умивалник- 0,72 кв. м.

Маса-0,8 кв. м.

Печка-0,40 кв. м.

Хладилник-о,40 кв. м.

Шкаф-2х0,5 кв. м.

Столове-4х0,2 кв м.

Всичко това прави общо 4,12 кв. м. Вратите на хладилника, печката и шкафовете трябва да имат  още толкова място, за да се отварят. Това прави още 2,5 кв. м. Общата сума става 6, 62 кв. м., което надвишава площта на кухнята. Значи кухнята е сбъркана поначало и не може да събере най-необходимите минимални мебели и техника. Такава кухня е неспасяема, ако наредба №7 не се съобрази с това. А тя не се съобразява, защото архитектурните и административните тикви не ги интересува това. Защото кухнята има тераса, но не можеш да сложиш шкафа, печката и хладилника на нея без да я остъклиш. Иначе оставяш техниката и шкафа неизползваеми през зимата и когато времето е лошо.. Място за отваряне на врати и прозорци-отрицателно.

 

Хол.

В него трябва да има:

Диван-1,6 кв. м.

Фотьойли-2х 0,8 кв. м=1,6 кв. м.

Табуретки-2х0,25 кв. м.=0,5 кв. м.

Библиотека-5х0,4 кв. м.=2 кв. м.

Ниска масичка-0,8 кв. м.

Висока маса-1 кв. м.

Столове-6х0,2 кв. м.=1-2 кв. м.

Шкаф за телевизор и муз. уредба-0,5 кв. м.

Получава се 9,2 кв. м.

 Прибавям 2.25 кв. м. място за отваряне на вратичките. За шкафчето още 0,2 кв. м. и място за разпъване на дивана-2,5 кв. м.. Общата площ от мебели и техника става 14 кв. м.. Останалите 3 кв. м. е проход, по който да се стигне до спалнята, място за отваряне на вратата и прозорците За нищо друго не остава място в този на пръв поглед просторен хол.

 

Стигнахме до спалнята, която поради липса на място трябва да изпълнява място и на кабинет. Квадратурата е 11 кв. м.

Там трябва задължително да има:

Легло за двама-3 кв. м.

Нощни шкафчета-2х0,25кв. м.=0,5 кв м.

Ракла-0,8 кв. м.

Гардероб-2х0,55 кв. м.=1,1 кв. м.

Етажерка-2х0,35 кв. м.=0,7 кв. м.

Бюро-0,72 кв. м.

Стол-0,2 кв. м.

Получава се 7,02 кв. м. Прибавяме място за отваряне на вратите-2,2 кв м. Заетата площ става 9,22 кв. м. Остават 1,78 кв. м., което служи за минимални проходи към гардеробите, леглото етажерките и бюрото. Място за отваряне на врати и прозорци.

 

Стигнахме и до детската-10 кв. м.

В нея трябва да има:

Легло-2х2 кв. м.=4 кв. м.

Нощно шкафче-2х0,25 кв. м=0,5 кв. м.

Бюро-2х072 кв. м=1,44 кв. м.

Гардероб-2х0,54 кв. м.=1,08 кв. м.

Шкаф за тетрадки и учебници-2х0,32 кв. м=0,64 кв. м..

Стол-2х0,2 кв. м.=0,4 кв. м.

Общо 8,04  кв. м. Прибавям още 1,3 кв. м. за вратичките. Получава се 9,34 кв. м. Остават 0,66 кв. м. Тази площ трябва за място за отваряне на вратата. За проходи място няма. Вратата и прозорците не могат да се отварят. Проходи-няма. Дори и да се направи леглото на два етажа, мястото е недостатъчно

 

Ето, това е ситуацията в днешното българско семейство. То или трябва да живее като къртица, или да се лиши от легла, гардероби, мебели и столове. Тази жилищна площ е абсолютно недостатъчна. Затова ако има балкони, българинът е принуден да ги усвои. Става така, че нормативната база е изцяло срещу българина, а когато усвои терасата, за да може поне да диша, от някоя община или регионална строителна дирекция идва един негодник и започва да го заплашва, рекетира и стресира.

