Постинг
02.04.2010 10:29 -
Кисело мляко
Автор: hapka
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 25452 Коментари: 3 Гласове:
Последна промяна: 19.12.2010 23:17
Прочетен: 25452 Коментари: 3 Гласове:
3
Последна промяна: 19.12.2010 23:17
Домашно кисело мляко
1. Прецежда се прясното мляко. (примерно през тензух или памук и цедка)
2. Загрява се докато заври и като заври се оставя да ври поне 30 мин. (ако е поне 5 литра)
Тук е важно да се внимава млякото да не кипне.
Добре е да ври докато се изпари 20% или от 5 литра да останат 4 литра. Така млякото става гъсто. Изпарява се само водата от млякото.
3. Свареното мляко трябва да се охлади.
За да не се отдели мазнината на повърхността и така да се обезмасли, а и да не се губи време, е добре свареното прясно мляко да се охлади бързо. Примерно като се сложи тенджерата със свареното вряло млако, в мивка пълна със студена вода и млякото постоянно да се бърка 3-4 минути докато се охлади малко, след което се оставя да се доохлади до около 45 градуса. Така накрая киселото мляко освен гъсто, ще стане и по-мазно и гладко.
Добре е да се ползва електронен термометър. Без термометър се температурата се проверява като се потопи кутрето да се усеща че е горещо но поносимо, а не леко топличко защото като се добави студено кисело мляко за заквасване и докато се прелее в бурканите, температурата пада до необходимата 40-41 градуса. Но с електронен термометър е по сигурно.
Най-важното нещо за заквасването е точната температура, при която млякото се оставя да се закваси. Едногодишният ми опит след много проби, ми показва, че през топлата част на годината, млякото се заквасва най-добре при температура около 40-41 градуса по целзий. През зимата внимавайте защото млякото бързо изстива.
Успешно съм заквасвал и при 37 както и при 44 градуса, но понякога виждам по стените на буркана, че не се заквасва добре и тук там става по рядко, но после в хладилника става гъсто.
През зимата, ако в помещението е по студено, заквасвам при по висока температура примерно 44 гр. , защото докато го разлея в буркани и ги затворя и увия в вълнено одеало, млякото изстива бързо с няколко градуса понеже в помещението ми не е топло.
4. Добре е преди да се разлее в буркани, да се разбърка с пасатор за да не се образуват неприятни влакна на дъното на готовото кисело мляко.
5. Също е добре докато се охлажда млякото, да се сложат сухи празни стъклени буркани без капачките в микровълновата и се пусне на 900W за около 2-3 минути да се загреят а и дезинфекцират, но през лятото може и без загряване.
През зимата студените буркани ще свалят бързо температурата на заквасеното мляко и няма да се закваси добре, а ако са мокри, във водата може да има бактерии, които малко да забавят размножаването на бактериите от закваската.
6. Заквасва се с кисело мляко отделено и запазено чисто от мляко направено предния път. Вече над една година заквасвам така и няма проблеми.
Аз заквасвам всичкото мляко общо в тенджерата и след това го разливам в буркани.
За всеки литър прясно мляко се слага по 2 леко пълни супени лъжици кисело мляко в отделен съд
т.е. закваската е 5% от цялото количество прясно мляко (останало след варенето)
или на 2 литра прясно мляко се слага 100 милилитра кисело мляко.
Отделеното количество кисело мляко се разбърква добре с вилица и към него се добавя същото количество от охладеното прясно мляко и пак се разбърква добре. Тази смес се добавя към всичкото останало, охладено прясно мляко и се разбърква добре.
7. Заквасеното мляко се налива в загретите буркани, но не ги затварям.
Точно в този момент, преди да се сложат бурканите във вълненото одеало,
изчаквам температурата на заквасеното мляко в бурканите да стане 40-41 гр и тогава ги затварям с капачки и увивам в одеалото.
