Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2013 11:20 - ДО НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ
Автор: bosia Категория: Новини   
Прочетен: 2659 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Драги приятели,
ГД "Освобождение" още от февруарските протести предложи да се проведе кръгла маса, на която да се поставят основите на една нова България с истинска демокрация, гарантирани права и свободи, истински свободен пазар и нормален бизнес климат. До този момент политиците и президентът мълчат.  Това ни кара да втвърдим позицията и да принудим държавния глава и политиците да седнат с нас и да приемат исканията ни.
Срещнахме се с омбудсмана и той възприе изцяло идеята ни. При срещата си с президента той е поставил на дневен ред предложението ни. Затова се обръщам към неправителствените организации, които имат сходни цели, да ни потърсят и се представят, за да можем в края на месеца да се съберем и започнем предварителни срещи, на които да доуточним графика, темите и последователността им. От своя страна президентът ще събере КСНС и ще информира политическите партии и ще ни съобщи резултатите.
Седалището ни е в София, на бул. Витоша № 94. За връзка с мен можете да използвате съобщенията в блога ми или ел. ми поща-kolev_bosia@abv.bg
Очаквам вашите отговори.


ДЕКЛАРАЦИЯ НА ГД “ОСВОБОЖДЕНИЕ”

 

За всички е ясно, че обстановката в страната е силно напрегната и напрежението непрекъснато ескалира. Протестите се радикализират, а определени политически партии и олигархични кръгове финансират част от протестите и антипротестите и разчитат на ескалацията на напрежението, за да се стигне до екстремни форми и се създаде ляв екстремизъм, който да бъде оправдание за системното нарушаване на правата на българските граждани и използването на силови мерки за един неопределен период.

От друга страна политическите партии не разполагат с програмен, стратегически и кадрови потенциал, за да изведат страната от тежката икономическа, политическа и морална криза. Те работят с някакви лоши идейни проекти без да имат цялостни програми и стратегии. Това се отнася за всички т. нар. “политически партии”.

Както във вътрешен, така и във външен план страната ни не се управлява добре. Сбъркана са посоката, скоростта и инструментариума на управление. За никого не представлява откритие, че този порочен модел на управление не може повече да се прилага и трябва да бъде сменен. От различни страни се издигат най-различни предложения за излизане от кризата. Това означават най-малко две неща-хората у нас разбират, че България е на кръстопът и че това повече не може да продължава.

Националните институции са в колапс. Те са неефективни, работят на парче и обслужват олигархичните кръгове. Всъщност, това са старите социалистически институции, които работят по стария начин. На всички е ясно, че те могат да обслужват гражданите както е необходимо в една демократична страна, а инстиктът им да управляват е много силен. При това държавната администрация е много раздута и няма добра субординация на управлението. В България има близо 145 хил. щатни бройки при около 7 млн. души население. За пример ще дам Холандия, която е близо 17 млн. жители, а администрацията им е 48 хил. щата. Това прави близо 7 пъти повече администрация на глава от населението. Само този факт е достатъчен да се разбере, че администрацията работи зле и работи предимно за себе си. Няма програми за редовно повишаване на квалификацията на чиновниците и тестване, което да бъде в основата на атестирането и кариерата на работещите в администрацията. Това е направено съзнателно, за да може да има политически назначения и уволнения, което води до демотивация на чиновниците, интригантство и в крайна сметка неефективност на управлението. В същото време участието на българските граждани в управлението е символично и това е доказателство за липсата на демократичност и ефективен контрол над властта. От тази година се създадоха т. нар. “Обществени съвети”, но те в много случаи или не работят, или администрацията умело направлява темите към маловажни проблеми, а основните проблеми остават встрани. Като пример ще дадем обществения съвет при МВнР, който е създаден изключително на браншови принцип и по този начин се обезсмисля. Често явление е използването на т. нар. “мълчалив отказ”, което е недопустимо в една демократична страна. В същото време създаването на т. нар. «Електронно правителство» и «Електронна здравна карта» се точи или не се работи изэбщо, защото лишава чиновника от така желаната от него корупция.

