Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2012 15:12 - КВА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ, КВА АДМИНИСТРАТИВНА РЕФОРМА, КВИ 5 ЛЕВА?
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 1563 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 15.05.2012 20:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

 

ПУЙКО ПАК ПРАТИ ПАПУАСИТЕ В АМАЗОНИЯ
ИЛИ КАКВО НАРИЧАТ В КАБИНЕТА „АДМИНИСТРАТИВНА РЕФОРМА”

Ако акълът беше хуй и можеше да се завира насила, то Евгени Минчев, Азис и Яне Янев щяха да са академици и Нобелови лауреати.
Не знам кой дава акъл на Пуйко, но явно е голям гавраджия. И ако под пожарникарската каска имаше нещо, то Пуйко трябва да го нашамари яко този тип и то да го шамари по три пъти на ден преди ядене за апетит.
Енергетиката-в Стара Загора, рибното стопанство-в Бургас,туризма-в Пловдив и т. н. и т. н. Това Пуйко нарича „административна реформа”. По този начин сите българи ще научим градовете и селата в България. Защото след като разкарат министерствата в градовете, то в един момент градовете ще свършат и някои държавни комисии и служби трябва да бъдат изведени по селата. Например, ГД БОП ще бъде преместен в Катуница. БОРКОР на Боровец. ДАНС на остров Белене. СЕМ ще го качат на Семково.
Но това е само началото. Вторият етап ще бъде още по-радикален. Президентът ще отиде на връх Мусала, и оттам с телескоп ще наблюдава какво работи администрацията,пръсната из цялата страна. Също така презцялото време ще надгражда върха, докато надмине Джомолунгма. Парламентът ще заседава в Бобовдолския затвор. Премиерът ще работи на остров Болшевик, а секретарката му ще има работно място в Луковит.
Третият етап е още по-интересен. Той ще бъде индивидуален. Мая Манолова-Блондинката ще заседава в завода за  вибратори, Румен Петков ще гласува от избата в Кайлъка, Дългият инкасатор ще работи в ядрения реактор на 7-ми енергоблок в Козлодуй, Иван Костов ще законодателствува в Столипиново, а Яне Яне в института по анална хирургия.
Но нека погледнем на идиотската идея сериозно. Всъщност, България наистина се нуждае от административна реформа. Но какво означава това?
Преди всичко трябва да се анализират проблемите и да си определят приоритетите и важните неща. Това ще определи структурата на изпълнителната власт. Ще се създадат нови министерства и агенции. Ще се разформироват ненужни или тежки институции. Например, МЗ не може да съществува при положение, че дублира НЗОК. МН спокойно може да се закрие и се направи дирекция „Международно културно сътрудничество”, агенция за финансиране и инспекция на националните паметници на културата и фонд „Култура”, който да разглежда проектите и да ги финансира. При положение, че нацията намалява защо няма институция, която да се занимава с възпроизводството и облекчаване на семействата от всякакви административни, финансови и материални проблеми? 
След анализа трябва да се създадат стратегии с дългосрочен характер и реалистични програми, за да се осъществят стратегиите. Едва тогава трябва да се започне създаването на съответните структури, като задължително трябва да се потърсят няколко неща:
Компетентни и отговорни служители
Технология за управление, като се наблегне на задълженията на чиновниците, които трябва не да управляват, а да обслужват
Институти и комисии, които да обучават чиновниците и ежегодно им повишават квалификацията, тестват ги и препоръчват посоката, в която да се движат-нагоре, надолу или навън.
Високо ниво на използване на нови информационни и управленски технологии
Оптимално ниво на щатовете
Системи за контрол
Това е единственият път и единственият ред, който може да успее, ако се приложи разумно. А това, което сега прави кабинетът е да дообърка още повече администрацията. Макар, че досега страдахме само ние, а администрацията се кефеше. Но какво ни топли нас, че и на тях ще им е зле сега?
Другото нещо, което Пуйко и шайката му не разбират е, че това не е децентрализация. Това е разширяване на географията на изпълнителната власт и създаване на административен и правен хаос. Истинската децентрализация е прекратяване на командно-административната система която стои неразградена вече близо 23 години. Вместо пирамидата трябва да се създаде линейна административна структура, а всички несвойствени функции да се изземат от държавата и да се дадат на местното самоуправление и неправителствените организации по браншови и териториален признак. 
Що се отнася до заглавието, то идва от една от първите смешки, които изплю Пуйко в медийното пространство в началото на премиерстването си. Той изрече едно много глупаво изречение, което зъвършваше с „…като папуасите в Амазония!”
Нерде о. Нова Гвинея, нерде Амазонка!
Същото е и с „Административната реформа” и „Децентрализацията




Гласувай:
4



1. raders - Ми какъвто електоратът, такива и ...
15.05.2012 15:49
Ми какъвто електоратът, такива и управниците. Един старец от нашето село, като се напиеше, все повтаряше: "От даскал - доктор; от свинар - говедар."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11739086
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031