Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2012 13:43 - ЗА ШУМАТА, ПЛЯВАТА, ЖАБИТЕ В БЛАТОТО И ЩЪРКЕЛА
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 3792 Коментари: 3 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 


КАХЪРИ, ПАНИКА И СУМАТОХА В ПОЛИТИЧЕСКАТА ЛИЛИПУТИЯ

Слушам сутрешния блок, чета вестници и сайтове, гледам социологическите проучвания и виждам и чувам само едно-паника и суматоха в политическото ни блато. Крякат жабите на умряло и чакат някой електорат да ги целуне и да ги превърне в принцове и принцеси. А нещата така се извъртат, че май ще дойде щъркела и ще нахрани харно щръклетата си.
Сътресенията се виждат с просто око. Всички „лидери” и обкръжението им са си измислили мантри и ги повтарят като развалена грамофонна плоча.Всички са се свили в своя измислен кастел и се опитват да говорят с добре темпериран глас. Нито един от тях не отговаря на парливите въпроси, а заобикаля опасните теми с идеята, че ще му се размине.
В БСП има вътрешна война и на практика БСП се е разцепила. Опитите да си измислят външен враг в лицето на ГЕРБ някак си не се получи. Това е защото от една страна ГЕРБ си е преливника на БСП и неговите избиратели са от БСП, НДСВ и СДС. Но като се знае, че НДСВ са също гласовете на БСП и СДС спокойно може да се игнорира. Станишев и Първанов са се хванали за гушите. И единият и другият не са сигурни в победата си, но танцуват политически куикстеп с надеждата, че зрителите целокупно ще изберат него. Истината, обаче, е съвсем друга и те я знаят. Затова са толкова нервни. Който и да стане партиен Бос, другият ще събере войнство и ще измисли друго име за останките около него. Нещо като ДСБ, но с друг смисъл. Така ще се сбъдне още малко от моят анализ отпреди 22 години, че преходът ще свърши тогава, когато изчезнат партиите на прехода.
СДС и ДСБ се разведоха . Мартин Димитров овдовя скоропостижно.Двамата с Иван Костов панически повтарят, че нищо не се е променило и те ще влязат в следващия парламент и отново ще са заедно. Това е толкова несериозно, че те искат изведнъж нещо магическо да се случи и да се върне времето назад. Уви, това не става. Янето и Волен подсмърчат в ъгъла с лице към стената.
Единствено Доган мълчи. Не, че е толкова умен. Но той знае много добре 3-4 важни неща и ги съблюдава стриктно. Той отлично знае максимата, че ако мълчиш ще те заподозрат в глупост, но ако си отвориш устата подозренията напълно отпадат и глупостта става безспорна.
Безспорно, най-важното нещо, което се очаква е конгреса на криптокомунистите от БСП. Точно това Борисов очаква със зле прикрит трепет. Паниката от конгреса в редовете на БСП ще му даде възможност бързо да обяви предсрочни избори, с надеждата, че двете крила на БСП трудно ще се оправят за няколко месеца и той има шанс да остане на власт. Но тук има един нюанс. Ако БСП се разцепи официално, това означава, че при бързи избори социолозите ще се ошашавят, защото по сегашните им натаманени предвиждания БСП е втора, но след разцепването втори ще станат ДПС. Не, че и те нямат проблеми. Касим Дал е сериозен проблем. И въпреки това вероятността ДПС да стане втора сила, а Кунева-трета никак не е за подценяване. Така от стартиралите партии преди 22 години в Парламента като сериозна сила няма да остане нито една от тях. И БСП и СДС ще останат там като маргинали.
Не бива да се мисли, обаче, че „новите” партии ще станат силни и здрави. Те също подлежат на разпад, понеже не са политически партии в истинския смисъл на думата. Те нямат сериозни анализи на  ситуацията в страната, Балканите, Европа и света. Нямат стратегии и програми, да не говорим, че нямат никакво намерение да създадат школи за подготовка на кадри. Нямат представа как трябва да изглежда страната в пълен и реален вид. Затова работят на парче и по системата проба-грешка. В същото време са изключително алчни и всеядни. Те разчитат на PR и популизъм. И двата инструмента, обаче, са краткосрочни. В продължителен план те бързо водят до обратен резултат.
Разпадането на партийната система и ниското ниво на гласуване, неминуемо ще доведе до промени в избирателния кодекс за увеличаване на мажоритарния вот. Дори ще се стигне до доминацията му. Разбира се, това е един сложен и бавен процес, но началото му ще се положи в рамките на следващия мандат.
Политическата шума се страхува много от вятъра по разбираеми съображения. А вятърът и кризата вървят ръка за ръка. Поумняването на група хора е бавен, мъчителен и често съмнителен процес. При този процес факторите са много и силите на привличане и отблъскване отделят много измет. А изметът, както се знае, е готов да се скрие при всеки, който не пусне вентилатора при влизането на измета.
Странно ми е защо журналистите и техните собственици толкова се страхуват да питат „вождовете” на шумата и плявата какво ще правят, ако има предсрочни избори. Разбираемо е, че точно в този момент на никого от тях не му се иска да говори на тази тема. Разбираемо е и бездарието на самите журналисти.
Но тази разкрачена стойка не може да скрие или спре кахърите, паниката и суматохата в шумата и плявата. Стигна се дотам, че силно изплашеният Иван Костов в днешното сутрешно предаване панически повтори няколко пъти, че ДСБ незабавно започва да се готви за избори.
А това е симптоматично.




Гласувай:
6



1. chavdar01 - И АЗ МИСЛЕХ ЧЕ СА КРАТКОСРОЧНИ,ОБАЧЕ ВЕЧЕ ТРИ ГОДИНИ НИ УПРАВЛАВАТ ПО ТОЗИ НАЧИН.
16.05.2012 15:20
-"Те разчитат на PR и популизъм. И двата инструмента, обаче, са краткосрочни".
А КАКТО Е ТРЪГНАЛО МАЙ ЩЕ СИ ИСКАРАТ И МАНДАТА ТАКА.
цитирай
2. tikoev - Не те познавам директно, но винаги ...
16.05.2012 18:11
Не те познавам директно, но винаги съм се възхищавал на позицията ти. Но, май си последния мохикан в този гьол...
цитирай
3. kelchev - Според мен, цялата "битка...
17.05.2012 00:04
Според мен, цялата "битка"между Първанов и Станишев е един предварително замислен сценарий.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11791693
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930