През зимата бурканите може да се увият допълнително в два найлонови чувала за смет и увити в одеалото. Може да се поставят върху стиропор за изолация отдолу, ако ги поставяте на студена повърхност. Най-често бурканите замръзват от дъното. Затова направете основата добре изолирана.
До тук свършва работата и започва чакането и може да си вършите другите си работи.
;-)
8. Млякото се оставя да се заквасва в топла стая около 6 часа.
9. След това се слага в хладилник за около 12 часа след което е готово за ядене.
Използвам GSM-а да ми напомня за всяка стъпка.
10. Не забравяйте да отделите закваска за следващото мляко :)
---------------------------------------
Поръчайте си оригинална закваска от
http://www.lbbulgaricum.bg/bg/forus.php?m=1&s=1
примерно от този мейл
Отдел “Вътрешна Търговия”
domestic.market@lbbulgaricum.bg
ще получите такова пакетче
Това е СТАРТОВА закваска и се ползва само веднъж, първия път в който трябва да направите кисело мляко.
Закваската представлява прах и бързо се овлажнява като се отвори, затова бързо си отделете нужното количество и го добавяте към свареното и охладено прясно мляко и така ще получите първото си кисело мляко.
Отделете си според количеството което ще заквасвате.
Останалия прах запазете във фризера за да имате резервна в случай че загубите закваската си от кисело мляко.
Не е нужно да заквасвате след определено време пак с праха
Очаквам вашите мнения!
1. Прецежда се прясното мляко. (примерно през тензух или памук и цедка)
2. Загрява се докато заври и като заври се оставя да ври поне 30 мин. (ако е поне 5 литра)
Тук е важно да се внимава млякото да не кипне.
Добре е да ври докато се изпари 20% или от 5 литра да останат 4 литра. Така млякото става гъсто. Изпарява се само водата от млякото.
3. Свареното мляко трябва да се охлади.
За да не се отдели мазнината на повърхността и така да се обезмасли, а и да не се губи време, е добре свареното прясно мляко да се охлади бързо. Примерно като се сложи тенджерата със свареното вряло млако, в мивка пълна със студена вода и млякото постоянно да се бърка 3-4 минути докато се охлади малко, след което се оставя да се доохлади до около 45 градуса. Така накрая киселото мляко освен гъсто, ще стане и по-мазно и гладко.
Добре е да се ползва електронен термометър. Без термометър се температурата се проверява като се потопи кутрето да се усеща че е горещо но поносимо, а не леко топличко защото като се добави студено кисело мляко за заквасване и докато се прелее в бурканите, температурата пада до необходимата 40-41 градуса. Но с електронен термометър е по сигурно.
Най-важното нещо за заквасването е точната температура, при която млякото се оставя да се закваси. Едногодишният ми опит след много проби, ми показва, че през топлата част на годината, млякото се заквасва най-добре при температура около 40-41 градуса по целзий. През зимата внимавайте защото млякото бързо изстива.
Успешно съм заквасвал и при 37 както и при 44 градуса, но понякога виждам по стените на буркана, че не се заквасва добре и тук там става по рядко, но после в хладилника става гъсто.
През зимата, ако в помещението е по студено, заквасвам при по висока температура примерно 44 гр. , защото докато го разлея в буркани и ги затворя и увия в вълнено одеало, млякото изстива бързо с няколко градуса понеже в помещението ми не е топло.
4. Добре е преди да се разлее в буркани, да се разбърка с пасатор за да не се образуват неприятни влакна на дъното на готовото кисело мляко.
5. Също е добре докато се охлажда млякото, да се сложат сухи празни стъклени буркани без капачките в микровълновата и се пусне на 900W за около 2-3 минути да се загреят а и дезинфекцират, но през лятото може и без загряване.
През зимата студените буркани ще свалят бързо температурата на заквасеното мляко и няма да се закваси добре, а ако са мокри, във водата може да има бактерии, които малко да забавят размножаването на бактериите от закваската.
