Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2018 21:36 - АИДА ВДИГНА НА КРАКА И ЗАВОЮВА СЪРЦАТА НА СОФИЙСКАТА ПУБЛИКА
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 624 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.07.2018 14:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

АИДА ВДИГНА НА КРАКА И ЗАВОЮВА СЪРЦАТА НА СОФИЙСКАТА ПУБЛИКА


9 юни 2018 г., Иван Върбанов | Заслужени, продължителни и сърдечни бяха аплодисментите на публиката в залата на Софийската опера и балет в края на втория от поредицата спектакли на "Аида". Солистичният състав усети уважението и признанието на станалите на крака зрители в залата. Заради единният успех на равнопоставените в актьорско и вокално отношение бляскави Радостина Николаева, Костадин Андреев, Иванка Нинова, Светозар Рангелов, Бисер Георгиев. Поддържащите персонажи на Ангел Антонов, Силвана Пръвчева и Николай Войнов по нищо не отстъпваха на класата, професионализма и цялостната респектираща постановка на Софийската опера и балет.

Спектакъл, който грабва със своето обаяние; въздейства на сетивата с находичвата идея да зададе мащабите на очакваната грандиозност и мащаб посредством използването на рефлекторни изображение на комбинирани сценични плоскости, които надграждат изображението и създават изчистена, модерна и зрелищна картина на сценичното пространство.

Копродукцията с Арена ди Верона, създадена съвместно с Италианския културен институт, е наистина запомняща се, заради естетичното единство на декор, костюми, концентрацията на изчистения мизансцен.

Солистите пяха в пълно единство, с белкантово изравнена висока позиция, блясък на гласовете и пробивност, експресивни и ярки, защищаващи до последната нота от партитурата и до последната секунда на сценичното действия класата и престижа на Първия оперен театър на България. Рядко публиката е свидетел на такава хомогенна спойка между всички елементи от вокални образи, които разказваха за фаталната безизходица, породена от обстоятелствата, следващи сюжета за воюващите народи, верността към Родината и обсебващата и изпепеляваща любов, която може да тласне към предателство един завоевател.

Палката на маестро Джордано Белинкампи (гост-диригент) умело пресъздаде стихията, пищността, триумфът, изпепеляващите терзания и фаталния изход, кодирани в най-зрелищната опера на Джузепе Верди, която се изпълнява често на открито на сцените на големите оперни фестивали. Със сигурност можем да кажем, че постановката на аржентинецът Уго де Анна е интригуваща и запомняща се, по нищо не отстъпваща на решенията му на Арена ди Верона.

Поздравления за мениджмънта на Софийската опера и балет и решението на акад. Карталов - три звездни състава да се редуват в последователните спектакли на "Аида" - на 8, 9 и 10-ти юни. Гостуването на Цветелина Василева (8, 10 юни) и на Камен Чанев (10 юни) ще бъдат очаквани и ще допринесат за още по-голямата наслада от спектакъла за софийската публика.

Следващият най-нов проект на Софийската опера и балет е приемиерата на мюзикъла "Мамма миа", който ще се постави за първи път в България . Първите спектакли са насрочени за 18, 19, 20 юли в Софийската опера и балет. Мюзикълът ще бъде показан и в рамките на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" на 26, 27, 29 юли 2018 г. от 20:00 часа.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2530433
Постинги: 966
Коментари: 364
Гласове: 674
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031