Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2012 20:52 - РЕКОРД ПО НЕГРАМОТНОСТ В БЛОГ.БГ
Автор: vmir Категория: Политика   
Прочетен: 5531 Коментари: 0 Гласове:
37

Последна промяна: 08.06.2012 21:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

Днес се натъкнах на печален рекорд по неграмотност в блог.бг. Един и същ блогър, от първите си два постинга, с летящ старт отнесе три научни дисциплини. Все бях виждал неграмотност, ама с такъв безпардонен замах да отнесеш в боклукчийското кошче едновременно финанси, география и история само в разстояние на няколко часа, е на такова изключително чудо не бях се натъквал досега...

Още от първия си постинг, блогърът говори за борси и безапелационно заявява, цитирам: “ Няма такова нещо като "оценка на активите" въобще!”. От което ме наляга подозрението, че нашия човек или не е чувал за финансов анализ, или не съзнава, че говори за фондови борси, на които се търгуват финансови инструменти, или не знае каква е функцията на първите и вторите, защото са го излъгали, че всичко това са незначителни подробности, нямащи отношение към “знанията” му как се печели на “борсата”. Затова от първите редове на първия си постинг, претенциозно заявява: “Има тюрлю гювеч в главите на редовия инвеститор…”...

Е, да, виждал съм ги подобни “трейдърис блеснали от тридневен курс очички да вярват на поредния самопровъзгласил се борсов “гуру”, че ги е въвел в светая светих на  борсовите тайни.  И, колкото са по-неграмотни, толкова по-убедени са, че без да разбират и грам от финанси, икономика, иновации, математика, техника и технологии, с едното само уникално нахалство да се държат, сякаш не те, а знаещите са неграмотните, ще се сдобият с предимствата, за които други се подготвят и трупат знания с десетилетия.

Защото били големи психолозии като такива, знаели как да изманипулират когото трябва, за да злепоставят които се налага и така са си осигурят трендовете или позициите, които щели да ги направят богати...

И затова нашият човек сипе мъдро изопачена само известната му част от истината, отричайки тотално останалата от нея и, нарочвайки запознатите с нея в най-добрия случай за глупаци, а в други случаи - в зависимост от напредъка и нуждите на тактиката му.

След унижожителния си рейд върху борсите, нашия човек мимоходом разпердушинва и европейската геополитика, обобщавайки за газопровода “Набуко”: “Чакаме? Не! Ония отатъка чакат "Годо", а ние гоним Михаля!”, подкрепяйки победоносния си набег с географско откритие, цитирам: “ Я да разгледаме картата на региона? Къде Азърбейджан граничи с Турция? Ми никъде!”. На постепенните ми опити да го освестя без да се стига до по-експлицитни форми на убеждаване, човекът отвръща с еднопосочна ескалация на определения за живота ми, и аргумент за ескалацията му е: “В World maps е така”.  

Такаааа. World maps и туйто. Да ги нямаме разни други там, дето трябвало и да се чете! Дотук добре, ама нали денят още не е свършил, и след финансовите и географските си приноси, човекът сигурно се е почувствал привлечен и от историята, защото изведнъж го осенява следното историческо проникновение: “ Прегледай в World map!Турция е граничила с Азърбайджан по времето на османската империя,бе смешник!” (този път не съм му премахнал грешките от текста).

Отказвам се да му обяснявам, че по редица причини, твърдението му е най-меко казано спорно, а от традиционалистична гледна точка е и абсурдно. Вече знам, че с този човек няма вариант да достигна до каквото и да било практически пригодно решение на какъвто и да било проблем, а губенето на време в безполезни приказки не ме интересува.

 Честит нов всезнайко в блог.бг!



Тагове:   неграмотност,


Гласувай:
41



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vmir
Категория: Политика
Прочетен: 4093146
Постинги: 672
Коментари: 10309
Гласове: 54870
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031