Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2011 16:31 - ПРОЕКТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА СТРАТЕГИЯ ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА НА БЪЛГАРИЯ
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 4027 Коментари: 5 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
  1. Сегашното състояние на енергетиката в България като изходна точка. Какви са възможностите за ВЕЦ от стандартен тип-язовири, пречиствателни станции за питейна вода, вода за поливане, плаващи ВЕЦ, ПАВЕЦ.
  2. ТЕЦ. Добруджанското находище на черни каменни въглища, Марица изток, лигнитните запаси в страната.
  3. Геотермални източници.
  4. Енергия от морските вълни и течения, Разликата между температурата на морската вода.
  5. Слънчеви ел. централи-индивидуални и регионални. Слънчеви бойлери, помпено-акумулиращи слънчеви централи. Създаване на нови строителни стандарти с включени задължителни слънчеви бойлери и фотоволтаични батерии.
  6. Електротранспорт, вкл. леки автомобили.
  7. Вятърни централи.
  8. Производство на брикети и пелети.
  9. Други неконвенционални видове енергетика. Водород, биогаз и др.
  10. Оптимизация на националната мрежа. Създаване на регионални мрежи, Рязко намаляване на загубите в електроцентралите и преноса на електричество.
Отказ от АЕЦ. С течение на времето трябва да се отказваме от производство на електричество от ядрени централи поради високия риск и високата цена на енергията. Отдръпване от нефта и нефтопродуктите. Ограничено използване на природния газ. С парите, които сега се дават за нефтопродукти и газ можем спокойно да развием от една страна създаване на електрификация на транспорта, а от друга развойна дейност за оптимизация на сегашните потребители на ел. енергия и паралелно създаване на нови технологии, значително по-икономични мощности, осветителни тела и други електрически уреди, агрегати и двигатели.   За да се реализира създаването на такава стратегия и се притисне енергийната мафия да се откаже от сегашния безумен и изгоден единствено за нея курс трябва да се направи следното:
  1. Да се започне процес на изучаване от обществото на новите технологии в енергетиката, вкл. изучаването в училищата на такъв предмет.
  2. Да се провеждат периодично научни и научно-приложни конференции свързани с новите технологии и въвеждането им в индивидуални, регионални и национални мрежи.
  3. Да се създадат звена от учени и инженери, които да решават енергийни проблеми по места.
  4. Да се създаде енергийна карта на страната, като по региони се опишат възможностите за получаване и използване на енергията
  5. Да с създаде група за написване на стратегия за енергетиката в дългосрочен план.
Финансирането на тази програма трябва да стане чрез създаване на държавно-обществен фонд „Енергетика”. Фондът ще натрупва пари от данъци към енергопреносни дружества, глоби на нарушители, дарения и от бюджета.

Предлагам тзи мой проект за обсъждане и за допълване от читателите. Не си правя илюзии, че при сегашното политико-икономическо състояние на нещата енергомафията ще се предаде без бой и интриги. В скоро време ще създам сайт, на който ще могат да се обсъждат подобни на този проблеми, включително и на политически проекти за смяна на сегашната лайняна демокрация чрез създаването на действащ демократичен модел за страната ни, какт и за административна, съдебна, образователна, здравна и социална реформи, от които България има много голяма и и безалтернативна нужда.
Н. Колев-Босия



Гласувай:
7



1. podvodni - Г-н Колев, куцо и сакато се упраж...
17.04.2011 17:03
Г-н Колев, куцо и сакато се упражнява по темата енергетика. Всички тези, за „ограничените нефтени и газови запаси“, еко енергията от „ВЕИ“ и други подобни са приказки за лека нощ. Реално в единият или другият случай целта е само една - извличане на максимум печалба и заблуда на населението. Истината за истинската енергиина ефективност и неизчерпаема чиста енергия е демонстрорана преди 80 години от Никола Тесла. Обаче неговите идеи и разработки са тема табу както за енергиините лобита така и за различните екошарлатани.
цитирай
2. apostapostoloff - Редно е всеки, който се занимава с тези въпроси,
17.04.2011 17:10
да се запознае с "проекта Венера". Материалите са достъпни и могат да се получат от движението Zeitgeist.
цитирай
3. podvodni - да се запознае с "проекта В...
17.04.2011 18:31
apostapostoloff написа:
да се запознае с "проекта Венера". Материалите са достъпни и могат да се получат от движението Zeitgeist.

Самият проект е доста съмнителен!!
цитирай
4. pitashtia - Стратегия трудно се пише
18.04.2011 01:28
Никой не може да предвиди, дори самата наука, какво ново ще се появи, като технология.Оттам и проблема с прогнозите . Във всеки случай, правилно е да не развиваме енергетиката изпреварващо, както е записано в правителствения документ обслужващ интересите на енергийната мафия. Това е така, защото със всяко откритие или подобрение ефективността се повишава, а замърсяването намалява. Например ІV поколение ядрени реактори работещи на торий един ден ще могат да се ползват от всеки по-голям град за отопление и производство на електроенергия . Технологията е много по-безопасна и чиста от урановата. А точно кога термоядреният синтез ще бъде на разположение не е известно, но е ясно, че с появата на пазара на тази технология всички останали без ВЕИ се пенсионират. Може би реалистичното е да се формулират принципи, които де се следват, политика и да се инвестира в наука.
цитирай
5. bosia - до Питаща
18.04.2011 13:18
В оценката ви има разум и логика. Това е едно зряло виждане за енергетиката и изоббщо за бъдещето.
Аз не си правя илюзии, че сам мога да напиша стратегията. И не съм мислил да го направя. Аз искам да събера хора със сериозни познания, стратегическо мислене, воля и възможности, за да се съберем и напишем стратегията. Затова и създавам сега сайт, на който може да се общува задълбочено и конкретно. След като се появят сериозни мнения и експерти, ще направя една конференция на живо, за да се запознаем и заработим заедно.
Този проект има за цел да провокира знаещите и желаещи да работят за бъдещето на нацията и държавата ни.
От политиците не очаквам нищо добро. Те освен, че максимално ще пречат, няма да искат да приемат без вътрешен и външен натски стратегията.
В крайна сметка от нас всички зависи дали енергетиката ще е рискова и ще работи за енергийната мафия или ще наложим нашата воля и ще ограничим корупцията и бюджетните пари в прилични граници.
Въпросът на първият форумец е малко несериозен. Нито куцо, нито кьораво, нито сакато или босо прови стратегии. Такива просто няма.
Що се отнася до ториевите електроцентрали, то трябва да се вдят дебати и до това дали изобщо природните ресурси не са достатъчни при едни икономични потребители за решаване на енергийните проблеми.
След Йокошима е ясно, че ядрените централи са обречени и е въпрос на няколко години тяхното премахване. При разговорите ми с Георги Тончев-изключителен изобретател с над 500 патента в тази област се убедих, че природата ни дава достатъчно възможности и че системата трябва да се децентрализира, за да е по-гъвкава и по-бързо да се модернизира. Самата мрежа води до много загуби, особено в самите електроцентрали.
Не казвам, че е лесно, но нямаме алтернатива. Трябва да се създаде добра стратегия като залог за нашето бъдеще.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11737873
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031