Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2012 13:58 - ЧИЧОВЦИ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 2829 Коментари: 3 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Ще ви дам да прочетете една глава от "Чичовци" на Иван Вазов. Не че го харесвам чак толкова, но "Чичовци" прави изключение. Това е един брилянтен поглед в душата на българина и улавяне на всички български архетипове. При това чрез речевата характеристика и поведеческите действия на неговите герой те оживяват и стават реални. Толкова реални, актуални и истински, че човек без да се замисли много ще види в тях нашите "политици", "журналисти", "интелектуалци" и съседи. Пиша в кавички, защото много рядко между тях ще се намери нещо заслужаващо внимание. Забележете, че нищо, ама нищичко, не се е променило. Дори темите и аргументите са същите. 
Имам "дежа вю", че като чета тази на глед малка книжка, аз слушам сетрешния блок на някоя национална телевизия или се намирам в Народното събрание и гледам депутатските прения, или както те ги наричат "дебат". Точно така. На времето една провинциална адвокатка с прякор "класната" от дълбоко незнание изтърси тази дума в единствено число и и сега всички аналфабети  повтарят това недоразумение. Очаквам всеки момент тя, или някой неин колега да започнат да казват в единствено число и очила, а въздух в множествено число. Сиреч "очило" или "очил"  и "въздухи" или "въздухове".
Някой ще си помисли, че искам да покажа русофилството на Гоце. Вярно, неговото русофилство е абсолютно на същата основа. Но забележете как дава оценка на всичко около него без да разбира нищичко. Тук вече на Мичо прилича един премиер, който си позволява да оценява историята от най-висше ниво. Това силно ми напомня за оценката на държавния глава от премиера. Да не говорим за пилците, които разнежват душата на каратиста и той зарязва любимата си магистрала докато пораснат щръклетата.
Обърнете особено внимание на последните думи на Мичо към Николаки чорбаджи!
На вашето внимание представямедна глава от "Чичовци":

"МИЧО БЕЙЗАДЕТО
        Само двамина души най-много уважаваше на тоя свят чорбаджи Мичо Бейзадето: Миронча, който му говореше за възточния въпрос, и уважаемият учител Климент, който описваше пламенно величието на Русия. Защото бай Мичо беше горещ обожател на Русия и виждаше руски пръст във всички политически събития на света: от мексиканската революция, която влазяше кой знай в какъв гигантски план на Горчакова за превземането на Цариград, до Хаджи Димитровата чета, която предвождаха кой знае какви руски генерали, пратени от Петербург да изучат пътя към Цариград. А една пророческа книга — "Предсказания славнаго Мартина Задека", печатана на руски в миналото столетие и попаднала в ръката му по таинствен начин, беше утвърдила в главята му убеждението за скорото падане на Турция. Бай Мичо я знаеше изуст цяла и четеше места от нея в Джаковото кафене, за да подкрепя думите си за неизбежното прогонване на турците чрез велика Русия. Еднъж беят съгледа у тях на стената образа на императора Николая и попита кой е той.
        — Дядо Иван "миразчият", ефендим — отговори бай Мичо.
        Не ще ни дума, че бай Мичо вярваше, какво Русия е непобедима, и всички. помнят как по-лани, на изпита, той смъмра люто един ученик, комуто се беше паднало жребий Кримската война. Ученикът захвана да разказва събитието и като че искаше някак си да каже, че уж Русия била победена.
        — Грешиш, синко, грешиш! Иди си вземи парите от даскала, който те е учил: нивга не е било руско побеждение!...
        Но после, когато се отбиха в учителската стая, обиденият учител му доказа с история в ръка, че Русия е била надвита при Севастопол. Оттогава той пропадна в мнението на чорбаджи Мича; чорбаджи Мичо направи да го изберат школски епитроп и учителят не биде главен занапред.
        Додето даскалуваше още учител Климент (руски семинарист и сега изключен, по чорбаджийски междуособия), чорбаджи Мичо често подбираше няколко свои приятели и отиваха на училището. Там той ги завеждаше при картата на Европа и кажеше просто:
        — Минко това жълтото е Франца, а това моравото — Инглитера, а това зеленото — Аустрия.
        — А Русия къде е—питаше бай Минко.
        — А това е Данемарка — продължаваше бай Мичо, като си правеше нарочно оглушки.
        — А Русията? — попита друг.
        Бай Мичо погледне тържествено, едвам се усмихне и викне знаменателно на учител Климента, който се задава, за да ги здрависа;
        — Учителю, учителю, ела да ни обадиш де е Русия!
        А учителят още от вратата впиеше орлов поглед в картата, замахнеше и направеше голям кръг с ръка по нея.
        — Страшна работа! — издумваха всички.
        А бай Мичо им смигаше.
        — Учителю, колко милиона има Русия? — пита бай Мичо стотния път, като се отбиеха да пият кафе у учителя.
        — На 1872 имаше седемдесет и два милиона! — отговори той.
        — Сега трябва да е порасла на сто милиона — забележи бай Мичо.
        — А Петробург велик град ли е?
        — От първите европейски столици.
        — А Царское село... там живей царът?
        — Да, лятно време.
        — Какво ти село, то ще бъде страшен палат!— продума бай Петър.
        — А война колко има? — попита пак бай Мичо сладострастно.
        — Във военно време може да има един милион храбри солдати!
        — Велика сила, майки! — продума б а й Минко.
        — Лъжеш се, Русия може пет милиона война да вдигне въз Туркия! — възрази бай Мичо разпалено.
        — Цял руски народ може да въстане, както на 1812 против великия Наполеона Бонапарта и цяла Европа! — каже одушевено учител Климент. (Обикновено флегматичен, учителят пламваше, щом заговореше за Русия, и тогава четеше оди от Державина или Ломоносова.)
        — Туркия нито ден не можа стоя насреща! — извика бай Мичо.
        — Русия е предопределена от провидението да завоюва Цариград! — каже, пребледнял от вълнение учителят и задекламира стихове (от Хомякова):

