Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2013 14:07 - Цифровизация на ТV, това което не ни казват
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 41281 Коментари: 23 Гласове:
33

Последна промяна: 16.01.2013 11:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

          Първо да кажем, че каквото и да правим, цифровизация на телевизионното излъчване ще се състои и развива, такава е европейската и световна директива. Много са причините, като най- важната е, че това е едно, по - добро, техническо решение, даващо по- добро качество, срещу по- малко разходи за енергия и подръжка на излъчването, възможност за повече програми в по -тесен, компресиран и по- високочестотен диапазон.
           Това, което не ни казват в очите и директно, е че всичко ще бъде за наша, дългосрочна, а не еднократна сметка. Аналоговите телевизори в България са няколко милиона, за да приемате отново с тях, ви е нужен декодер, цената на който варира от 50 – 300 лева. В някои случаи, ако имате достатъчно пари е по- добре да си купите нов, цифров телевизор. Декодера в зависимост от сложността консумира ел. енергия 20 – 50 вата, така месечната ви сметка за ток ще се обогати с 3 – 8 лева и то при положение, че телевизора ви не е включен постоянно. Най - много ще пострадат хората с ниски доходи и особено пенсионерите, за които телевизията е единственото развлечение и връзка със света. Така "огромното" увеличение за 4 години с 9 % на пенсиите, реално ще бъде изядено, от възможността да се гледа телевизия. В рекламно – информационният клип на БНТ, ухиленото момченце, обясняващо на дядото какво да направи, умишлено пропуска третия кабел – към контакта на ел. мрежата !
             Не ни казват и за партийната битка, на коя „приятелска” фирма, тихо и под масата, ще се възложи държавната поръчка за изработка на по- простите, по- евтини и масови декодери, уж подарък за социално слабите. Не ни казват, че устройствата ще се повреждат, не само от мълнии и статично електричество, ще изискват сервиз и подръжка ! Не ни казват, че богатите отдавна не гледат ефирна телевизия ! Не ни казват, че и националната телевизия, отдавна не е национална!
http://dedenze.blog.bg/politika/2012/11/07/nacionalna-li-e-bnt.1017806

           Тя е нужна само на по- бедните, тези които се мотаят по пещеходните пътеки и се топлят през деня в моловете, без да купуват нищо ! Вечер включват телевизора, с надеждата за добри новини, а от екрана ги заливат политическите скандали  и далавери, рекламите на питиета, мезенца и храни, които са останали само в сънищата ! За нашите прекрасни условия и „представителна демокрация”, много по- добре ще бъде, ефирната телевизия да бъде забранена. Така ще се спре вредното политическо и електромагнитно облъчване, стотици пъти по- вредно от тютюнопушенето !