Ако министърът има в тиквето си съвсем мъничко акъл ще даде за задача на същия този негодник да провери жилищата в България, да прецени всички необходими мебели и техника и ще разбере, че тези апартаменти са строени с манталитета на селяндурина с една рогозка, печка и ниска софра в стаята. Без хладилник, пералня, библиотека, столове, маси, умивалник и телевизор. Сиреч, мисленето/доколкото го има/ е от средата на 19 век.

Законите и подзаконовата нормативна база трябва да са обществен договор, а не хрумките на негодници с мислене от средата на 19 век. Чехов е сбъркал, когато е казал, че красотата ще спаси света. Колкото хубавата Елена е предотвратила Троянската война. Красивият външен вид на едно жилище не е гаранция, че вътре е удобно, приятно и уютно. При нас е обратното. И българските политици и чиновници искат външен блясък, но за сметка на нормалния живот на българина. Една дрислива амнистия не решава проблемите. Тя ги задълбочава. Затова и не е нужна. Нужна е нова нормативна база, съобразена с даденостите и създадена за удобство на българина. Нужно е ново, нормално мислене. Когато се подготвя такава нормативна база гласът на живеещите в апартаментите трябва на първо място да бъде взета под внимание

Този начин на мислене у българския политик и чиновник ми напомня за един виц, който помня преди повече от 50 години. Той е образец на парвенющина, бюрократизъм и тоталитаризъм.

„Пътува кораб към комунизма. Корабът е красив и бял Двигателите бумтят и той смело пори водата. Червеното знаме плющи и се носи съветска песен от репродукторите. На мостика е застанал капитанът с красива униформа, фуражка, лула и бинокъл. Дясната му ръка сочи посоката. Всичко е прекрасно.

А в трюмовете са хората. Нагъчкани като сардели, жега, смрад. Децата пищят, хората повръщат.”

Някой сеща ли се за българския чиновник как силно прилича на Столипин, а политиците ни се държат като самодържци?

Да ге!




Гласувай:
13



1. andrei - Най-напред трябва да се уточни-"що е балкон"?
16.10.2012 17:53
Балконите нямат стени от три страни.Повечето панелни блокове имат "лоджии"-от трите страни имат стени и само отпред е светла част.Така че нямат никакво основание за претенции към хората,които са сложили дограма на светлата част.Напротив тази операция предпазва конструкцията от корозия и вода от дъждовете.Приумиците на идиотите от ГЕРБ,начело с Тиквата-нямат край!
цитирай
2. zaw12929 - Идиотщините ще унищожат държавата ...
16.10.2012 18:47
Идиотщините ще унищожат държавата ни
ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ "УСПЕХ" Е ПОСТРОЯВАНЕТО НА 1000 ДЖАМИИ

Бедна ни е фантазията, скопена от онова време - соца
То поне даваше възможност на хората да бъдат грамотни, да пишат на правилен български език. зА ДА ПИШЕМ В иНТЕРНЕТ, А ДЕЦАТА НИ ПИШАТ НА ЛАТИНИЦА, УМЪРТВЯВАТ ЕЗИКА НИ, ДРУГИ УМЪРТВЯВАТ ДЪРЖАВАТА НИ САМО ЕДИН ТРЕВОЖЕН ФАКТ ЩЕ ПОСОЧА ТУК.

