Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2011 11:30 - ИНТЕРВЮ ЗА "ОБЩЕСТВО.НЕТ"
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 2711 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 19.03.2011 15:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   
НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: НЯМА НАЧИН ЦЕНИТЕ ДА НЕ ВЪРВЯТ НАГОРЕ
Автор : интервю на Соня СИРОМАХОВА   
12 March 2011
  imageПРЕДИ ДА ОБЯВЯТ БОРКОР Е ИМАЛО ТАЙНА СРЕЩА МЕЖДУ ПЪРВАНОВ И БОРИСОВ
 
    КОЛКОТО И ДА ОТРИЧА ЦВЕТАНОВ, КАТО ШЕФ НА ПРЕДИЗБОРНИЯ ЩАБ НА ГЕРБ, ЩЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ИНФОРМАЦИЯТА НА МАСИВИТЕ – В МВР И В СЛУЖБИТЕ. СТО ПРОЦЕНТА!       ПРЕЗ 2005 Г. ГЕНЕРАЛ КИРЧО КИРОВ, НАЧАЛНИК НА НРС, Е НАПРАВИЛ СРЕЩА С ЕГИПЕТСКИЯ  СИ КОЛЕГА, ЗА ДА СЪЗДАДАТ ЕДНА РЕДОВНА ВРЪЗКА ПОМЕЖДУ СИ И ДА ОБМЕНЯТ ИНФОРМАЦИЯ, ИЗГОДНА ЗА ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ

В БЪЛГАРИЯ НИТО ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО, НИТО НРС ПРЕДВИДИХА СЪБИТИЯТА В АРАБСКИЯ СВЯТ, КАЗВА ОЩЕ БОСИЯ
 
 
        Господин Колев, би могло да се каже, че предизборната битка започна. Волен Сидеров даде своята заявка за президент, в публичното пространство се спрягат имената на Надежда Нейнски, Меглена Кунева, Татяна Дончева, Ивайло Калфин, Симеон Сакскобурготски, една от софийските организации на БСП номинира проф. Георги Близнашки... Според вас какви избори се очертават?
Президентските избори ще бъдат един много смешен спектакъл с много смешни участници, и с още по-смешни избиратели. Аз лично смятам, че 40% може би ще бъдат гласуващите. И, тъй като претендентите ще искат да натегнат обстановката, ще има голяма битка на пиарите им, което в крайна сметка ще се обърне срещу тях. Ще се появят в интернет доста полезни идеи и мисли, които ще променят отношението към изборите, ще накарат хората да станат скептични и да не гласуват.
Няма да има нито един читав кандидат, за който да си заслужава да се гласува. Това се отнася за президентските избори. За кметските, нещата ще бъдат изключително остри, ще се размятат компромати, ще се използват службите и МВР, колкото и да отрича Цветанов, като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, ще се използва информацията на масивите – в МВР и в службите. Сто процента! Така или иначе от ГЕРБ имат медии, имат си журналисти, които се занимават с тази работа и ще се възползват от ситуацията. Но общо взето и на кметските избори ще падне процентът на гласуващите.
Това, което ще бъде много интересно и за управляващите, и за опозицията, е как ще се търси контакт с Доган. Тъй като Доган винаги за изборите става актуален – има си една солидна група от избиратели, която представлява интерес за всички.
За сега заявки – бол, но всичко това е плява. Всъщност няма нито един подготвен човек, който да знае за какво става дума. Никой не е направил анализ какво е президентската институция и какъв трябва да бъде президентът на България, функциите, които са му дадени от Конституцията са много малко. Но докато Петър Стоянов не успя да придобие във вътрешен план власт, то Първанов успя. Той придоби много власт и успя да пласира на изключително много важни места хората от обкръжението си. Това аз бих нарекъл един пълзящ преврат, т.е. един държавен преврат. Защото си назначи свои хора на възлови места – главен прокурор, изпрати посланици на изключително важни места, други хора назначи в комисии, държавни учреждения. Един Кушлев е пак негов избор. Първанов успя да пробута свои хора и в ДАНС, навсякъде ... макар да няма това право. Аз не искам да го величая, така или иначе той няма собствени идеи, последните ги получава под формата на заповеди. И това вече не е тайна за никого-те се дават и от вътре, и отвън. Първанов няма възможност  да взима самостоятелни решения, защото тогава ще бъдат насочени срещу всички останали и би трябвало той да заеме кръгова отбрана. А той, не само че не заема кръгова отбрана, но се държи безсилно. Което означава, че зад гърба си има нещо, което го крепи. Той няма нито интелектуалната мощ, нито организационният талант, нито има кадрите, за да успее да води война, нито с министър-председател, нито с партиите и т.н
.

Първанов ще има ли свой кандидат за президент?
При всички случаи. Някои сочат евентуално Ивайло Калфин, но аз мисля, че той ще бъде много голям глупак, ако приеме. Изобщо всички, които от суета се хванат да бъдат кандидати за президентския пост, до един ще загубят, защото ще излязат много истини за тях. Все пак ние сме едно село и всеки знае какво представляват останалите.