У нас няма нито една нормално работеща институция. Разрешителните режими са извънредно много и точно те са в основата на корупцията. А тя е впечатляваща. Бизнес климатът е на изключително ниско ниво, а корумпираното обслужване от администрацията, високите лихви на банковите кредити и заплахата от злоупотреба на държавните контрони органи са в основата на фалитите и икономическата имиграция. Това, допълнено с ниската раждаемост се явява като най-сериозен проблем за държавата и обществото. Въпреки това той не е изведен като приорет и няма създадена институция, която да координира работата на всички институции, които се занимават с децата и семейството. Законодателно също нищо не се прави за дълготрайно и генерално решаване на този изключително тежък проблем.

Друг изключително тежък проблем е съдебната система. Начинът за избор на ВСС е порочен. Това си пролича особено от назначенията на мигистратите и скандалите с Камен Ситнилски и Николай Кокинов. Самата конституция е порочна в основата си, тъй като тя не обяснява как избраните от нас депутати и президент имат права, които ние нямаме и следователно няма как да ги упълномощим, а те ги имат. На всичко отгоре конституцията ежедневно се нарушава от изпълнителната и останалите власти.

Подобна е ситуацията и в медийната среда. Създадоха се медийни олигарси, които създават собствени правила и задушават свободата на словото. Журналистите се самоцензурират, за да не си загубят работата. Коментарите често са тенденциозни или прикриват скандална ивформация.

Същото е в образованието, здравеопазването, социалните дейност и всичко, за което се сетим.

Така не може повече да продължава!

Затова се обръщаме към президента и неправителствените организации.

Нека всички поемем отговорността и седнем на кръгла маса с политиците и в разстоияние на няколко месеца-6 до 9, вземем конкретни решения за решаване на някои най належащи и базови приоритетни проблеми на страната:

Смяна на административния модел и децентрализация на властта

Смяна на модела на съдебната система

Създаване на тезиси за изработване на нова конституция

Създаване и гарантиране на оптимален бизнес климат

Изграждне на правила за обществен контрол над властта

Изменение на законодателството в частта на демонополизацията и борба с олигархията

Създаване на обществен контрол върху партиите

Нов медиен закон

Законодателство в полза на децата и семейството

Отнемането на регулаторните функции, лицнзите и разрешенията от държавата и предаването им на браншовите и териториални камари

Възраждане на българското село и земеделските кооперации

Организиране на подписка за референдум, с която да се премахне Великото народно събрание и прехвърляне на правомощията му върху обикновеното народно събрание

Премахване на т. нар. “мълчалив отказ”

Създаване на Закон за борси на услугите

Кръглата маса няма аналог и трябва да работи непрекъснато, докато всички въпроси бъдат обсъдени, прецизирани и дадени на парламента за гласуване, за да се легитимират поправките в законите и новите закони. С това парламентът се превръща в програмен парламент и решенията му трябва да бъдат незабавно изпълнени от изпълнителната власт и съдебната система. Само така ще можем да поемем във вярна посока и да започнем да променяме коренно моделите на управление и съдебната система, за да започнем да поставяме базата на българската демократична държава и да се разграничим от сегашната олигархична власт.  





