Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2019 11:18 - По ТВ българските родове са "джинсове", олимпийските ни шампиони са мутри с латински надписи, а театралната ни награда е "Аскер".
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1194 Коментари: 10 Гласове:
7

Последна промяна: 02.09.2019 16:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Никой не се впечатлява. Журналисти, редактори, езиковеди, БАН... 

От месеци по ТВ тече рубриката "Джинс" за знаменити БЪЛГАРСКИ родове. А джинс е ТУРСКА дума за род. Невероятно. Необяснимо. Недопустимо. Но, НО, но един гласец не се чу по въпроса. Само аз ли не знам, че българските родове вече са турски?

Във великото село Св. Влас, направили алея на олимпийските ни шампиони. 58 на брой май. Аз ги помня по лице от първия, Никола Статчев, борец, красив като Аполон. Но на алеята е използвана особена живописна техника - само черни сенки оформят образите. И всички са нарисувани като мутри и мутреси. Художникът явно презира спортистите. И българите. Надписите са САМО латински. Не за първи път художник си позволява подобна гавра. Но НИКОЙ ДА НЕ ПРОТЕСТИРА, това е ДИАГНОЗА, ако не за обществото като цяло, поне за т.н. публично пространство.

Да напомням ли, че вече ТРИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ българската театрална награда се нарича "Аскеер". Нещастна приумица на Йосиф Сърчаджиев. Нормално е на един актьор да му скимне лоша дума - не му е работата да измисля текст, а да учи чужд. Но тая лоша дума се търпи вече цели ТРИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ.!!!

Как не се намира поне един Мунчо, като героя на Вазов от "Под игото", да изригне с колосална попръжня!?!? Лудите ли се свършиха или сега е по-тежко иго?



Гласувай:
8



1. lexparsy - Абсолютно съпричастен съм с изк...
22.08.2019 11:43
Абсолютно съпричастен съм с изказаните протестни думи!
И аз не веднъж съм писал за вмененото ни вече овчедушие като българи и някакъв необяснима примиреност и страх от най малка съпричастност, камо ли протест!
Аз всеки ден наблюдавам абсолютно малоумие на цигани, вандали, пияници на публични места... и ако протестираш, те гледат тебе като луд, или все едно съм от забавното ТВ шоу... а с кретена и вълчият терор Овцете вече са свикнали!
Аз лично вече установих многократно, че ако някой протестира, няма поне още един да го подкрепи...Камо ли хората да излязат на демонстрация, която не е организирана „партийно“...
Мога много да пиша... но ми е тъжно че вече няма на кого приятелю!

Сега ли ще направим нещо?
След като търпяхме толкова години една неконституционна партия, която явно и демонстративно работи за чужди интерси и вреда за България. Която съсипа селското ни стопанство и земеделието. (пазарят министри за там), че чак и национална турска телевизия (каквато няма по света) че министър на Културата, кой демонстративно се обръща „Вие българите...“, демнонстративно изопачаване на историята ни и изкупуването на земите чрез пирамиди от фирми... и какви ли още не престъпления...
И всичко това съвместно с едно предателско работещо за ЯВНО за Евро-Атлантически с цел да фалира държавата и икономически и духовно...
Сега ли ще направим нещо?
След като пак си ги избрахме... А на следващите избори пак са същите...че и със 100 годишната партия, гордееша се на Бузлуджа, неосъдена за престъпленията си за това време!!!
Сега ли ще направим нещо?
   Лекс
цитирай
2. morskipesni - Времето е на откровените дебило-идиоти
22.08.2019 12:41
Ревяха като обезумели "времето е наше" и така стана.
цитирай
3. krumbelosvet - О, lexparsy,
22.08.2019 14:52
И ти, lexparsy, си от измамените. Щом БИТИТЕ комунисти са ти виновни, за 30-годишното господство на САЩ. Ти окаш:
"След като пак си ги избрахме... А на следващите избори пак са същите...че и със 100 годишната партия, гордееша се на Бузлуджа, неосъдена за престъпленията си за това време!!!
Сега ли ще направим нещо?"
Ние, НИЕ, българите НИЩО НЕ ИЗБИРАМЕ.
БСП не е забранена и лустрирана, защото тогава ОТГОВОРНОСТТА ЗА УНИЩОЖЕНИЕТО трябва да се поеме от ГОСПОДАРИТЕ.
Няма спонтанна съпротива. Или явна партия, или "Отворено общество" има възможност да организира съпротива. Но тя ще е обречена, ако е срещу хората на ЕНП, т.е - на САЩ, които унищожават Европа и нас на първо място, като опитни мишки.
цитирай
4. ganch - Относно джинс
22.08.2019 16:04
Всъщност, произходът е от английски - "genes", "гени". В противен случай, произходът би трябвало да се търси в арабското "джин", което означава "дух"; за справка, прякорът на Левски - "Джин гиби", означаващ "като дух, призрак".
цитирай
5. lexparsy - Не бееее, абсолютно грешно ме ра...
22.08.2019 16:04
Не бееее, абсолютно грешно ме разбра!
Аз много добре знам кой е виновен и то в дълбочина и контекста на световната конспирация разигравана като театър...
Но търся критерии...Даже по комунизма поне ни даваха някаква нормална храна, и имаше производство макар и диктувано , а покрай пуча на народа имаше и някакъв си социален мир за непротестиращите... Но имаше непримирими и будни и вдъхновени търсещи свободата си! Да не кажеш сега че съм комунист!!!
Но има все по-малко Буден народ. Това е достигнатата цел, останалото е постепенно самоубийство. Мъчно ми е за оцелелите успани, самодоволни, и зомбирано „забавляващите се“ !
Лекс
цитирай
6. krumbelosvet - Драги ganch,
22.08.2019 17:19
съгласно РЕЧНИКА НА ЧУЖДИТЕ ДУМИ в българския език, думата "джинс" е турска. И я употребяваха баба и дядо, които не знаеха английски, но пък бяха наследили доста турски думи от игото.
Едва ли авторите на предаването и редакторите са изпаднали в твоята грешка да мислят, че думата е английска, т.е. хубава, и трябва да измести българското "род".
цитирай
7. ganch - Драги krumbelosvet,
23.08.2019 10:52
Никъде в изказаното от мен мнение не съм споменал, че "английска" = "хубава". Може да оспорите твърдението, че родители предават на децата си гени, но също така може да застъпите и хипотезата, че това, което се наследява е духът. Бих приел и двете, но не мога да приема да ми лепвате етикет "англофил", без да съм дал основание за това.
цитирай
8. krumbelosvet - Извинете, колега ganch,
23.08.2019 13:45
Намекът ми за агресията на английския език, не се отнася зя вас, а уви, за едно НАЦИОНАЛНО, всъщност анти-национално явление.
Но като прочетох отново контра-комента си, имате основание да го приемете лично. Искрено се извинявам и ви благодаря за участието в една злободневна тема!
цитирай
9. shtaparov - Трябваше театралната ни награда да ...
26.08.2019 18:24
Трябваше театралната ни награда да я кръстят "Аскер ефенди",та да се знае при кой ни откара погрешната политика от миналото.
цитирай
10. krumbelosvet - Драги shtaparov,
29.08.2019 15:23
Антикомунистическият БЯС на Йосиф Сърчаджиев ни докара "Аскера", а не некво минало го докара. Помните сълзите на Йоско затова, че през 1990-та победата на БСП в парламентарните избори не беше отменена заради "свидетеля" с черния потник...
А наградата е добре да носи името на някой от великите ни артисти,
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1953863
Постинги: 1158
Коментари: 3379
Гласове: 3574
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031