Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2009 21:37 - КАКВО ОЗНАЧАВА СТАРОБЪЛГАРСКАТА ТИТЛА КАНАС У БИГИ? Автор: sparotok
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 7466 Коментари: 14 Гласове:
5

Последна промяна: 01.09.2009 21:41


Искрено се надявахме, че след идването на демокрацията през 1989 година ще дойде и промяна във виждането на нашите историци. Това обаче не се случи. Дори напротив, започна се една добре организирана кампания, целяща да убеди българския народ, че предците му са дошли от Азия, че пра-Родината е някъде в Памир и Тибет. Време е да се сложи край на това унижение, което убива нашето самочувствие и осквернява паметта на дедите ни!   Дълги години ние бяхме заблуждавани, че старобългарските владетели са носили титлата хан. За нашите учени бе без никакво значение, че не съществува нито един надпис, в който български държавен глава да е именуван така. Не бе обърнато внимание, че няма нито един гръцки, латински или арабски извор, потвърждаващ, че някога си, някой си български благородник е наричан от своите поданници хан. Тази титла се появи  в началото на 20 век в работите на ограничени учени, които познаваха твърде слабо историческите извори. Изследователи като В. Златарски считаха, че нашите деди са дошли от далечния изток туранци. Понеже титлата хан е използвана от  турански народито се стигнадо заключението, че и българският държавен глава ще да е бил титулуван така. Огромна пропаст се простира между предположение и реалност. В сериозната наука няма място за желания, мнения и догадки. Или разполагаш с убедителни доказателства за дадено твърдение, или не. Безкрайното повтаряне на измислици не може да се нарече наука. Фактът, че много наши сънародници все още вярват, че дедите ни са били управлявани от ханове, се дължи на упоритото натрапване на лъжи.   В последно време някои изобретателни “изследователи” решиха да прекроят хан на кан, като отново се скри смисъла на тази дума и не бе показан истинският й произход. Търсейки произхода на българите в Средна Азия, Петър Добрев предложи тълкуването на титлата КАНАС У БИГИ   като велик владетел, светъл владетел, смятайки, че в основата лежи санскритската дума ШУБХ. Думата ШУБХ означава наистина светлина, блясък, но на на същия език – санскрит частицата КАНА няма значение водач, а малък, дребен, момиче, девица, едноок. В този случай се получава не светъл водач, а светла девица, блестящо момиче, или пък светъл слепец ( едноок). Комбинацията не е особено подходяща за титла на един водач на войнствен народ.

Тълкуването на Добрев е погрешно, което от своя страна е доста странно понеже на него е известен гръцкият превод на старобългарската титла. Южните ни съседи тълкуват КАНАС У БИГИ като владетел от Бога, владетел в Бога (
ΕК ΘΕΟΙΑΡΧΟΝΤΟΣ/ΑΡΧΟΝΤΙΝ ). В случай че гърците предлагат превод, то най-логичното за един безпристрастен учен е да се съобрази с данните и да направи сравнение. На гръцки ΕKΘΕΟΙ означава от Бога ( в Бога). Ако потърсим подобна фраза в КАНАС У БИГИ, ще я забележим много лесно в У БИГИ.  Думата У отговаря на съюза У, В, ВЪВ, а БИГИ е просто дателен падеж на общославянската дума БОГ, имаща вариант БИГ (БПГ ) в украинския език. На старославянски У БИГИ означава във Бога. Колкото до гръцката дума ΑΡΧΟΝΤΟΣвладетел, то тя отговаря на старобългарската КАНАС, която не е нищо друго освен по-старата форма на общославянската титла  КНЯЗ. Това бе подробно обяснено от проф. Ценов в работата му “Кроватова България и Покръстването на Българите”. Ценов доказа също, че ние българите сме потомци на траките, най-древното цивилизовано население не само на България, но и в цяла Европа. За съжаление работите на този истински родолюбец бяха обречени на забвение допреди 10 години. Нашите учени ни заблуждаваха, че тракийският език е изчезнал. Твърдеше се, че ние сме потомци на нашественици от Азия. Това граничи с глупост, разбира се, защото антропологично, културно и езиково ние сме потомци на траките. Едно от доказателствата за това е фактът, че старобългарската титла КАНАС У БИГИ е обяснима на тракийски език. Тракийската дума КЕНАС отговаря на КАНАС-КНЕЗ-КНЯЗ, тракийската БАГАЙОС отговаря на БОГ ( имаща вариант БИГ в украинския и БАГА в словенския ).