image 


image

image




Гласувай:
34


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. hristo27 - Не само Цифровата, нищо не може да се ...
14.01.2013 19:18
Не само Цифровата, нищо не може да се случи без дългата ръка на бивши и настоящи, червени, сини, зелени, и пенбяни Другари и Другарки!
цитирай
2. dedenze - О о о, това е друга тема Христо !
14.01.2013 21:14
Виж брояча на този пост
http://dedenze.blog.bg/politika/2013/01/03/gafovete.1037888
по моя сметка е четен над 400 пъти, защо не е отчетено, сам ще си отговориш !
цитирай
3. kostadin - Цифровите технологии са по добри, ...
14.01.2013 23:24
Цифровите технологии са по добри ,но в същото време обслужването е много по лесно и с много по малък персонал.Разбира се от това не следва ,че рекламното време ще поевтинее.
При това много от хората ще останат с пръст в устата си ,защото няма да си купят декодер
цитирай
4. dedenze - Така е Костадине, добри са новите технологии, но
14.01.2013 23:53
бедността и безработицата правят всеки лев особено значим, а богатия на бедния никога не помага и не хваща вяра. Скоро предстои ново увеличение цената на електроенергията, храната и пр.... Никога не съм мислил и допускал, че в България хората ще умират от глад и студ, ще продават и изоставят децата си, защото нямат пари !?
цитирай
5. urilozev - Поздрав и
15.01.2013 06:13
от мен dednze.Хубави дни през 2013г за теб и близките ти хора.Рядко влизам в блога.Споделям написаното от теб.Пак ще се печели от най-бедните хора.А за телевизиите , ами почти не ги гледам.Само полемичните предавания, ама и тях ги прежалвам.
цитирай
6. christ - Малко съмнение
15.01.2013 08:49
Аз гледам и другата сметка. Каква е алтернативата? Ясно е - кабелна телевизия. Да, но за нея месечно плащам, да речем, 20 лв. За една година това са 240 лв. И това без да смятам "третия кабел". Така че, колкото и да ме натовари цифровата ефирна телевизия, тя ще е по-евтина от кабелната такава.
цитирай
7. muerte - Не си прав.
15.01.2013 10:18
1. Декодерите са между 70 и 100 лв. Има ги и сега, а като станат масови със сигурност ще поевтинеят.
2. А 20 вата НЕ ПРАВЯТ 3-8 лв. за ток. Да сметнем, а? За да изгори 1 киловатчас, този приемник трябва да работи 50 часа!!! А един киловат е около 17 ст. Демек, за да имаш 3 лв. разход той трябва да работи около 1000 часа!!! За 30 дни това си е по около.... мдааааа 30 часа на денонощие!!!!! Супер сметка!
3. Поръчките под масата ставаха по ваше време и се раздаваха на правилните другари. Не че и сега го няма ама не е чак като едно време. Така че и тук греда.
4. Кой ти каза че аналоговите тв са милиони и откъде знаеш, че ВСИЧКИ приемат само ефирна тв?!? Такава статистика няма или поне още не е направена.
5. Декодерите за хора, които са в затруднено материално и социално положение ще бъдат безплатни или до голяма част платени от държавата. (тва го пропусна нарочно нали?)

