Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2019 05:17 - Това, което не ядем, ни убива, според глобално изследване
Автор: antoninus Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4223 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 25.07.2019 21:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Eдин рисков фактор причинява повече смърт по света от всеки друг. И това е лошото хранене.


Това става ясно от направено международно проучване, цитирано от CNN и BBC. Според изследването неправилното хранене причинява ранната смърт на 11 милиона души всяка година. Анализът за периода на 2017 година на "Лансет" установява, че ежедневната диета е по-голям убиец от тютюнопушенето и в момента е причина за по-ранната смърт на един от пет души по целия свят.

"Изследването обяснява, че тези открития са от значение за всеки, без значение къде живее той", казва Андрю Рейнолдс, научен сътрудник в университета в Отаго, Нова Зеландия, който не е част от екипа на проучването.

"Констатациите в документа ще доведат до политически решения, които ще оформят общ поглед върху това каква храна се продава в западните страни, как се съхранява тя, както и какви ще са евентуалните разходи за всеки човек за храна в следващите години“, посочва Рейнолдс.

"В много държави лошата диета причинява повече смърт, отколкото цигарите и високото кръвно налягане“, казва също Ашкън Афшин, асистент професор в Института за измерване и оценка на здравето в Университета на Вашингтон.

И не става въпрос само за хората, които избират да се хранят с много червено месо и да пият газирани напитки. Също толкова опасно за здравето е и липсата на здравословна храна в менюто на хората, добавено с големите количества сол в ястията.

"Когато говорим за здравословна диета, обикновено се фокусираме върху намаляване до минимум приемането на нездравословни храни. Това проучване показва, че ниският прием на здравословни храни е по-сериозен фактор, отколкото високият прием на нездравословни продукти“, посочва той.

Според проучването солта - независимо дали в хляб, соев сос или преработена храна – съкращава най-много животи.

Иначе повече от половината от всички смъртни случаи по света, свързани с храненето, се дължат на три рискови фактори:
1. Твърде много сол - 3 млн. случая;
2. Твърде малко пълнозърнести храни - 3 млн. смъртни случая;
3. Твърде малко плодове - 2 млн. смъртни случая

Ниска консумация на ядки, семена, зеленчуци, омега-3 и фибри е основният фактор за смъртните случаи, вследствие на лоша диета, сочи проучването. 

Огромният дебат за напълняването от употребата на захар и връзката между червеното и преработеното месо с рака привличат огромни заглавия през последните години.

"Те могат да бъдат вредни, но са много по-малки проблеми, отколкото недостига на пълнозърнести храни, плодове, ядки, семена и зеленчуци", казва директорът на Института за измерване и оценка на здравето в Университета на Вашингтон Кристофър Мъри, цитиран от BBC.

Изследването показва също, че твърде много газирани напитки се пият във всички краища на света.

Има ли страни, които се справят добре

Средиземноморските страни, особено Франция, Испания и Израел, отбелязват някои от най-ниските нива на смъртни случаи, свързани с храненето по света.

Страните от Югоизточна, Южна и Централна Азия са в противоположния край на спектъра.

Израел има най-ниската смъртност, свързана с хранене - 89 на 100 000 души годишно.

В Узбекистан е най-високото ниво на смъртни случаи, свързани с хранене - 892 на 100 000 души годишно

Китай консумира огромни количества сол, като соята и другите солени сосове са ключова част от кухнята на страната. Тя е с най-висока смъртност вследствие на солта от всяка друга страна.

Великобритания изостава от страни като Франция, Дания и Белгия. Най-големите й проблеми са липсата на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки и семена.Според проучването 14% от смъртните случаи в Обединеното кралство са свързани с диети, или 127 смъртни случая на 100 000 души годишно.

Изт. https://www.vesti.bg/sviat/mashtabno-prouchvane-tova-koeto-ne-iadem-ni-ubiva-6093922?fbclid=IwAR0LWR-6FN0Fu6FOOqYuJW36bPVYSjA3qnpESMJLx-4__u7IJjtgK_jN10U




Гласувай:
6



1. breeze - Запознайте се с научните трудове на...д-р Пол Брег.
05.04.2019 13:41
Запознайте се с научните трудове на д-р Пол Брег.
Това е "диета" с обилна и разнообразна храна, и постигате това, към което се стреми целия свят, великолепно здраве и дълголетие.

"Зоната", автор Пол Брег.
С няколко нобелови награди.

цитирай
2. breeze - Вапроса със здравето и дълголетието е решен.
05.04.2019 13:52
Четете "ЗОНАТА" от д-р Пол Брег.
Обилно хранене, освобождаване от излишни килограми и токсини и щастлив живот.
Интересното е, че не се разпространява от лекарското съсловие, а от хора практикуващи този начин на живот, обилно, разнообразно и лекуващо хранене и щастлив живот. ЗОНАТА!
цитирай
3. antoninus - Здравейте,
07.04.2019 09:14
С книгата "Чудото на гладуването" на Пол Брег се запознах преди 20 години. Има ползени съвети за здравето. Но бях разочарован, като разбрах, че не е умрял на 96 г. при каране на сърф, а на 86 в болница https://en.wikipedia/wiki/Paul_Bragg
За мен се е доказала програмата Нов Старт https://www.newstart/
Тя се практикува от една от петте групи, живееещи най-дълго и описана в книгата "Сини зони", живеещи в Лома Линда https://zdrave.rozali/saveti-zdrave/sini-zoni-na-dujlgoletieto.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: antoninus
Категория: История
Прочетен: 796608
Постинги: 231
Коментари: 504
Гласове: 832
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031