6. Заквасва се с кисело мляко отделено и запазено чисто от мляко направено предния път. Вече над една година заквасвам така и няма проблеми.
Аз заквасвам всичкото мляко общо в тенджерата и след това го разливам в буркани.
За всеки литър прясно мляко се слага по 2 леко пълни супени лъжици кисело мляко в отделен съд
т.е. закваската е 5% от цялото количество прясно мляко (останало след варенето)
или на 2 литра прясно мляко се слага 100 милилитра кисело мляко.
Отделеното количество кисело мляко се разбърква добре с вилица и към него се добавя същото количество от охладеното прясно мляко и пак се разбърква добре. Тази смес се добавя към всичкото останало, охладено прясно мляко и се разбърква добре.
7. Заквасеното мляко се налива в загретите буркани, но не ги затварям.
Точно в този момент, преди да се сложат бурканите във вълненото одеало,
изчаквам температурата на заквасеното мляко в бурканите да стане 40-41 гр и тогава ги затварям с капачки и увивам в одеалото.
През зимата бурканите може да се увият допълнително в два найлонови чувала за смет и увити в одеалото. Може да се поставят върху стиропор за изолация отдолу, ако ги поставяте на студена повърхност. Най-често бурканите замръзват от дъното. Затова направете основата добре изолирана.
До тук свършва работата и започва чакането и може да си вършите другите си работи.
;-)
8. Млякото се оставя да се заквасва в топла стая около 6 часа.
9. След това се слага в хладилник за около 12 часа след което е готово за ядене.
Използвам GSM-а да ми напомня за всяка стъпка.
10. Не забравяйте да отделите закваска за следващото мляко :)
---------------------------------------
Поръчайте си оригинална закваска от
http://www.lbbulgaricum.bg/bg/forus.php?m=1&s=1
примерно от този мейл
Отдел “Вътрешна Търговия”
domestic.market@lbbulgaricum.bg
ще получите такова пакетче
Това е СТАРТОВА закваска и се ползва само веднъж, първия път в който трябва да направите кисело мляко.
Закваската представлява прах и бързо се овлажнява като се отвори, затова бързо си отделете нужното количество и го добавяте към свареното и охладено прясно мляко и така ще получите първото си кисело мляко.
Отделете си според количеството което ще заквасвате.
Останалия прах запазете във фризера за да имате резервна в случай че загубите закваската си от кисело мляко.
Не е нужно да заквасвате след определено време пак с праха
Очаквам вашите мнения!
Хляб със сирене и маслини
Най доволни сме от киселото мляко.
Хайде сега да приготвим вкусна закуска.....
Най доволни сме от киселото мляко.
Хайде сега да приготвим вкусна закуска.....
30 мин или 30 секунди да ври ?
цитирай
2.
анонимен -
Новый Женский форум
23.10.2012 22:49
23.10.2012 22:49
Пользователи форума <a href="http://forum.justlady.ru/index.php?showtopic=2750">http://www.justlady.ru</a> расскажут о лучших новинках и трендах из мира красоты и моды, помогут выбрать собственный индивидуальный стиль, поделятся секретами молодости и здоровья. http://www.justlady.ru – это крупнейший в Рунете женский форум, где ежедневно обсуждаются более 100 000 тем. Наш форум дарит уникальную возможность поделиться своими проблемами и радостями, откровенно поговорить о сокровенном, спросить совета и рассказать о своем опыте, пообщаться со старыми друзьями и приобрести новых.
цитирайhttps://lbbulgaricum/%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B8/%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%ba%d0%b8%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%be-%d0%bc%d0%bb%d1%8f%d0%ba%d0%be/
=====================================
https://lbbulgaricum/закваски/закваска-за-българско-кисело-мляко/
цитирай=====================================
https://lbbulgaricum/закваски/закваска-за-българско-кисело-мляко/