Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2011 10:20 - КАК ДА ИЗДИРИМ И ОРГАНИЗИРАМЕ ИНТЕЛЕКТА НА НАЦИЯТА
Автор: bosia Категория: Политика   
Прочетен: 633 Коментари: 0 Гласове:
1



  За да се създаде една нова България трябва да съборим старата социалистическа държава и да строим в същото време една нова България. Това освен Конституционно и законодателно трябва да стане и институционално и кадрово. Съпротива ще има на всички нива и във всички области, особено от старата администрация и сегашните олигарси, които определят чрез финансирането законодателната работа и изпълнителната власт. Не бива да се забравя кой държи основната част от медиите и манипулира общественото мнение. За целта в началото трябва да се поставят целите и стратегията на новата държава и чак след това да се пристъпи към реализацията. Най-добре е да се разработят три основни програми:
  1. Лявоцентристка
  2. Либерална
  3. Консервативна
Стратегията може да бъде само една. Тя ще обединява тези три варианта и няма да допуска връщане назад или съмнителни експерименти. В същото време трябва да има информационно-аналитично звено, което да събира информация, да я анализира и предоставя за политически разговори. Проектът съдържа следните компоненти:
  1. Наемане на един или повече интернет телевизионни канала за пряка работа с всички желаещи в страната и чужбина.
  2. Създаване на сайтове по различните програми в отделните области-социални, здравни, образователни, бизнес, енергийни и др. Тези програми ще бъдат предварително обявени и с тях непременно трябва да бъдат запознати висшите учебни заведения, като места, където могат да се сформират целеви групи, които да работят съвместно и да трупат опит и организационен и приложен капацитет.
  3. Проучване и изготвяне на списък с лектори-наши и чужди-които да четат лекции на живо по телевизионния интернет канал. След лекцията се дава възможност за въпроси и обсъждания, като по този начин лекцията се превръща в семинар. Всичко това става „он лайн”, което дава възможнаст да се проучи чуждия опит до такава степен, че да се избегнат техните грешки. За предпочитане е лекторите да бъдат от бившите соц. Страни, които са преминали успешно прехода.
  4. Даване на възможност на сайта да бъдат публикувани разработки, идеи и критика, за да бъдат фиксирани тези участници, които имат капацитет, идеи, практики и приложни възможности. След всяка серия от лекции в определена област се организира конференция на живо, на която са поканени точно тези активни слушатели и автори, за да се запознаят и от тях да се излъчи работна група, която в определен срок да създаде готов продукт-теоретична и приложна програма във всяка една област, включително административно строителство. По този начин освен добра законодателна, изпълнителна и кадрова програма, тя ще извърши и ролята на замяна на старите институции с нови и едновременно с това ще се извърши децентрализацията, която е в основата на демокрацията.
  5. След приготвянето на всяка програма се събира съвет, който я приема или не и я връща за доработка. Критериите за приемане на програмите трябва да бъдат изработени от съвета и обявени предварително.
  6. Ядрата на всяка работна група на практика става експертно-организационен център, който в даден момент ще поеме реализацията на програмата. Всяка програма трябва да бъде сведена до прости, работещи механизми и инструменти, които да позволят на администрацията да я въведе в практиката на институциите.
 Това е пътят, чрез който могат да бъдат постигнати няколко цели:
  1. Обучение на желаещите български граждани с по-високи възможности да получат реализация.
  2. Откриването на умни и активни експерти, готови да влязат в политиката и администрацията с добри теоретични и приложни знания
  3. Създаване на възможност за административна и съдебна реформа, която да модернизира страната по един оригинален, ефективен и безвъзвратен начин.
Сегашните политически партии не могат да извършат това, което предлагам, понеже ще престанат да съществуват като търговски дружества и ще освободят място за нови, модерни идеи. Този проект може да бъде създаден и изпълнен от една по-аморфна организация, каквато представлява движението и да даде тласък към политическа и административна програма така, както на времето това направиха групите”КОС-КОР” в Полша и „Харта-77”в бивша Чехословакия. Така или иначе ядрото на промените трябва да бъде интелектуално, а не политическо. Този проект не може да бъде контролиран като работен конвейер. Единственият контрол са принципите, които трябва да залегнат в основата и не могат да бъдат нарушавани. Следващият момент е подготовка и реализация на няколко електронни и печатни медии, които да обяснят на обществото за какво става дума и каква е разликата между старото и новото. Макар и в най-груб и схематичен начин съм описал проекта, той е достатъчно прост като механизъм, за да заработи.   08.01.2010 г.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11739689
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031