Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2012 16:22 - ТРИМА ДУШИ В ЕДНА ЛОДКА БЕЗ ДА СЕ СМЯТА КУЧЕТО
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 3251 Коментари: 3 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ПОЛИЦИЯ СРЕЩУ ПОЛИЦИЯ

 

Бившият пожарникар и бивш главен секретар тръгна срещу стачкуващите полицаи. От полицай той се превърна в политик и запя друга песен. Същото прави и бившият физкултурник-полицай, а сега министър. В случая, обаче, те не са компетентни, за да правят това. Оказа се, че министърът на финансите формира тяхното отношение към стачкуващите. Така тримата се оказаха в една лодка, а полицаите са кучето.

Ето какво каза Борисов:

 

 

„…Правителството няма да отстъпи пред исканията на протестиращите полицаи, категоричен е премиерът Бойко Борисов. Според него финансовата стабилност на държавата ще рухне, ако се вдигнат доходите изведнъж във всички сфери.

Премиерът припомни, че се вдигат пенсиите и заплатите на учителите и лекарите. А към момента усилията на МВР са насочени към материалното осигуряване на полицаите и условията им за работа.

Бойко Борисов, министър-председател:
- И се надявам при първа възможност и на другите сфери да вдигнем заплатите. Иначе държави, които са си го позволили, са банкрутирали и ако нашите полицаи, които стачкуват, видят какво става в Гърция или в други държави като Испания, полицията на какъв хал е подложена по време на тези протести, ще видят колко е балансирана и правилна нашата политика. Така че с цялата си обич и уважение към тях, им казвам, че при първа възможност това ще се направи. Но в никакъв случай няма да застрашим стабилността финансовата на държавата, защото след 1-2 години всичко ще се катурне и няма да има нито пенсии, нито заплати…”

 

В думите му ще видите опасения за финансовата стабилност на държавата. Като че ли разбира нещо от финанси. Но още по-интересно е, че не се казва нито дума за някаква реформа на зле работещата институция и липсата на желание и възможности за реформи.

Това показва, че той и другите двама министри са доволни от сегашното състояние и работата на министерството. Което щеше да ни разсмее, ако не беше толкова страшно.

Никой не си прави илюзии, че системата е корумпирана. Никой не си прави илюзии, че в нея цари шуробаджанащина. Никой не смята, че полицаите имат добра подготовка. Те дори един протокол не могат да напишат така, че в съда да може да бъде използван като доказателство. Всички знаят, че от службите изтича информация към престъпниците. Всички знаят, че в организираните престъпни групи задължително има полицаи. Всички знаят чии кадри учат в школата в Симеоново. А тези, които не са свързани с групировките се подлагат на натиск да се присъединят към някого. Същото става и с редовите полицаи.

В Грузия направиха драстична реформа на полицията. Уволниха цялото министерство от 30 хиляди полицаи и назначиха 15 хил. без да преназначат нито един от предишните. Реформата успя. Престъпността падна, а авторитетът на министерството се вдигна.

След като МВР у нас има същата структура както и по времето на режима на БКП не си ли задава въпроса някой, че с промяната на властта трябва да се промени и структурата, подготовката и задачите на полицията. Трябва да се децентрализират органите на реда?

Според европейските норми за брой на полицаи на глава от населението у нас трябва да има не повече от 30 хиляди полицаи. Сега са двойно повече. Което означава трудна субординация и големи разходи. Чрез тарикатлъци полицейската стъкмистика увеличава пет пъти разкриваемостта на престъпрленията. Кой има полза от това?

Ако се намали наполовина личният състав на министерството ще се получи следния ефект:

Ще се намали бюджета на министерството. С тези пари ще може да се повишат заплатите на личния състав.

Ще се финансира подготовката на полицаите

Ще се финансира обучението на освободените полицаи за преподготовка в друга професия

Ще се закупи нова, модерна техника и оборудване

Ще се намали съществено администрацията

Ще се увеличи разкриваемостта

Ще се повдигне авторитета на институцията и доверието в нея

 

Още по-добре ще бъде да се елиминира противопожарната защита от централизираното МВР към общините. Същото се отнася и за охранителната полиция. По този начин в Министерството ще останат службите, икономическата полиция и дознанието. Това определено ще се отрази положително при управлението, организацията и работата на министерството.

Само дето никой не обелва дума за това. Явно, никой не желае да имаме работеща полиция, ред и сигурност. Предпочитат централизирана институция, където влизат купища пари и от тях спокойно да се пълнят едни джобчета. Сега това е така.

Другата линия, по която трябва да се работи е връзката с неправителствените организации, спазването на правата на човека и подобряване на условията в арестите. Годишното тестване на полицаите за лоялност към закона и повишаване на квалификацията също е задължително. Тогава въз основа на показаното ще може да се регулира и заплатата на полицаите. Високи познания и добра работа-висока заплата.  Вкарването на кадри от други етноси също е задължително. Това е световна практика която е показала положителна роля и ефективност. Но на българските малоумни и корумпирани политици това не им прави впечатление. Дори с риск да ги издухат те не си мърдат пръста за истински реформи.

Така ще стане и сега.

Проблемът, обаче, не е само в полицията. Джуджето Дянков мърмори, че няма пари. И никой не го пита защо няма тези пусти пари. Кой носи отговорност за това? Кой не създава добър бизнесклимат у нас, за да може да се увеличи производството на стоки и услуги, на нови технологии и организация на труда? Кой се оплаква, че банките държат високи лихви и това възпира предприемчивите да започнат бизнес? Кой не създава закон за кредитните кооперации и взаимоспомагателните каси, за да може да озаптят банките? Кой не ще да наложи модернизирането на технологиите, защото произвеждат бързо, качествено и с по-дълга гаранция?

Ще дам един пример.

От три години Борисов дудне за магистралите като за нещо мнооого важно и правилно. Но милиционерската му манерка не може да се сети за новите технологии и за непрекъснат работен процес. Например, технологията „Ренолит” може да намали  употребата на някои материали наполовина при по-добро качество. Трисменната работа дава възможност на по-бърза амортизация на машините и по този начин закупуването на нови, по-модерни и ефективни машини се ускорява. Да не говорим, че вместо за три години, една отсечка ще бъде направена за по-малко от една. Когато се подписва един договор за строителство трябва да бъдат договорени тези клаузи предварително

Но за такива неща трябва да се чете не „Винету”, а съвсем различни книги.




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zaw12929 - Като стана министър председател, ...
24.09.2012 20:49
Като стана министър председател, веднага ви давам Министерството...
цитирай
2. анонимен - контакт с Бойко Пройчев
25.09.2012 15:46
Здравейте, опитвам се да се свържа с д-р Бойко Пройчев. Дали можете да ми помогнете?
цитирай
3. bosia - относно Пройчев
25.09.2012 17:02
Пройчеви, доколкото знам са в САШ. Би трябвало Тренчев да знае за връзка с вего. Опитайте в скайпа или в интернет.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11720758
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031