Какви са шансовете на Сидеров?
Никакви. Той си живее в една измислена държава  с едни измислени правила.

Цветанов има ли някакви шансове?
Едва ли Цветанов ще се кандидатира, тъй като ГЕРБ държат много да имат президент и се надяват на победа, а истината е, че ситуацията става все по-патова.

А Бойко Борисов?
Вероятно той ще се опита да изиграе ролята, която Първанов направи-от партиен лидер стана президент. В продължение на десет години той държеше  властта в БСП – има си свое крило, което работи срещу Станишев. Вероятно и Бойко Борисов ще се опита да направи подобно  нещо, но той няма интелектуалните възможности. Той е изключително семпъл като политическа мисъл и аз не знам какви още игри ще се играят, но те ще бъдат изключително срещу него.
Ако Борисов все пак реши да се кандидатира, то ще го направи в последния момент. Защото смята, че не се нуждае от пиар, за да гласуват хората за него. Моето мнение е, че до тогава много неща ще се случат и те няма да бъдат добри. Всичко, което става вън-около нашата страна, рефлектират върху нас. Няма начин цените да не вървят нагоре. Но аз съм убеден, че ГЕРБ са приготвили една солидна сума и от 1 юли, както най-често се случва, и след това от 1 септември да има увеличение на пенсии и заплати, да има някакви бонуси за хората, защото всяко едно правителство на власт  прави така. Но това надали ще промени нещата. При тези цени на петрола, които се очакват сега, макар Либия да дава 2% от световния добив на петрол, което реално погледнато е нищо особено нещата се променят много сериозно. Самият факт, че в арабските държави няма стабилност и сигурност, означава, че всички борси ще скачат, ще се вдигнат цените не само на петрола, защото последният се отразява на всички останали. В същото време ислямистите ще се опитат да използват в своя полза размириците, големите държави ще се опитат също да искярят нещо и може би само на оръжието ще му падне цената.
Това, което е интересно за тези размирици е, че в България нито Външно министерство, нито НРС ги предвидиха. Тук ще кажа нещо, което до сега не е казвано никъде, нито е писано за него : през 2005 г. генерал Кирчо Киров, началник на НРС, подвластен на президента Гоце, е направил среща с египетския  си колега, за да създадат една редовна връзка помежду си и да обменят информация, изгодна за двете държави. Не знам какви са сега отношенията , но от там една думичка не е получена за това, че се очакват размирици. Иван Гайтанджиев, който е посланик в Египет, е полковник от ПГУ, но и той една дума не е казал. От Либия преди няколко месеца отзоваха посланика Александър Олшевски. Ако имаше само една думичка, че се очакват размирици, той не би трябвало да бъде отзован или на негово място веднага би трябвало да бъде назначен друг, да се увеличи персонала на посолството, да не се закрива консулството в Бенгази. Но това не беше направено, което означава, че във Външно и в НРС не е получена информация за това , че се очакват размирици. Което означава, че тези две институции не са си свършили работата и трябва да бъдат тотално разформировани, включително и кадрово. Дори и в интернет не са бъркали качествено, за да разберат, че в африканските държави се очакват размирици. Имаше други чужди разузнавания, които бяха хванали тези неща и се бяха подготвили. А ние тук дори нямахме читав евакуационен план. Външно министерство не изпрати един самолет, не знаеше колко българи имаше в Либия. Говореше се за цифри от 200 да 3000 души. Няма координация между институциите. При това Николай Младенов е бил в арабска държава – Сирия. Баща му е бил 14 години шифровчик в Дамаск. Но Младенов е момченце с малко по-друга ориентация и не става нито за министър, нито за политик. За нищо, ако трябва да бъдем точни. Впрочем това личи и по действията, които предприема. И излезе какво? Директорът на “Техноекспортстрой” праща аероплан, министър-председателят – също, а Външно, което би трябвало да се занимава с това, не направи нищо.


Да се върнем на въпроса за изборите...
Очаквам много разгорещена, настървена, компроматна и смешна, погледнато отстрани, предизборна борба.

Тракторът ще се кандидатира ли?
Предполагам, че няма, тъй като ще се намерят хора около него /има такива/, които ще му дадат разумни съвети.

А каква ще бъде ролята му? Задкулисна ли?
Да. Макар че той направи толкова много грешки и простотии, че вече не може да бъде задкулисна.

Алексей Петров зад кого е застанал?
Носят се приказки, че доста хора покрай него ще влязат в погледите. Споменава се, че  Валерия Велева от в.”Труд” отивала при Алексей Петров, че Сашо Диков също щял да влезе в политиката. Пускат се разни приказки, но до колко това е верно, не знам.
Всъщност мен не ме интересува кой кого ще издигне за президент. Въпросът по-скоро е в това, че няма институция, която да подготвя хора, програми, стратегии. И затова, когото и да изберем, той ще бъде неподготвен, с нисък коефициент на полезно действие /КПД/ и няма да има държавнически качества.