Гласувай:
4



1. borkolbor - .... ГД " Освобождение " .....
07.08.2013 14:28
...... ГД " Освобождение " се нуждае неистово , централно в София , от всеобхватен електронен информационен сайт с прецизно подбран екип от експерти в политологията , журналистиката , историята , философията , икономиката , правото , финансите , етно-културологията , педагогиката , информационните технологии . Нуждае се от ежеседмичен вестник и от телевизионен канал , изградени върху подобен кадрови принцип . В провинцията , в регионалните областни центрове , трябва да бъдат сформирани структури на ГД " Освобождение " , които да работят качествено с хората и в техен интерес . Кръглите маси и обществените дебати трябва да бъдат инициирани и провеждани със съдействието и под ръководството на централната ръководна структура и на местните структури на Движението в страната . Кръглите маси трябва да получат максимална гласност и показност в обществото чрез информационните си сайт , вестник и телевизия . Убеден съм , че много хора в България ще откликнат на идеите , платформите и програмите на ГД " Освобождение " , на стремежа на честните хора за тотална смяна на управленската система . Парите , които държавата отпуска във вид на "законова" субсидия за Неформалната Политическа Организация ГД "Освобождение" са обидно малки , а тази Гражданска Организация рязко се отличава от останалите НПО-та !!! Силата й е не е само в заглавната символика на името й , а в целите , които си поставя . Щом днешните ни порочни държавни институции се отнасят "формално" към нейната "политическа неформалност" , тоест безпартийност и гражданска ангажираност към проблемите на ОБЩЕСТВОТО НИ , щом същите неглижират многобройните справедливи критики по отношение на функционирането им и на конструктивните предложения от страна на Движението за промени най-вече в Законодателството , ще се наложи и промяна на тактиката и стратегията на водене на политическа битка ...... Ще се наложи да се търсят НЕФОРМАЛНИ !!!! източници за финансиране на единствения в момента спасителен за България ИДЕЕН , ПОЛИТИЧЕСКИ , ГРАЖДАНСКИ ПРОЕКТ !!! Хич и да не си помислят "крокодилите във властта" да дирят сметка или да "наказват" Движението за ПРОИЗХОДА НА СРЕДСТВАТА МУ !!! ......... Ако някой те прасне с юмрук в една от скулите , няма да му позволиш да стори същото и с другата , ами ще тръснеш глава и ще му вкараш и ти бързо и силно най-малко 2-3 юмрука , за да се защитиш и да го поставиш на място ......... Йеахаава , Ешоа и Моамедаа в различни исторически времена учели , преди време , точно на обратното "съплеменниците" си на иврит , арамейски /странна "смесица" от старо-арабски и идиш !!!/ и старо-арабски ...... А си приказвайте с тях и помежду си , а четете посветените на тях , но не написани и неизказани от тях , Талмуд , Библия и Коран на "майчиния" им език , де !!! А ? А възприемайки преводите им , мнозина се разтапят от глупост , "нега" и раболепие !!! .... Защо ли ???!!! ......... Едни наши корави момчета , качени на "дръвките" си , доплуввали многократно в далечното , далечното минало до бреговете им и шарили из земите им не за удоволствие или за да им причиняват бели /!!!/ , а за да продават стоката си - делви с дъхав и вкусен , пчелен , ТРАКИЙСКИ , ПЛАНИНСКИ МЕД . Е , не могли да се разберат с тях ТРИМЦАТА , ЛИЧНО , ЧЕ И С УЧЕНИЦИТЕ И С ПОСЛЕДОВАТЕЛИТЕ ИМ в различните епохи . .......... Те , Йеахаве , Ешоа , Моамедаа и "глутниците" им , и представа са си нямали къде се намира ТРАКИЯ , кой я населява и как живее народът й , не ги е интересувало ама никак . Това , че ийудейите , ийудейо-арабските християни и арабо-селджук-мюсюлманите болеели за собствените си семейства , родове и племена , е разбираемо и си е било техен проблем . Да кажем , че сме им съчувствали , например , за нещастията им , вследствие на разорителните и унищожителните за тях кръстоносни , католически и протестански походи на "горделивата , подла и спрямо нас римо-католическа и високо цивилизованата Европа" , че и на "злощастния" Малтийски орден во главе с гуляйджията , женкаря и златолюбеца Ричард ІІІ-"алчното сърце" . Съчувствали сме им , но нищо повече . Те , Ориента - "средния" и "близкия" изток , са били груби , жестоки и завоевателни към нас и не са заслужавали нашата помощ !!! А след това са си отмъщавали и защо на нас , а не на Европа , която им е причинявала нещастията ??? Защо е трябвало ТЕ , във времето , да ни налагат със страшната завоевателна и унищожителна сила на "шестограма" , на "юдейо-християнския кръст" и на "отоманския ятаган и полумесец" , тяхната нечистоплътна нравствена , религиозна , езикова и телесна битност ???!!! Техният свят не е бил и не е наш - не сме му посягали и не сме го завладявали . Нашият не е техен , а е бил завладяван материално-физически , духовно и е бил ПОРУГАВАН от тях и от техния свят . Къде са старите ни каменни оброчища и градове , къде са монолитните ни крепости , къде са огромните ни библиотеки с многобройните си книги , написани НА ГЛАГОЛИЦА И НА СЛАВЯНИЦА ??? - В тях е имало не само сладникава възхвална "ала Левчев" панагерика , неразбираеми и призоваващи обикновения народ към подчинение преводни чрез старогръцкия и новогръцкия от "иврит" , чужди нам религиозни книги /!!!/ , а е имало и литературни , исторически , географски , топонимни , икономо-стопански , природо-лечителски произведения - ОПИСАНИЯ НА ЖИВОТА И БИТА НА НА НАШИТЕ ПРАДЕДИ !!! И ромеите с "ортодоксалния си православен клир" близо 2 века са се опитвали неуспешно да размият езическата ни духовност , да ни асимилират и да ни подчинят навеки . ........ " Оти ти требеше , Самуиле , да газиш земята на Атика и Пелопонес !?!? Оти се не сопря пред Тесалия и пред Патрея - на старите български , на ханските граници ?!?! .... /.... които естествено , географски , кръвно и езиково разделяли нашия народ от чуждия - ромейски народ и , които би трябвало да бъдат неприкосновени за двата народа .... / .... Който меч на чужда земя вдигне , от чужд меч на собствената си земя погива ... А след него и народът му " ...... - Така е казал един беловлас старей на Самуила , но вече е било твърде , твърде късно ........ и той - Самуил , ...... при вида на навързаните върволици ........ ослепени свои воини , ......... !!! .... Историята ни , за съжаление , нататък - 170 години - я описват суховато и преиначено само византийските хронисти !!! ........... Питам апологетите на Талмуда , на Библията и на Корана - къде са всичките ОНЕЗИ , създадени в продължение на дълги векове с много труд и любов български , материални , културни и духовни богатства ??? Къде са стотиците ни милиони неродени българи , вследствие на поругаването или избиването на братята и сестрите на прародителите ни ??? .......... Изтръпвам , когато видя "делиормански"/лудогорски/ белокожи , руси или тъмнокоси , синеоки , със светло-кафяви лунички около носовете си , наричащи себе си с половин уста и с приглушена , скромна , тъжна болка - "мюсюлманин" или "мюсюлманка" , "турчин" или "туркиня" . ТЕ ВИНА НЯМАТ - ТЕ СА ДНЕШНАТА И НЕПРЕСЕКВАЩАТА , ИДВАЩАТА ИЗ РОДЪТ ИМ В РОД И НИКОГА НЕСТИХВАЩА , БЕЗКРАЙНА , КРЪВОСМЕСИТЕЛНА ЖЕРТВА ОТ ОНЕЗИ СТРАШНИ ВЕКОВЕ НА ТУРСКО РОБСТВО !!!!!!!!! .... Който не вярва - "да се зарине" , естествено с преводач и ако му "разрешат" , в мюфтийските и в джамийските архиви към мюсюлманските им религиозни настоятелства в селата и в градовете на България и най-вече в Североизточния , в Югоизточния , в Източно-Пиринския и в Родопския ни региони . Да изследва и чете много внимателно и прецизно родово-семейната , генеологична и мюсюлманско-кръщелната , архивна документация и ще открие писмени , на арабски език , факти за нечовешките кланета и "кръвосмесителни насилия" , извършвани от СВИРЕПИЯ , ОТОМАНСКИ ПОРОБИТЕЛ през 15 - 16 век и през първата половина на 17 век !!! Нека да чете и ако не е вярвал в разголената историческа достоверност на думите , ще повярва с очите си на документите, ще повярва с очите си на документите - та чак НЕ КОСИТЕ ПО ГЛАВАТА МУ, А КОСТИТЕ НА ТЕЛЕСАТА МУ ЩЕ НАСТРЪХНАТ ОТ ЖИВОТИНСКИТЕ ЖЕСТОКОСТИ , УПРАЖНЯВАНИ ВЪРХУ НЕВИННИТЕ БЪЛГАРИ - НАСЛЕДНИЦИ НА ГОРДИТЕ ТРАКИ , ПРАБЪЛГАРИ И СЛАВЯНИ !!! ПОВЕЧЕ ОТ 2/3 ОТ ДНЕШНИТЕ НИ ТЮРКО-ЕЗИЧНИ И РЕЛИГИОЗНО-МЮСЮЛМАНСКИ СЪНАРОДНИЦИ , КАТО НАС БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ , СА НАСИЛСТВЕНО КРЪВНО АСИМИЛИРАНИ И ЕЗИКОВО , И ДУХОВНО ИСЛЯМИЗИРАНИ ........ НАШИ БЪЛГАРИ .......... !!!!!! ..... ОТ ИСТИНАТА БОЛИ - И ТО МНОГО . ....... Те са граждани на БЪЛГАРИЯ , заедно с нас се ползуваме от едни и същи права и ако Турция има претенции за "държавна си собственост върху тях" против тяхната им воля да живеят и се трудят на родната и за тях наша земя , според българските ни закони , ще срещне силата и отмъстителната ни ярост за защита на ОТЕЧЕСТВОТО НИ !!! .... Имаме да си "връщаме много" ...... , включително и обширни територии "свещена" българска земя и ....... "припалваме бързо и лесно" . ...... За тези , които не смятат себе си за българи , за български граждани и не желаят да живеят и работят според Законодателството на България , пътят им към юго-източната ни граница е КЪС И ОТВОРЕН !!! "Двойното гражданство" на "онези" от тях , които са избрали да живеят вън от България - в Турция или другаде завинаги , Е НАЦИОНАЛНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СПРЯМО ВСИЧКИ НАС - БЪЛГАРИТЕ !!! ТО ТРЯБВА ДА ИМ БЪДЕ ОТНЕТО ЧРЕЗ ПРИЕТ В ПАРЛАМЕНТА НИ БЕЗАПЕЛАЦИОНЕН ЗАКОН !!! , ЗА ДА НЕ ОПРЕДЕЛЯТ "САМО ДВОЙНИ ПРО ФОРМА ГРАЖДАНИ" СЪДБАТА НИ ЧРЕЗ ГЛАСОВИЯ СИ ВОТ НА ИЗБОРИ В БЪЛГАРИЯ И ЗА ДА НЯМАТ НАСЛЕДНИЧЕСКИ ПРЕТЕНЦИИ ЗА ЗЕМЯ И ИМОТИ ТЕХНИТЕ ДЕЦА , ВНУЦИ И ПРАВНУЦИ / СЪЩО "ДВОЙНИ ГРАЖДАНИ" / , КОИТО НЕ ВЪЗПРИЕМАТ БЪЛГАРИЯ КАТО СВОЯ РОДИНА , НЕ ЖИВЕЯТ В НЕЯ И НЕ ЗНАЯТ ...... ЗВУЧНИЯ НИ И РОДЕН БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ..... !!! .... Етническата партия ДПС е зла , несправедлива към тези от тях , които живеят в България , милеят за нея и живота си тук и чрез партийните си лидери , и чрез подлогите им - тюрко-езичните им богаташи , ги ограбва всячески и създава предпоставки за етнически конфликти помежду ни . Затова анти-националното ДПС трябва да бъде изтрито от регистъра на българските политически партии !!! То не е българска партия , чуждо ни е и е подкрепяно по всякакъв начин ....... , включително и фундаментално-религиозно , и финансово , от враждебната нам Турция !!! Някой или някои трябва час по-скоро да го приключат , за да има истински граждански и етнически мир в България !!! А "по въпроса"..... Жельо Желев , Тренчев , смрадливият Черкезин , Семерджиев , Бригадирът , Луджев , Митьо Гестапото , Корнезов , Герджиков , че и години след тях - Костов , Стоянов , Първанов , Фердинандов , Станишев и други , и други "да кажат и да си разкажат" . ........... Да имат "чест" Турция и турците й да "ревнат протяжно" или пък да направят "фаталната за тях си грешка" и ни посегнат ..... - Ще "изстинат" челата им върху земята ни и ще "изскимти" целият им Анадол траурно . .................... Легендите и митовете ни , преданията , историческите разкази и приказките ни , пословиците , гатанките , поговорките , хуморът ни , ако щете , Възрожденската ни литература , музикалният ни песенен и танцов ФОЛКЛОР - всичките тях , които сме съхранили от зверствата , са много по-нравоучителни , много