Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2020 11:40 - ГЕРБ имат тежък комуникацинен проблем. Обществото вече не вярва на дежурните им говорители
Автор: bojinkata Категория: Новини   
Прочетен: 592 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
После  питат защо ги мразят и освиркат?!

https://www.informiran.net/%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b1-%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d1%82-%d1%82%d0%b5%d0%b6%d1%8a%d0%ba-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d1%83%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b5/?related_post_from=175133

 “Проблемът с винетките е поради липсата на комуникации”, призна в националния ефир сутринта министърът на регионалното развитие и строителството Петя Аврамова. Няколко часа по-късно шефката на комисията по здравеопазване и председател на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви, че „и сред институциите, и сред обществото няма нужния консенсус за промяна в здравния модел“.  

Прави са – и Аврамова, и Дариткова.
В последните години, времето на третото правителство на Бойко Борисов, сме свидетели на това как управляващите се провалят в комуникационната си политика, което на свой ред прави невъзможно въвеждането на каквито и да било реформи, които изискват жертви от гражданите и са непопулярни за имиджа на властта.

 

Липсата на комуникация е сериозен недъг, защото издава недостиг на доверие, което на свой ред свидетелства за дефицит на говорители от средите на властта, на които хората да вярват. То пък говори за тежки управленски проблеми, да не кажа – безсилие.

Сагата с тол системата и винетките, заради която Петя Аврамова днес се яви в медиите с признанието си, се точи две години. И нищо. А, ха да се въведе – и пак се отложи, защото някой извиси глас, че ще протестира. В средата на миналата година в парламента ГЕРБ наложи таксуването на камиони над 3,5 това да бъде отложено за 1 март, въпреки разбирането на премиера Борисов, че толът е „печатница за пари“.

Малко по-рано във времето същите комуникационни проблеми провалиха сделката за ЧЕЗ. Чехите искат да се оттеглят. Купувач бе Гинка Върбакова и нейната „Инерком“. И тази сага се проточи дълго – започна в края на февруари 2018 г., а година и половина по-късно – през ноември 2019-та се разбра, че фирмата на Върбакова няма да придобие българските активи на чешкото дружество. Между двете дати имаше много увъртания от страна на управляващите, как сделката няма да доведе до поскъпване на тока. И когато те не хванаха вяра, се приложи изпитаната тактика – нещата да се сведат до сблъсъка комунизъм – антикомунизъм.

Цветан Цветанов, тогава още зам.-председател на ГЕРБ, уверяваше, че „Гинка Върбакова не е от ГЕРБ и никой не влияе върху сделката“. Цветанов искаше да опровергае Корнелия Нинова, лидерът на БСП, която попита ГЕРБ ли стои зад г-жа Върбакова. Спас Гърневски, едно от парламентарните остриета на управляващите, от трибуната на Народното събрание направо обвини социалистите, че стоят зад Гинка Върбакова. При това в декларация от името на цялата парламентарна група на ГЕРБ.

Всичко това обаче не помогна на българите да повярват, че Върбакова и „Еврохолд“ са достатъчно солидни, за да „държат тока“. Където всъщност бе проблемът. И сделката тихомълком бе развалена.

Всъщност всички значими скандали, в които се оплитат управляващите, са тяхно дело. Не на опозицията. Опозицията само на висок глас пита какво става и кой е виновен.

Нима Нинова внесе по тъмно поправка в закона за БНБ и събуди страховете от рязко обезценяване на спестяванията?

Не! Направи го Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Без никакво оповестяване и разясняване Стоянова внесе измененията на 23 януари.
Дори в аналоговата ера преди интернет щеше да се намери някой, който да „изпее“ на медиите какво е станало. Та камо ли днес. Новината, интерпретирата с въпросителната – проваля ли се валутният борд, веднага разтресе общественото пространство.

Ако внасянето на законопроекта на тъмно е било грешка от страна на властта, още по-голяма грешка бе мълчанието дни наред, след като бомбата вече бе гръмнала. През това време в медиите се изредиха редица експерти, запознати с проблематиката, но вън от управлението, които не са запознати с конкретните преговори за влизане на България в ERMII – защото те се водят от ръководството на БНБ и на финансовото министерство.

Като Красимир Ангарски, който в интервю по БНР заяви, че няма нужда от внесените текстове в закона за БНБ. А Ангарски е не просто бивш министър, а човекът, който ръководеше групата по въвеждането на валутния борд в България. „В договора за присъединяването на страната ни към Европейския съюз има изрично записан текст, в който се казва, че ще влезем в Еврозоната с курса на еврото, който е в момента“, заяви той, с което добави бензин в огъня на съмненията, че някой ще ни обезцени спестяванията. Ангарски е сред финансистите, с името на когото се свързва успокояването на обществото след хиперинфлацията от средата на 90-те. И затова хората му вярват.
Кого изправиха срещу него управляващите?

