Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2012 11:00 - ПРЕДИ КОНГРЕСА НА БСП
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 4419 Коментари: 3 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

 


ОЧАКВАМ С ИНТЕРЕС РАЦЕПЛЕНИЕТО НА БСП

От това, което виждам и чувам, ми става ясно, че БСП върви към разцепление. Някой ще каже, че става дума за личностна вътрешнопартийна борба и хем ще бъде прав, хем не съвсем.
Безспорно, личностна битка има. Но последните парламентарни избори показаха значителен отлив от гласуващите за БСП. Вярно, че те гласуваха за Бойко Борисов,но самият факт, че предпочетоха човек, формално извън БСП е многозначителен. Това е една голяма група избиратели, за която борба ще има. И тъй като тази група може да гласува за всеки, който и е симпатичен, допускам в много висока степен, че избягалите на предишните избори от Станишев, могат да бъдат прибрани от Гоце. Така личностната вътрешнопартийна битка ще се преобразува на ветрило, което от една разпадаща се партия, да бъде превърната в коалиция. Така се случи с СДС и ДСБ. А този модел на наша почва е действащ.
Проблемите на БСП са много и най-различни. Но основният проблем започна в началото на 1990 г., когато в нея спореха дали се трансформират в социал-демократическа или в социалистическа партия. Тогава копнежът по социализма надделя и тя си остана същата. Но от нея на малки групички започнаха да се отделят късове: Ал. Томов, Николай Камов и др. Разбира се, част от тях се коалираха с БСП, но това беше по-скоро начин да влязат във властта заради самите тях, а не заради общи програми.
Това колебание на БСП да се модернизира или не изигра лоша шега на партията им. Застаряващите поддръжници на социализма са тялото на т. нар. им „Партията”, а ръководството им е от относително млади хора, които искат безкритично отношение към тях от страна на поддръжниците им. Това се прави чрез т. нар. „демократически централизъм”, който все още е жив, макар и не съвсем здрав. Точно този опит хем да се откъсне главата от тялото, хем организмът да продължи да живее завършва сега.
Друга открояваща се причина е явното разминаване на думи/клишета/ и действителност. Хора като Георги Гергов, Николай Банев, Румен Овчаров и прочие богати членове на ръководството на БСП разконцентрират възрастните си поддръжници и ги карат да започнат да се съмняват, че има нещо нередно в партията им. Разбира се, тук става дума не за тези, които ясно виждат това и отказват изобщо да гласуват, а за гласувалите досега, но все още не решили какво точно е станало с партията им.
Има още много видими и невидими фактори за разцеплението на БСП, но в момента видимата част на айсберга са именно Гоце и Станишев. Убеден съм, че до равен резултат няма да се стигне и срещата, евентуално, няма да се отложи за дълго. За месец-два може и да се отложи, но процесът не е добре контролиран и е възможно разцеплението да стане факт още преди конгреса им през май.
Станишев е в по-неизгодна позиция, защото в момента е и и.д. председател на ПЕС. Ако допусне разцепление на БСП вероятността да го изберат за постоянен председател рязко намалява. Това го прави нервен и прибързан. Той и без провокации е малко истеричен по природа и от детските си години е нафукан, но зад тази нафуканост личат комплекси. В същото време хора като Румен Петков са зад Гоце и го захранват с информация, интриги и  добре обмислени провокации, които Станишев трудно парира. Не, че самият Гоце не е информиран. За 10 години на власт зад гърба си имаше НСО, НРС, че и МВР. И скандалите около Гоце бяха като правило за злоупотреба с тези институции за лични цели и противозаконно придобиване на информация и компромати. Гоце е достатъчно перфиден, за да използва умело тези компромати, макар и да не е добър шахматист и интелигентен политик. В същото време е достатъчно послушен пред кукловодите-вътрешни и външни. Това го прави по-вероятен победител в битката за БСП. В същото време Станишев се понаучи на някои хватки за тези 10 години и няма да излез от политиката.
Всъщност, битката е кой да държи трите букви БСП, за да може да ги ползва в личен и групов план. Въпросът има властови, финансов и психиатричен момент. Да не говорим, че ако Гоце сега пропадне-нов шанс надали ще има. 
Лично аз смятам, че Гоце има по-добри шансове.
Но най-важното е, че разцепление има.
А то е добро за България.




Гласувай:
1



1. анонимен - Браво, Брато !
30.03.2012 11:14
Ето един аналитичен, актуален и балансиран пост !
Поздравления и дерзай, но не се поддавай на някакви вътрешни изблици на предубеденост, защото от това само губиш ти и блога ти !
цитирай
2. penchoan - След като СДС, НДСВ и Атака се раз...
30.03.2012 11:25
След като СДС, НДСВ и Атака се разцепиха, ред е и на БСП. Но на кого му пука за столетницата?
цитирай
3. анонимен - хммм ...
17.04.2012 04:55
Понякога не това, което смятаме и мислим е правилно :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11739367
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031