Извод: Не пиши за неща, които не разбираш или си остани на кабелна и плащай по 20-30 лв. на месец, щото си ларж.
цитирай
8. penchoan - Хората по-малко ще гледат телев...
15.01.2013 10:46
Хората по-малко ще гледат телевизия, което ще се отрази благотворно на здравето на нацията!
цитирай
9. dedenze - Благодаря urilozev ,влизай по - често в блога.
15.01.2013 11:15
Харесвам хора с добра гражданска позиция като теб, успех и радост през 2013 г.!
цитирай
10. dedenze - Рецепти и съвети за това няма christ.
15.01.2013 11:21
Аз ползувам само интернет за 12 лв. на месец и чрез него се свързвам с всички хора аудио - визуално, гледам ТV и пр....
Знанията ми позволяват сам да си направя декодера за аналоговия телевизор и ако приема е добър, ще публикувам схемата в блога !
Тук въпроса не е в чистата аритметика, а в поредния опит да ни приспиват и лъжат !
цитирай
11. dedenze - Мили muerte
15.01.2013 11:27
Ти си злобен и облъчен с псевдодемокрация, целия ти коментар е грешен, но с на хора като тебе не общувам и на подобни коментари не отговарям . Няма да те изтрия за да могат другите хора да те четат и преценяват.
цитирай
12. dedenze - Съгласен съм с penchoan
15.01.2013 11:30
Напълно вярно за здравето и телевизията !
цитирай
13. christ - Добра дискусия стана, май...
15.01.2013 12:14
Разширявам си постинга. Към dedenze. Е, с малко напъване да речем и аз бих моъл да си направя декодер. Но не там е въпросът. Ще спестя да речем 10-20 лв. Но, като се има предвид, че декодерът е еднократна инвестиция, това е като че ли без голямо значение. Мисля, че трябва да тръгнем от самото начало. Все пак никой не ни предлага ефирна ТВ насила. Да, това е въпрос на избор. Но така или иначе ефирната си остава най - евтиния вариант. И не виждам къде тук е манипулацията. Ако броят на каналите, които тя ще предлага ме удовлетворява, спокойно ще се откажа от кабелната. Защото именно кабелната телевизия е манипулативна - плащаш за стотина канала, а гледаш 5 - 6. И, разбира се, е по-скъпа отвсякъде. Ако говорим за манипулация при ефирната, то можем да се съмняваме единствено в цената на декодера. Но все пак той не харчи ток колкото една пералня, да речем. Разходът, който ще се наложи да плащам за захранването му е пренебрежимо малък. Впрочем аз си плащам в с и ч к и я ток вкъщи. А консумацията на декодера е долу-горе колкото на една енергоспестяваща крушка. Между другото - и сега, с кабелната, също имам декодер, и за него плащам... Обобщавам. Ако имам разумна алтернатива, бих предпочел ефирната ТВ. И не виждам къде е политиката в другите постинги. Да не влагаме политика, а да гледаме разумно.
цитирай
14. dedenze - Твоите разсъждения christ са на човек, живеещ в град и над нивото на бедността !
15.01.2013 13:11
Опитай се да ги приложиш в хилядите села и места, без нет и кабеларки, към хората живеещи със 200 и по- малко пари на месец, там където друг избор освен ефира няма!? България не е само София, Пловдив, Варна... Дълбокият замисъл на ефирната цифрова телевизия е активно, преразпределение на пазара и рекламите, от нея най- много ще пострадат кабелните телевизии. Нищо лошо, пазарна политика, конкуренция, но за сметка на най- бедната прослойка на населението. Правото да бъдеш информиран и да участвуваш в живота на света е цивилизационно, демократично право, в развитите страни то се гарантира и предоставя на всички, за социално слабите напълно безплатно.
цитирай
15. kostadin - Напълно те подкрепям, Dedenze!
15.01.2013 13:53
Напълно те подкрепям, Dedenze!
цитирай
16. christ - Провокиран съм...
15.01.2013 15:04
... да кажа още нещо. Да, аз живея в град, в голям град. Но доходът ми е по-малък от минималната заплата. Така че, това, което дискутираме живо ме интересува. Да кажем, че няма кабелна ТВ. Какво ще изберем? Ефирна или...? Най-лесно е да се откажем да гледаме ТВ. Това наистина е право на избор. Когато излагам тезата си, имам предвид основно селското население и най-общо тези, които нямат кабелна ТВ. Все пак те имат стопански двор с животни и зеленчуци, а аз разчитам главно на промоциите на големите вериги магазини. Ако ще спорим кое е по-изгодно, трябва да има съпоставимост. А Вие не предлагате такава. С какво да съпоставя "кожодерските" цени, които Вие предлагате? На практика, ако махнем декодера, нещата с нищо не се променят. Няма такси за гледане на ефирна ТВ - нито сега - аналоговата, нито после - цифровата. Е, кое ми оскъпява услугата? А ако се развихри жестока конкуренция между кабелните ТВ, те най-вероятно ще вдигнат таксите или обратно - ще ги намалят. И в двата случая ефирната си остава безплатна. Това е! Бъди здрав!