Те въобще не забелязаха пожара, видяха го едва когато се бе разгорял.
Но пак не видяха гредата в своето око, а сламката в окото на ближния. В случая – дежурно обвиниха опозицията, че насажда страхове.
Дори премиерът Бойко Борисов включи на позната скорост – „комунистите са виновни“ и коментира ситуацията така: „Искаме България да бъде в „чакалнята” на еврозоната, което гарантира, че дори да стане грешка и БСП да дойде на власт, няма да падат КТБ, други банки.” След премиера като по команда говорители на ГЕРБ наводниха сутрешните и следобедните коментарни блокове на водещите телевизии.
„Не сменяйте левовете в евро“, призоваваха хора от властта от телевизионните екрани. И Менда Стоянова дори се изказа, че „българският лев в момента е на златен стандарт“.

Някой да я чу? Явно не – нито нея, нито колегите й.

Иначе защо изведнъж премиерът Борисов ще заявява, че “няма да влизаме в чакалнята на еврозоната, ако няма абсолютен консенсус”?  Прав е, но късно. Борисов отново усети с политическия си нюх, че общественото недоволство срещу еврото може да взриви властта.

И както правят в такива случаи, управляващите включиха на задна скорост, но след като бяха изручали всички жабета.

За ГЕРБ като най-голяма партия в управлението проблемът е системен.
Властта сама спира всяка реформа, която е обявила, защото не може да убеди обществото в необходимостта от провеждането й. Нито иска да поеме политическата отговорност за непопулярни мерки.

В ГЕРБ явно смятат, че всичко е наред, ако има кой „да запуши устата на комунистите в парламента“. Партията, която вече десет години е на власт, продължава да си обяснява всички проблеми през призмата „те ни завиждат“ и „те на нищо не могат да се зарадват“. Ясно е кои са „те“ – най-често “комунистите”, от време – на време – Иван Костов и традиционната десница.

Ако това е комуникационната стратегия на ГЕРБ, в нея отлично се вписват депутати като Спас Гърневски и Тома Биков. Те умеят да говорят ярко, да клеймят „врага“ цветисто, да го засипват с етикети. Проблемът е, че не вдъхват доверие. Не обясняват компетентно, когато става дума за язовири, ток, валута. Каква работа вършат на властта приказките на Гърневски, че за водната криза са виновни комунистите, защото са построили язовирите по съветски начин? По-възрастните ще си спомнят, че язовирите са построени от социалистическа България. Но едва ли с лошо чувство. А по-младите са израснали с образа на Борисов от екраните и пропускат покрай ушите си подобни оправдания.

Но да допуснем, че в парламента БСП замълчи. И традиционната десница извън парламента – също.

Това ще означава ли, че няма проблеми? Ще попречи ли, например, на хората да се страхуват, че и техният град ще мине на воден режим, защото виждат, че язовирът им е наполовина празен? Ще им попречи ли да видят на какъв хал е местната болница?

Ще попречи ли на тези, за които 100 лв. за винетка годишно са големи пари, да се страхуват, че някой ще обезцени събраните им с лишения две – три хиляди лева?

И накрая – политическото мълчание ще отмени ли липсата на компетентност, високомерието и усещането за самодостатъчност у кадрите на управляващата партия?

Въпросът за липсата на комуникационни умения само поражда съмнението – какво изобщо може властта? Заради какви умения заемат най-важните кабинети в министерства и ведомства нейните калинки?

Държавната администрация – хората, които водят преговорите за влизане в еврозоната, подготвят въвеждането на тол системата, пишат наредби като прословутата Н-18, от която пропищя бизнесът, отговарят за сигурността на данните на НАП, така че информацията кой от нас кога колко данъци е платил и къде е работил да не се разхожда свободно из интернет – всичките тези хора какво всъщност работят? Какво могат? За какво отговарят? За какво им плащаме с нашите данъци?

Всички ние като граждани сме съгласни, че те трябва да бъдат добре заплатени, защото работят за нас, защитават нашите интереси. Затова никой не протестира когато си вдигнаха заплатите с 10%. Галя Димитрова, шефката на НАП, дори бе отличена от кабинета да получава по 5500 лв. заради увеличените приходи в хазната. Това е същата служителка, която бе в отпуска миналия юли и взе „тежкото решение“ да не се върне на работа, нищо че масивите на данъчните бяха хакнати и личните данни на 5 милиона български граждани – изтекли.

Десет години властта не прави реформи, защото очевидно не може – в здравеопазването, пенсионното осигуряване, язовирите, железниците…

Но и защо да го прави, след като номерът минава и ГЕРБ формира трето правителство? Щом като от правенето на нещо произтича недоволство, най-лесно е да не правиш нищо. Така хем не си разваляш спокойствието, хем си получаваш заплатата. Плюс увеличението, бонусите и парите за допълнително материално стимулиране.

 




Гласувай:
7



1. vaquero - bojinkata,
21.02.2020 14:18
Всичката работа на герберастията е такава - нескопосана.
цитирай
2. bojinkata - От калинки какво друго! Тук някаква ...
21.02.2020 22:09
От калинки какво друго! Тук някаква "зора" се намеси с тъпизми и обиди, но отиде в коша! Наблюдава се мобилизиране на гербадчийската паплач в защита на вожда!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojinkata
Категория: Новини
Прочетен: 5385694
Постинги: 3597
Коментари: 5838
Гласове: 6714
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031