Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2017 19:52 - Новини около предстоящото откриване на Българската ислямска академия в гр. Булгар
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 931 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Новини около предстоящото откриване на Българската ислямска академия в гр. Булгар

(Мюфтията на Република Татарстан подари Коран на делегацията от Саудитска Арабия)

Казан, 25.04.2017

Мюфтията Камил хазрат Самигулин прие в резиденцията си делегация от Саудитска Арабия. Това беше съобщено от Духовното управление на мюсюлманите в Република Татарстан.

          На срещата с мюфтията присъстваха генералният секретар на Конференцията на министрите по въпросите на исляма и вакъфите, ръководителят на Фонда за руско-арабски изследования и информация, доктор Маджит ат Турки, ръководителят на информационния отдел на Ер-Риядския университет, доктор Абдала ал Асаф, преподавателите в Ер-Риядския университет доктор Халед Абал Хасан и Абдурахман Ал Мудерис.

          Мюфтията Камил хазрат Самигулин разказа на гостите за дейността на ДУМ на Татарстан по разпространението на традиционните ислямски ценности и за основните направления на работата на татарстанското мюфтийство.

В частност той се спря по-подробно на системата на мюсюлманското религиозно образование и просвета.

По време на разговорите страните засегнаха и въпроса за строителството на Българската ислямска академия, която, по думите на Камил хазрат, е призвана да стане венец на отечествената богословска школа и достойна алтернатива на чуждестранните религиозно-образователни заведения.

          Членовете на делегацията на свой ред благодариха на мюфтията за топлия прием, споделиха своите впечатления от Татарстан и от срещата със студентите на Руския Ислямски университет.

После страните обсъдиха въпроси на по-нататъшното сътрудничество. В края на срещата Камил хазрат подари на саудитската делегация Коран, издаден от Духовното управление на мюсюлманите в Република Татарстан.

На 19 април беше съобщено, че Българската ислямска академия в Татарстан ще бъде предадена през септември.

Работите по строителството на Българската ислямска академия в Татарстан отиват към своя края, изоставане от графика няма.

„Най-главното е това, че всичко върви по плана, изпълняватсе довършителните работи и остават някои дребни неща. В сегашния момент е важно присъствието на организациите-ползватели, бъдещите стопани на академията, за да не се налага нищо да се променя след завършването“ – съобщи държавният съветник към правителството на Татарстан, Минтимер Шаймиев.

Според Шаймиев, по време на ежегодното празнуване на Деня на официално приемане на исляма на българска земя (Волжка България) – 21 май – гостите ще могат да видят почти готовия корпус. Академията трябва да бъде предадена на 1 септември т.г. Хотелският комплекс „Кул Гали“ е предвиден за следващата година.

Около 25 души ще влязат в първата група и ще станат студенти на Българската академия през септември 2017 г.

Обучението ще бъде безплатно за привличането на абитуриенти, тъй като това е ново учебно заведение. Вероятно ще бъдат предвидени стипендии.

          Президента на Татарстан, Рустам Минниханов подписа Указ за създаване на Българска ислямска академия през ноември 2015 г. Очаква се, че при Академията ще бъдат създадени Български съвет от улеми (познавачи на ислямската теория и практика), Общоруска ислямска библиотека, Експертен съвет и Център за изучаване на татарското богословско наследство.

Академията е призвана да стане център за подготовката на висококвалифицирани специалисти, тя се създава за укрепване на позициите на традиционните за Русия направления в исляма.

Рафик Мухаметшин (ректор на Руския ислямски институт) подчерта, че Българската академия е трето ниво на обучение – магистърско и докторантура, а задачата на руското ислямско училище е да готви достойни абитуриенти за академията.

 На 24 март т.г. беше съобщено, че желание да бъдат първи слушатели на Българската ислямска академия са изразили около 30 аспиранти и докторанти от Татарстан, Башкортостан, Крим, републиките в  Северен Кавказ, а също така от Киргизия и Казахстан.

По този начин няма да се налага те да се обучават чак в Саудитска Арабия, Египет и Мароко.

Трябва да напомним, че задачата за създаване на Българска ислямска академия беше поставена още през 2013 от президента на Руската федерация Путин.

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5264340
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031