Това, което ни се случва е в изпълнение на една програма на новите ни приятели, господари- казах, бедни умове сме, да разберем, защо бяхме почти 9 милиона, а сега сме 6 и по малко ще ставаме
Можеш ли да мислиш? Защо в България има 1400 джамии- По една джамия на всеки 250 мъже, мюсюлмани... ( жените не влизат в молитвения дом...
Докато глупаците се занимават с комунизма- скоро ще се молят доброзорлям в джамия, за да разберат какво е турско робство, наложено ни от америка
Същата Америка е изпратила хора да регистрират 1310 религиозни секти и те унищожават православната ни християнска вяра.
нЕ МОГА ДА ВИ ПОХВАЛЯ. мОГА РА ВИ ПОПИТАМ ЗАЩО СМЕ НА ПЪРВО МЯСТО ПО БРОЙ НА ДЖАМИИ НА 5.5 МИЛ НАСЕЛЕНИЕ 1400 И СРАВНИ:
ЛИТВА 3.5 МИЛИОНА 4 ДЖАМИИ ВСИЧКО В СТРАНАТА
ГЪРЦИЯ 14 МЛН. 258 ДЖАМИИ
ИТАЛИЯ 35 250
ЧЕХИЯ 10 2
БЕЛГИЯ 11 328
СЛОВАКИЯ 5.5 4
РУМЪНИЯ 22 77
А В ТУРЦИЯ НА 1 ДЖАМИЯ СЕ ПАДАТ 100 000 ЧОВЕКА, ТАМ ДЖАМИИТЕ НЕ СА ОЗВУЧЕНИ, - НЕ ОТИВАТ 5 ПЪТИ НА ДЕН ДА СЕ МОЛЯТ
КАК СА ПОСТРОЕНИ 1000 ДЖАМИИ У НАС - С ВЪНШНИ ПАРИ ...
КАКВО ДА НАПРАВИМ: ДА ОТИДЕМ С ДЕЦАТА СИ НА ЦЪРКВА, ЗА ДА НЕ ГИ ОБРИЧАМЕ ДА ХОДЯТ НА ДЖАМИЯ...

КАК ГЕРБ ЩЕ ВЗЕМЕ НОВ МАНДАТ: С ПОМОЩТА НА МюСюЛМАНИТЕ ТУРЦИ И ЦИГАНИ, ЗА КОИТО ПАРИТЕ ЗА ПРИВЛИЧАНЕ ИДВАТ ОТВЪН- ОТВЪН ЩЕ БЪДЕ СПАСЕНИЕТО НА ТОВА УПРАВЛЕНИЕ С МИССИЯ ДА СЕ УНИЩОЖИ БЪЛГАРИЯ- АКО СТАНЕ ПРОВИНЦИЯ НА

... ПОЗНАЙТЕ НА КОГО?! АЗ ВИ КАЗВАМ САМО ИСТИНАТА, А ЗАМРЪЗНАЛИ ОТ ОМРАЗА МОЗЪЦИ НЯМА ДА ГО РАЗБЕРАТ...
цитирай
3. zaw12929 - Поздравление за постинга
16.10.2012 18:49
Допреди 20 години, например, апартамент над 120 квадратни метра има право да си строят само една група от т. нар. „правоимащи”. При апартамент от 120 кв метра някой ще си остъкли ли терасата? Не! Той има достатъчно място за живеене и остъклена тераса не му е нужна. Но едно четиричленно семейство при 70-75 кв. м жилищна площ трудно ще се справи с малкото място за живеене. За старите кооперации не говоря, защото те хем с просторни, хем и въздух имат достатъчно и остъкляване не е нужно.
цитирай
4. анонимен - И още ще го живееш
16.10.2012 19:24
В тиквещето ти явно има достатъчно акъл та да можеш да направиш горната сметка.
Ако ти знаех адреса щях да ти дзам задача да провериш и моето жилище. Приемам че не си негодник и ще прецениш всички необходими мебели и техника и ще разбереш, че тези апартаменти са строени с манталитета на селяндурина като теб, преди да станеш "столичанин" -с една рогозка, печка и ниска софра в стаята. Без хладилник, пералня, библиотека, столове, маси, умивалник и телевизор. Сиреч, мисленето/доколкото го имаш/ е от средата на 19 век.