Отново тракийският език дава обяснение на друга старобългарска титла - бълия владетел. Бълия идва от тракийските балайос, бален - силен, владетел. Интересна подробност е и, че дедите ни са именувани също с титлата регес( ), която е просто вариант на тракийската резосвладетел. Старобългарската титла каган пък идва от тракийската дума кагайос – висок. Каган значи просто височество. Старобългарската титла самъчий - началник идва от тракийската дума самос – връх, височина, т.е самъчий означава върховен, главен. Старобългарската титла таркан произлиза от тракийската дума тарк /талк- тълкувам, говоря, осъждам. Явно тарканът е бил съдия.

Нека обяснението на една българска титла с помощта на тракийския език да е случайност, но какво да кажем тогава за втората, третата, четвъртата, петата, шестата? Това е закономерност, чието обяснение е, че нашите деди са били част от древната тракийска общност. Тълкуванието и разбирането, че тракийският език е най-древната форма на българския, не е само наше мнение, един от най-дълбоко уважаваните учени на нашето време – Сър Колин Ренфрю, отбеляза точно и ясно в книгата си : “Археология и език”, че тракийският не се е различавал много от езика, говорен днес в България! Тук ще отбележим, че английският е загубил около 85% от речника си за 1000 години, докато българският се различава от документирания тракийски не повече от 10%. Статистически погледнато ние говорим тракийски...
  За читателите, които не са добре запознати с историческите извори, подобно изявление може да звучи странно, затова ще отбележим, че старите българи са идентифицирани многократно като мизи, пеони, трибали и кимерии, а това са без изключение палео-балкански народи.Те са имали свои княжества,  но през I-и и II-ри векса били покорени от Рим. Тези от тях,които са искали да останат свободни, е трябвало да напуснат България и да тръгнат на изток, към черноморските степи и Азия, далече от римските легиони. Мигриралите траки не забравили старата си Родина и водели много войни за освобождаването й. От II-и до VII век дедите ни са прекосявали Дунава многократно. За римляните обаче тракийските освободители са били нашественици, понеже империята е считала нашите земи за свое владение. След вековни усилия свободните траки постигат независимост от римската империя. През 681 г. те  създават Дунавска България, обединявайки се със сродните си племена.   В случай че тази информация бе представена на широката публика, би било невъзможно за различни авантюристи и ограничени личности да ни изкарват по произход туранци, монголци или памирци. Напротив, на всеки би било ясно, че ние българите сме потомци на древните траки, които са играли изключително важна роля във формирането на европейската история и култура.     Автор: sparotok

...............................................
Добавка от Г. С:

Азиатската, турко-монголска прабългарска теза е изцяло юдомасонско дело, от края на 19-ти и началото на 20-ти век.  Проводниците на тази теза са доказани масони.  Същите "велики наши" учени са отрекли достоверността и на огромното наше запазено народно творчество от предисторическо и предхристиянско време, наречено от въодушевения търсач и издател Веркович - "ВЕДА СЛОВЕНА", защото наистина става дума за ВЕДИЧЕСКИ текстове и песни, но не индийски, а наши родни. Който само веднъж прочете двата тома "ВЕДА СЛОВЕНА", което никак не е лесно, завинаги ще забрави конските опашки и чергарските шатри, втълпени ни от ученическите години!

Прабългарската азиатска теза основава върху две грешно изтълкувани думи:  "княз", която на гръцки се пише "канес", и "Кавказ", както в древността се е наричала нашата Рила!! 
За титлата княз (кнез, канез, конез) е изяснено в тази публикация, а за планината Кавказ има запазени древни текстове (в момента няма да търся името на летописеца - има го някъде и в моя блог), в които се посочва че "на изток от Кавказ е Черно море"!
Всичко останало са литературни измислици от последния век!

Но нашата цел е не да отричаме, без аргументи, другите мнения, а да търсим и анализираме умишлено укриваните истини! 
И най-важното:  В никакъв случай да не се мразим, затова че изнасяме различни мнения, факти и тези!!!
Не сме ли всички ние, които търсим, мислим и коментираме тази тема, българи!




