Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2012 14:08 - ЮРУШ НА ПИРОЖКИТЕ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 2819 Коментари: 4 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ЗА БАНИЧКАТА, НАРЕЧЕНА „ПИРОГОВ”

 

Тези дни дирижираният пожар на Витоша измести скандалите в здравеопазването.

Казвам умишлено в здравеопазването, защото проблемът не е само в „Пирогов”. Така е във всички болници без изключение. Което показва ясно, че за състоянието на здравеопазването не е виновен отделен шеф на болница или човек от ръководството, а системата. В този си вид НЗОК и МЗ не могат да организират правилно здравеопазването.

Превръщането на болниците в търговски дружества действително направи лекарите търговци. А със здраве, както е известно не трябва да се търгува. Самото съществуване на НЗОК и МЗ паралелно е убийствено за здравето на нацията. Като прибавим и влошаването на медицинското образование нещата придобиват съвсем неприятен вид.Монополното положение на НЗОК никак не помага за създаване на добри условия за финансиране на медицинското обслужване. От своя страна политическата бухалка, наречена МЗ непрекъснато се размахва насам-натам и допълнително унищожава климата в здравеопазването.

Защо това дребнодупесто същество, което случайно стана поредния министър се изживява като главен лекар на републиката? От здравеопазване тя разбира толкова, колкото Цв. Цв. От Големия адронен колайдер. Всеки един чиновник от министерството може да я хване за носа и да я развежда като циркаджийска маймунка из панаира. Приемането на поста от нейна страна показва пълна липса на интелигентност и самокритичност. Не, че тя е единствена в кабинета, която притежава тези „качества”. Всъщност, целият кабинет е от читалищни дейци от планинско селце, на чиито къщи още стоят старите лозунги „Да живее международното положение!”, „Честит рожден ден,другарю Сталин!” и „ Трайчо на бесилото!” Самата тя, в пристъп на делириум изтърси, че била „тежката артилерия” на ГЕРБ в областта на медицината. Такова мунчовско изцепване само по себе си е диагноза.

Защо нещата опряха до ремонтите, лекарствата и консумативите. Защо една бормашина стана причина да се размахва пръст към медиците и ръководството на болницата? Всеки интелигентен човек знае,че целта на стремящите се към шефското място в болниците е да правят ремонтите и търговете.Но малцина знаят, че като станат шефове при тях идват едни посредници на „политиците” и започват едни извивания на ръце, защото имало едни пари за ремонти, но трябвало точно определени фирми да ги правят. И тогава нещата започват да се объркват. Защото хем има ЗОП, хем не трябва да се изпълнява. И тогава започват нарушенията и престъпленията. Но това не става само в „Пирогов”. Това става абсолютно навсякъде.

На всичко отгоре министърчето  се оака и с кадровата си политика. На въпроса защо не освободи директора на болницата, тя изтърси, че трябвало той да оправи нещата, които сам е объркал. Тази „логика” е личен принос на министърчето в световната хумористика. По тази „логика” трябва да извадим Трактора от затвора, за да оправи престъпленията на „Лев инс”, да се справи с дрогата и проституцията и да спре рекета в страната. По същата тази „логика” си имаме и настоящия премиер, настоящия президент и настоящата спикерка.

Да не би болницата „Токуда” да е по-малко интересна от гледна точка на далаверата? Съвсем не! Там нещата са много по-страшни. Но министърчето не може да се сети за това. Няма кой да му каже на горкото.

Нещата са крайно ясни. Сегашният закон и организация на здравеопазването са контрапродуктивни и трябва незабавно да се започне премахването на този порочен модел. Но нито това министърче, нито шефът и, нито някоя от т. нар. „политически партии” имат капацитет да направят това.

Което непременно ще повлече здравето и продължителността на живота у нас надолу.

Тези, които имат очи и могат да ги използват виждат ясно това.




Гласувай:
7



1. apostapostoloff - Всички хора имат малко или повече
04.07.2012 14:25
"оперативно мислене". Малцина са тези, които мислят стратегически.

Стратегическото мислене налага наши изтъкнати медици незабавно да заминат за продължително време за Нова Зенландия, където на място да изучат изключителния новозенландски метод, който вече се прилага във всички цивилизовани страни.

След това този метод трябва веднага да се приложи и у нас и по този начин да се замени допотопният "метод Бисмарк", въведен от други читалищни дейци воглаве с Иван Костов и Илко Семерджиев.
цитирай
2. анонимен - "оперативно мислене". ...
04.07.2012 14:41
apostapostoloff написа:
"оперативно мислене". Малцина са тези, които мислят стратегически.

Друже, ти определено не си от тях.
цитирай
3. svoboda64 - apostapostoloff - Стига "игноранщина" - това е едновременно "незнание" + "отминаване" на истините :(
04.07.2012 15:47
apostapostoloff написа:
Всички хора имат малко или повече
"оперативно мислене". Малцина са тези, които мислят стратегически.

Стратегическото мислене налага наши изтъкнати медици незабавно да заминат за продължително време за Нова Зенландия, където на място да изучат изключителния новозенландски метод, който вече се прилага във всички цивилизовани страни.

След това този метод трябва веднага да се приложи и у нас и по този начин да се замени допотопният "метод Бисмарк", въведен от други читалищни дейци воглаве с Иван Костов и Илко Семерджиев.


Ако в БГ лекарите са докарани до състояние "да просят", а някои от тях не се свенят да го превърнат "в бизнес", това не означава, че цялата гилдия е такава....

Никакъв чужд модел не ни трябва: защото той не отразява тукашните дадености. Аман от пишман- специалисти по социални регулации! Ще ми се поне един ден да отидете и да бъдете "медицинско лице" в N-тата болница и тогава да ни обясните.... "откъде извира бензина" :(
цитирай
4. анонимен - поредното безумие...
04.07.2012 21:06
Г-н Колев, този месец НЗОК взе решение лекарства, които до този момент 100% се заплащаха от касата, да се заплащат наполовина от пациентите. Отказва се пълна реимбурсация дори за лекарства за тежки онкологични заболявания. Никой не обясни защо се налага това решение, пък и медиите не се интересуват особено от темата. Това ли означава "оптимизацията", за която говори "тежката артилерия на ГЕРБ" - в касата да се раздават фантастични бонуси за "добре свършена работа", а в същото време тежкоболни хора да се лишават от храна, за да си купят лекарство (ако изобщо си го купят).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11776599
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930