АБВ извън кандидата на Първанов дали ще излезе и с друга кандидатура?
АБВ са от старите бардаци със съответните девойки...Там няма подходяща личност. От 20 години обявявам, че всяка партия трябва да си направи по едно АОНСУ. На СДС съм го обяснил още през 1990 г., че трябва кадрови отдели или както сега ги наричат “човешки ресурси”, да обикалят елитни училища, да подбират хората, които имат потенциал и да им се даде възможност да се развиват. Без това нещо не може. И тези хора на някакво ръководно ниво да се докажат, за да вървят напред. Трябва непрекъснато повишение на квалификацията.

ГЕРБ и БСП имат ли някакъв полезен ход за изборите?
Не. Тази война, която пламна между  Първанов и Борисов, и двамата искат да я покажат като принципиална, но тя е лична. Те загубиха от тия шамари, които си шамаросваха, дето се ритаха по трътките и дето се замеряха с фъшкии.
Аз знам, че преди да обявят БОРКОР е имало тайна среща между Гоце и Борисов, но още не знам точно какво се е разговаряло там.


Понеже споменахте БОРКОР, какво мислите за това звено?
Това е една паразитна паралелна структура, от която не виждам смисъл, освен увеличаване на чиновниците. И ДАНС, и БОРКОР имат една и съща функция-задачите и целите се покриват. С корупция се занимават и БОП, прокуратурата, маса комисии... Защо трябва да се създава още едно звено, не е ясно.

Доколкото става ясно, БОРКОР ще има аналитични функции...
Всяка една служба си има анализаторско звено. Още не се знае с какво точно ще се занимава БОРКОР и защо изобщо се създава. Интересно е например как ще вземат информация от НРС, за да я анализират. БОРКОР е на подчинение на министър-председателя,  на изпълнителната власт, а НРС е на президентската власт. Къде се срещат нещата? Мисля, че ако трябваше да се направи нещо, то е да се обединят НРС и ДАНС, и те да имат една обща шапка, там да бъде анализаторското звено. И още – не може с решение  министър-председателят да нарежда на държавния глава, на президента. Това е пълна приумица, нонсенс.. Колко неща се създадоха, за да се види, че не работят? Колко приказки се изприказваха – това ще направим, онова ще направим...Какво говореха от ГЕРБ за здравната реформа? Има ли такава? Няма! Аз още нямам отговор на това защо има НЗОК и Министерство на здравеопазването. Това според мен са две паралелни структури.

Сред всички тези служби, агенции за борба с корупцията, къде е мястото на МВР?
Мястото на МВР е пределно ясно. Трябва да се отделят пожарната и охранителната полиция, да се дадат на общините, да останат службите - 3-4 хиляди души в МВР, които да могат да се организират и управляват качествено Това го говоря от 20 години!
Не може охранителната полиция да се свързва по някакъв начин с МВР. Това си е абсолютно общинска и регионална задача. Работата на пожарната е не да мие краката на Цветанов, а да отиде към общините и, когато стане нещо,  не кметът да пита министърът да му даде две коли, а сам да поеме отговорност. Така и отпуснатите пари по-лесно се контролират. А сега се правят търгове за десетки милиони в МВР, но колко от тях се контролират, къде отиват, никой не може да знае.
Друго, което трябва да се направи в МВР, и то категорично, това е да се потърси пряк контакт било чрез конференции или други начини на координация с неправителствените организации, които имат подобни дейности. Те са една огромна сила, едно огромно око, едно огромно ухо. Това са правозащитните, екологичните организации, различните институти за изследване на демокрацията и т.н. Тази взаимовръзка с институции, с които гледат в една посока, е много глупаво да не се използват. И, ако има едно нежелание от страна на МВР, то е по две линии – ревност и страх да не се загуби част от властта.
Видя се – подслушването не дава добри резултати и дезинформацията чрез него е толкова голяма, че просто нямам думи. Без агентура никога няма да има добри резултати и без доверие от обществото. А МВР в момента, в който откаже да има контакти с неправителствените организации, губи моментално доверие. Това, аз като представител на неправителствена организация, съм го обявявал многократно на Цветанов, но той, като че упорито не иска да го разбере.



Гласувай:
7



1. therainss - В това няма съмнение:
19.03.2011 11:32
"КОЛКОТО И ДА ОТРИЧА ЦВЕТАНОВ, КАТО ШЕФ НА ПРЕДИЗБОРНИЯ ЩАБ НА ГЕРБ, ЩЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ИНФОРМАЦИЯТА НА МАСИВИТЕ – В МВР И В СЛУЖБИТЕ. СТО ПРОЦЕНТА!"
цитирай
2. chavdar01 - Е ДОБРЕ ДЕ,НЯМА ЛИ ДА ИМА НИКАКВИ ЧЕСТНИ КАНДИДАТИ,
19.03.2011 17:23
ЗА КОИТО ДА НЯМА КОМПРОМАТИ.МНОГО ЩЕ Е ЖАЛКО АКО Е ТАКА.А ИНАЧЕ ЦВЪЦКО Е ЯСЕН.
цитирай
3. pagan - към chavdar01
19.03.2011 21:52
А какво ще кажеш за Пръцко?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11783766
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930