Высоко гнездо ты поставил,
Славян полунощной орел,
Широко крылья ти разставил,
Высоко в небо ты ушел!

        — Това и Мартин Задекът пророкува: "Константинопл, столица султана турецкаго, взята будет без малейшаго кровопролития. Турецкое государство в конец разорят, глад и мор будет окончанiем сих бедствiй, они сами от себя погибнут жалостнейшим образом!" — четеше бързо и разпалено бай Мичо, като тупаше с пръст по масата.
        Учителят подземаше, като сечеше въздуха с ръка:

И ждут окованьiя братыя.
Когда же зов услышут твой,
Когда ти крьлья, как объятья,
Простреш над слабой их главой.

        Бай Мичо продължи, като стана прав:
        —...О, Гданск! Град достохвальный, почитающий Бога и пребывающий верен своему государю! Ти взойдеш на высокую степен знатности, которой вся Европа удивляться будет. Но вы, несчастные турки! Греческий Вейсенбург и всю Венгрiю добровольно оставите. На несколько времени вы от взора всях скроетес. Мечети ваши разорены, а идолы ваши и алкоран вовсе истреблены будут. Магомет! Ти восточный антихрист! Время твое миновало, гробница твоя соженна и кости твой на пепел обращени будут... Лилiя, я говорю о Францiи.

О, вспомни их, орел голночи!
Пошли им звоний твой привет!...

продължаваше с трагически вид учител Климент...
        И така тоя диалог в стихове и в проза се продължава между двамата разпалени патриота за голямо иступление на присъствуващите, додето училищният звънец обадеше, че е настал час за предаване.
        Днес бай Мичо беше малко мрачен, защото гостът му, чорбаджи Николаки, голям турколюбец, му противоречеше и възхваляваше Англия. Напразно бай Мичо се горещеше и кряскаше пламнал; чорбаджи Николаки безстрастно надуваше чибука си и лукаво уверяваше, че турската войска надминувала по всичко руската и е обучена все по прусианска система. На това бай Мичо му отговори раздражено, че на Туркия и стигат Хаджи Димитровите хъшлаци, за да я пропъдят в Мека с нейните прусиански системи; но той се страшно разгневи, когато немилостивият Николаки презрително забележи, че хъшовете с а копелтии, които два ахиевски читака ще разпилеят, само да им се покажат. Тогава бай Мичо му извика страшно, че на тия "копелтии" командата им са руски генерали и че...
Отвори се вратнята. Влезе Миал Пандуринът и покани бай Мича да дойде на конака, дето беят е свикал и другите чорбаджии, за да съдят комитетската работа на Варлаама. Кога пандуринът излезе, чорбаджи Николаки забележи злорадо: "Ето какви простаци Варлаамовци са се наели да съсипят турското петстотингодишно царство! Изпила им кукувица ума!"
        — Николаке! — изрева презеленял от ярост бай Мичо — ще те вземат дяволите! Господ едно време избра рибари и говедари, за да преобърнат света, а не като тебе магарета-философи!
        И излезе бързо из вратнята, като заряза госта си смутен и попарен.

Иван Вазов

Изкефихте ли се?




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tsanynka - !!!
09.05.2012 09:37
Поздравления за този постинг!Много истина можем да открием в творчеството на нашите класици...За онова,дълбоко вкорененото в душите ни,за което,като че ли времето е спряло...Навремето Алеко казва чрез своя най-известен герой,"...и едните,и другите са маскари...".Нищо,нищо не се е променило!А сме вече в 21 век...
Тъжно...не,страшно е...
цитирай
2. alexanderherzdorf - Много интересно. . . Аз пък като г...
14.05.2012 22:23
Много интересно... Аз пък като гледам действията на мнозина представители на нашето общество и политически "елит", винаги се сещам за господин Фратю от същата повест.
цитирай
3. анонимен - до alexanderherzdorf
26.05.2012 01:41
Ей зубър млад, задръстил си нета с любовта си към американците гнидо тинейджърска, казах ти, че ще те хвана, американски подмазвачо! Ученико от Европа, защо се срамиш да кажеш, че си от България, лекенце продажно. Ама се бъркаш при големите и акъл на американците даваш, а? Що си качил американския химн по YouTube? И що превъзнасяш тъпите американци по всички форуми на англииски по целия интернет. ЕЙ, пъпчивецо вече те знам и как изглеждаш. Защо се криеш зад германско име бе идиот? Нали си патриот родолюбец? Защо тогава ръсиш налево и десно колко се прекланяш пред Америка бре говедо вредно. Ще се срещнем да знаеш!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11776785
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930