по-естетически , по-художествени и по-народностни , много по-съдържателни , по-красиви , по-жизнеутвърждаващи и по-звучни от чуждите нам нравоучения , "философски" , религиозни догми и постулати ......... Онези , "тримцата" , поменати по-горе , са били семпли нам и удобни "другимо" "чуждоземци" , на които са лепнати мракобесни учения , а те са в основата на човешките страдания до ден днешен . В историческите , във философските , в идейните и в "богословските" им "ТИРАДИ , НРАВОУЧЕНИЯ , ЧЕ И В ПИСАНИЯТА , посветени на тях от зложелателни "писачи" и "преписвачи" - духовни тирани спрямо нас " , няма и един ред за нас , за каменните ни светилищни стълпотворения , за името на ТРАКИЙСКОТО НИ СЛЪНЦЕ , ЗА ВЕЛИКАТА НАША МАТЕРИАЛНА И ДУХОВНА КУЛТУРА , КОЯТО СМЕ ПРИТЕЖАВАЛИ , КОЯТО Е БИЛА УНИЩОЖАВАНА ОТ ТЯХ И ..... , КОЯТО ПАК Е БИЛА ВЪЗРАЖДАНА ОТ НАРОДА СИ !!! Е-хаа , това по нашему се нарича ЦИВИЛИЗАЦИОННА НЕСЪВМЕСТИМОСТ !!! ....... Този ЕШОА ИЛИ ИЙЕШОУА да беше продумал и една думица само за Драг , за Рад , за Стан или за Спартак ..... Нямааа, ни звук , ни буква , ни стон ..... и на кръста .... даже ....... . Физическият му "тати" - ийудеина Асаф или Йосиф , родната му майка - арабската палестинка Мария и духовния му , според него , "тати" - прастарата ийуда Ийахаве , сигурно не са го научили !!!!.... Лошооо !!!! ..... Чукарите и пясъците на Галилея и безводната глина на Анадола не са буките и билата на Хема , не са и кръвта на тракийските войскари , на васалите и на робите във водите на Истъра и Маръша !!! ............. Та ... , нашите хора не са можели да си вземат реалната плата за стоката си - сладкото лакомство - дар и труд от земята ни , теглели едни "цветисти нашенски" по адрес на юдите и арабите , качвали са се с делвите на "дръвките" си , настъпвали гребла и опъвали платна и жили в обратния си път към родния бряг . И тази случка се е случвала и повтаряла навремени в различни варианти до 8 век от новата ера . ........ След него , "онези" сме ги "млатили" и "драли" когато и както си искаме , забележете , винаги защитавайки се от тяхната агресия . ....... До черния 15 век . ...................
цитирай
2. bosia - До Борколбор
07.08.2013 14:48
Благодаря за разбирането. В момента ние си правим сайт, но със собствени средства. От държавата не получаваме пари и не желаем да получаваме. В моя блог сме пуснали номерата на банковите ни сметки, които отново са с наши пари. Не желаем и големи суми от фирми или анонимни дарители. В момента подготвяме проекти, които ще предоставим на Брюксел. Наесен ще се опитаме да създадем наши центрове в областните градове, а по-нататък и в общините. Структурата ни е хоризонтална и единственото ни условие е да се спазват устава и програмата на организацията.
цитирай
3. batimetriq - Това е краят на мракобесната система
07.08.2013 15:31
Това обръщение на ГД "Освобождение" до неправителствените организации и гражданите е съдбоносно и историческо. Преговорите от позицията на кръгла маса са най-добрия вариант за излизане от гибелното състояние в което се намираме. Нека всички родолюбиви граждански организации и всички честни и почтени българи у нас и в чужбина реално да дадат своята подкрепа и веднага установят контакти с ГД"Освобождение". Европейският съюз ясно даде да се разбере, че е на страната на протестиращите. Оттук нататък трябва с активност и постоянство да положим основите на един хубав, справедлив и сигурен живот за всички ни. Да не губим и един ден!
цитирай
4. nikikm - Смущаващо е
07.08.2013 20:02
желанието за съвместни действия с НПО-тата,които в повечето случаи са протежета на сорос и пр.фондации,организации...Не може да има НПО финансирано от вън!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11737283
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031