Тагове:   Хан,   кан,   княз,


Гласувай:
5



1. анонимен - Четящ
03.09.2009 17:39
Измисллицата "хан" дори се натрапва чрез интернет играта "хановете" в които един от народите там е българският. Иди обяснявай на слабообразованите младажи тия работи. Вятър работа...
цитирай
2. анонимен - Г-н Симов, коментари ли трием вече?
03.09.2009 18:08
Кой ми изтри коментара?
цитирай
3. анонимен - тракоманите - новите еничари!
03.09.2009 20:18
тракоманите - новите еничари!
цитирай
4. grigorsimov - на анонимен: Не повтаряй всеизвестните глупости, а опонирай с аргументи!
04.09.2009 18:35
А за да опонираш, трябва да знаеш, т.е да си проучил тезата, срещу коятя се обявяваш, и тогава можем да дискутираме, но само с факти, като историята на Ганчо Ценов, примерно, а и Веда Словена, която чвно не си и погледнал. А във "Веда Словена" е нашата древна история и култура!
цитирай
5. анонимен - Анонимен 2
06.09.2009 21:49
Доколкото си спомням, общата линия на мнението ми не се различава от поместения материал, а само в нюансите. Нямам цел да водя дискусии или спорове, затова и не ми трябват аргументи. "Кроватова Б-я" на проф. Ценво съм я чел, до "Веда Словена" не съм стигнал. Ако имате връзка за достъп в интернет, не бих отказал да я разпечатам.

Поздрави,
...
цитирай
6. анонимен - тракоманите - новите еничари
07.09.2009 12:42
Симов, не съм толкова пропаднал, че да опонирам сериозно в коментарите, под някаква си статия. - напишете си емаил, и ще се свържа с вас. Това разбира се, ако не сте умствено ограничен тракоман, а сте готов на сериозна дискусия.
цитирай
7. grigorsimov - Адрес на ВЕДА СЛОВЕНА
07.09.2009 12:52
http://ziezi.net/veda2/
В моя блог са поместени десетина песни, в оригинал и на леко осъвременен от мен език, за по-лесно четене. Ето адреса на една от тях:
http://grigorsimov.blog.bg/politika/2009/01/19/prekrasna-pesen-ot-veda-slovena-davashta-nai-dobra-predstava.279284
цитирай
8. grigorsimov - На анонимен 6
07.09.2009 12:58
Няма смисъл да водим задкулисна дискусия. Ако имате аргументи, по същество, срещу конкретни положения в публикацията, посочете ги.
цитирай
9. анонимен - всъщност
07.09.2009 13:19
всъщност според веда словена, ние не сме и нямаме нищо общо с траките. Та не виждам защо го изтъквате като аргумент, след като в самата веда местното балканско население е описано като безпросветно, не-владеещо земеделието и пиянстващо...

Българската веда за траките казва следното:

Чи си има тука близу бяли Дунавъ;
Утъ татакъ негу има поля широку,
Поля широку мощне запустену,
Лю диваци има заселени,
Що ни знаятъ ниту земя да уратъ!
Нити къщи да си праветъ!

вижте песните:


III. Пакъ за преселение-то, но инакво.

IV. Пакъ за преселение-то, но различно.

от езическият цикъл песни.
цитирай
10. анонимен - цепиш ли
07.09.2009 13:20
Лю(де) диваци има заселени,
Що ни знаятъ ниту земя да уратъ!
Нити къщи да си праветъ!

Ето това са недъгавите траки!
цитирай
11. grigorsimov - Много бързо искаш "да зацепиш" но не става!
07.09.2009 21:26
Описваното преселение на народа, от "край земя" на Дунав, се е случило най-малко 1500 години преди Христа!
Във Веда Словена не се споменават нито траки, нито славяни, нито българи, което не значи че не става дума за нашите прадеди. Обаче във Веда Словена се споменава на много места за "седемдесе крале" обитаващи или владеещи Балканския полуостров и близките му околности. А седемдесетте крале са признавали върховенството на един всенароден цар.
А "лу де", означава "дето".
Всичките песни са предхристиянски, или "езически", независимо че има поне 20 песни описващи или споменаващи (пре)раждането на Бога, като малко дете, за да учи младежите да не вършат грехове. Но всичките песни са част от една цялостна вяра или 'митология", предшестваща и подготвяща християнството!
цитирай
12. анонимен - не кан, не хан !!!
07.09.2009 23:21
Аз пък навсякъде го разчитам -Къназ Ювиги- Велик Княз- така е и в по-старите говори, така е и при руснаците.
цитирай
13. анонимен - а бе?
07.09.2009 23:21
що ми изтри отговора бе "анти" КОМУНИСТЕ?
цитирай
14. grigorsimov - На анонимен 13:
07.09.2009 23:34
Защото пишеш глупости! Никой не е длъжен да търпи нахални изцепки.
Или, както се казва, комуто не харесва публикуваното в този блиг, да не го чете, а не непременно да се опитва да наложи глупави мнения или клишета!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28353821
Постинги: 4299
Коментари: 7559
Гласове: 8247
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930