P.S.
Сега забелязвам, че се опасяваш от "политическо облъчване" на бедните и май затова апелираш да се забрани ефирната ТВ. Бедните не са второ качество хора. Те просто са честни. И са избрали мястото си в живота, за спят с чиста съвест. Те са взели своето политическо решение. Така че, ако чакаш някой тепърва да ги манипулира - това е просто смешно!
цитирай
17. dedenze - Благодаря kostadin !
15.01.2013 16:07
Радвам се, успех и бъди здрав !
цитирай
18. dedenze - Това за политическото и електромагнитно облъчване е шега, хумор и сатира !
15.01.2013 16:13
Живота явно така ни огруха, че вече не можем да ги различим . За какво второ качество може да говорим когато повече от 50 - 60 % от българите са доведени до просешка тояга ? Политическото решение не са го взели и не са го прозрели все още, а то е забрана на политическите партии и пряка демокрация, описал съм го в над 20 поста !
цитирай
19. cicero7 - Мисля че целията ти пост е абсурдно ...
16.01.2013 11:43
Мисля че целията ти пост е абсурдно безмислен, но нека се спрем на най-абсурдното твърдение - цената която ще плащаш за ел. енергията изразходена от декодера. Защо си приел, че въпросния декодер трябва да работи 24 часа?
цитирай
20. dedenze - Хубаво е, че мислиш cicero7, но аз не съм убеден, че можеш, а смело даваш оценки !?
16.01.2013 12:17
Ето малко пояснения : по каталожни данни, декодерите консумират от 20 до 50 вата. По сложните имат и дистанционно с батерии ! Сега да направим проста сметка:
Приемаме, че нашия декодер е 40 вата по 10 часа дневно, по 30 дни станаха 12 киловата дневна енергия месечно( пенсионерите обикновено спят след 22 часа)Цената на дневната енергия "доставяна" от ЧЕЗ е 0,25 лв/киловат
Е к `ва стана тя, май трябва да се извиниш ! През 2013 г. се очаква още поне едно повишаване цената на ел. енергията.....
цитирай
21. cicero7 - Ето малко пояснения : по каталожни ...
16.01.2013 15:21
dedenze написа:
Ето малко пояснения : по каталожни данни, декодерите консумират от 20 до 50 вата. По сложните имат и дистанционно с батерии ! Сега да направим проста сметка:
Приемаме, че нашия декодер е 40 вата по 10 часа дневно, по 30 дни станаха 12 киловата дневна енергия месечно( пенсионерите обикновено спят след 22 часа)Цената на дневната енергия "доставяна" от ЧЕЗ е 0,25 лв/киловат
Е к `ва стана тя, май трябва да се извиниш ! През 2013 г. се очаква още поне едно повишаване цената на ел. енергията.....
Аз си мисля /отново/, че ако висиш пред телевизора 10 часа средно на ден, цената на ел. енергията трябва да ти е най-малкия проблем. Щом си такъв телеманиак, ще трябва да платиш заветната сума от 3 лева, която между другото неусетно от абсолютен минимум се превърна в горна граница на твоята прогноза. Пък и долавям известно противоречие в твойте доводи - първо цитирам "тези които се мотаят по пещеходните пътеки и се топлят през деня в моловете" "Вечер включват телевизора", а после се оказва някак в разрез с физичните закони, че същите тези хора са едновременно на пешеходните пътеки и в Мола и вкъщи пред телевизора.
цитирай
22. dedenze - Ти явно си малко момче и никакъв Цицерон !
16.01.2013 16:30
По селата молове няма и снега не е разчистен, хората гледат и по 10 часа. Това което четеш се нарича авторски пост в блог.бг, той е становище на автора, което не те ангажира с нищо има чисто просветителска и събуждаща към размисъл цел. Радвам се, че те е довел до мислене и умозаключения. В основата стои въпроса, че някои неудобни истини се спестяват умишлено, а това е опит за подвеждане и политика описана ето тук:
http://dedenze.blog.bg/politika/2013/01/15/politicheski-aspekti-na-cifrovata-tv.1042424
цитирай
23. komunisticheski - така е
03.08.2013 15:05
Това с броячите е вярно - има вече доста оплаквания. На нашия блог също имаме подобни наблюдения - статии, които със сигурност са прочетени от много хора седят с няколко прочитания. Най-фрапиращият случай беше на материал с 50 лайка във Фейсбук, няколко гласувания в блог.бг и брой прочитания за два дни.... 0
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3466920
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031