цитирай
5. анонимен - парички
16.10.2012 21:53
Боси, в момента са нужни парички ако мислеха за народа щяха направят това което казваш. но са нужни парички и за това е нужен и краен срок, за да се отвори вратичка за следващо доене защото едва ли всички ще успеят да се минат от опашката за доене.
цитирай
6. анонимен - Смеещ се Архитект
17.10.2012 09:50
Много ме изкефиха сметките за площите... Иначе всичко се свежда до пари. Включително и това дали човек живее в голям град или малко градче/селце-т.е. в къща. Иначе ако отидете в ИКЕА, ще видите как живеят скандинавците. Чудеса са направили в 55 м2. Има цели апартаменти-мостри. Ние живеем много по-широко от тях. Те дори си отварят прозорците навън, просто няма място навътре.
цитирай
7. nomer1edno - DA!
17.10.2012 12:32
анонимен написа:
Много ме изкефиха сметките за площите... Иначе всичко се свежда до пари. Включително и това дали човек живее в голям град или малко градче/селце-т.е. в къща. Иначе ако отидете в ИКЕА, ще видите как живеят скандинавците. Чудеса са направили в 55 м2. Има цели апартаменти-мостри. Ние живеем много по-широко от тях. Те дори си отварят прозорците навън, просто няма място навътре.

цитирай
8. анонимен - Крайната цел е хората да си плащат за остъкляването
17.10.2012 12:35

За да влязат нови приходи в хазната, които богаташите да окрадат, да имат средства за още по-големи палати!
Така обикновените хора, които нямат пари за остъкляване, ще се свиват като мишки в тесни пространства, докато господарите им богаташи вече вместо палати с по 10 спални, 1 джакузи, на 3 етажа ще могат да си построят палати с по 20 стаи, 2 джакузита, и на 5 етажа!
цитирай
9. анонимен - Кушел
17.10.2012 15:29
Браво! Така се аргументира теза. Просто няма какво да се каже насреща.
Странно, ти си (да кажем) седесар, а аз съм левичар, но почти винаги съм съгласен с тебе. Рядко ми се случва.
цитирай
10. анонимен - Истински Антикомунист
17.10.2012 15:37
Мразя Чарлз Чаплин
(комунист).
Работниците трябва да
получават толкова
колкото казва пазарът
на труда. Без синдикати и защита на
слабите. Само елита
има право на лайф - те
са способните, другите
са измет - и трябва да
са измекяри. Обществото не
съществува. Религията
е измислица. Тя
проповядва милост за
слабия и
колективизъм. Жертвата и
саможертвата е
глупост. Егоизма и
алчността ще ви
направят силни и
способни. Ако не сте като мен, значи сте
леви. Ако казвате че
сте антикомунисти
защото мразите БКП,
НО НЕ МИСЛИТЕ КАТО
МЕН? - ТО ТОГАВА ВИЕ СТЕ ПРОТИВ
ОЛИГАРХИЯТА НО СТЕ
ЛЕВИ. ФАШИЗЪМЪТ НА
ЖЕЛЮ КАЗА ЧЕ БКП Е
ДЯСНО. Ако мразиш
БКП ЧЕ Е ФАШИЗЪМ ЗНАЧИ СИ ЛЯВ. /левите
да гласуват с пръст на
долу/(мизерници) ето
какво е ляво:
en.wikipedia.org/wiki/Social_liberalism ето какво е дясн:
en.wikipedia.org/wiki/Austrian_School Вие
какви сте?
цитирай
11. tanika - Поредните простотии на това пра...
17.10.2012 21:40
Поредните простотии на това правителство, но както винаги - с цел да отвличат вниманието от истинските проблеми на комунистическото строителство, а те са:
1. Панелните блокове имат срок на годност - 30-40 години. Сглобките, на които се крепят панелите, са изпълнени некоректно и по тях перманентно се стича вода - от дъждовете отвън, и от баните, отвътре, което ги подлага на силна корозия. Вече падна цял панел от блок в Стара Загора и по чудо нямаше жертви.
2. Панелните блокове са изпълнени набързо и криво. Това увеличава риска.
3. Балконите / на нито един от видовете строителство!/ не са изчислени за натоварване от каквито и да е уреди от типа на бялата техника, нито за натоварване от гардероби, библиотеки, секции и пр., а армировките при фугата, които понасят товара, също са застрашени от корозия, което многократно увеличава риска. Вече има и паднали балкони, но премиерът-рапон е зает да хвали бай-си-тошо и построеното от него.
Това са истинските проблеми, но те се укриват по-страшно от военна тайна, със секретността на аварията в Чернобил...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11737937
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031