Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2019 21:59 - ТРИ ВАЖНИ ФАКТА, С КОИТО СА СЪГЛАСНИ И ХРИСТИЯНИ И НЕХРИСТИЯНИ
Автор: kraszah Категория: Лични дневници   
Прочетен: 839 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.04.2019 22:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

ТРИ ВАЖНИ ФАКТА, С КОИТО СА СЪГЛАСНИ И ХРИСТИЯНИ И НЕХРИСТИЯНИ

ТЕЗИ ТРИ ФАКТА СА:

ИСУС ХРИСТОС БЕШЕ РАЗПЪНАТ;

ПРАЗНИЯТ ГРОБ Е ФАКТ;

ТОЙ ВЪЗКРЪСНА!          

    ИСУС БЕ РАЗПЪНАТ ОКОЛО 32 Г. от Н.е, бе свален от кръста и положен в гроба на Йосиф от Ариматеа. Историческите документи твърдят, че на входа на гроба е бил поставен голям камък, с римски печат тежащ между един и два тона и стража, за да-бъде сигурно, че нищо няма да стане с тялото. След три дена обаче гробът бил празен. Някои скептици, опитвайки се да обяснят празния гроб, представят теории, които в действителност изискват повече вяра за приемане отколкото самото възкресение. Една от тях се нарича "Теория за припадането", прокарана от Вентурини. Тя предполага, че Христос в действителност не е умрял на кръста; Той е бил свален от кръста и когато е положен в гроба, влагата и хладината съживяват тялото Му. Той отмества големия камък, минава "на пръсти" покрай стражите, явява се на учениците си като тържествуващ Бог, след което заминава някъде и умира там. Дори по-голямата част от скептиците не приема това, но някои използват теорията, за да подсилят твърденията си, че Христос не е възкръснал от мъртвите. Друга теория казва, че жените са отишли при друг гроб. Ако жените са сбъркали гроба, това означава, че римските стражи също са сбъркали гроба, че юдейските първенци също са го сбъркали. В противен случай Исусовото тяло щеше да се намери в истинския гроб.

    ДРУГАТА ВЪЗМОЖНОСТ ПРИ ТАЗИ И ПОДОБНИ ТЕОРИИ Е ПРАЗНИЯТ ГРОБ И ВЕСТТА НА УЧЕНИЦИТЕ: "Той възкръсна! Исус Христос е жив! Той прощава грехове и дава вечен живот на онези, които повярват." Ако това беше лъжа, юдейските началници трябваше само да отидат на гроба, да вземат тялото, да го покажат насред Ерусалим и да кажат: "Ето го вашия възкръснал Спасител" и християнското движение и вестта за възкресението щяха да бъдат разбити. Но те не можаха да възпроизведат тялото, защото гробът беше празен.

    ДЖОН УОРУИК МОНТГОМЕРИ, апологет на християнството и бивш декан в института по право на Саймън Грийнлийф пише: "Това, че ранните християни са могли да изфабрикуват такава небивалица и че след това са я проповядвали сред онези, които лесно биха могли да я опровергаят като покажат тялото на Исус, минава границите на вероятното."

    ПОЛ АЛТХАУС ОТ УНИВЕРСИТЕТА В ЕРЛАНГЕН-ГЕРМАНИЯ ПРИБАВЯ: "Възкресението не би могло да бъде поддържано като теория в Ерусалим дори за един единствен ден или за един единствен час, ако празният гроб не беше установен факт за всички."

    ОБЯСНЕНИЕТО ЗА ПРАЗНИЯ ГРОБ МОЖЕ ДА БЪДЕ, че това е станало по естествен или свръхестествен начин. Ако Исус наистина е бил възкресен от мъртвите по свръхестествен начин от Бога, ние трябва да се покаем за нашите грехове и да се доверим на Христос като наш личен Спасител и Господ, защото това е логичната реакция. Но ако обяснението е, че някой е трябвало да вземе тялото, но това не могат да бъдат Римските войници, защото са били поставени там, за да пазят тялото в гроба; нито Юдейските началници, защото те биха го изнесли навън и биха заявили: "Ето го вашия възкръснал Спасител", за да опровергаят твърденията на учениците.

    НАВЯРНО УЧЕНИЦИТЕ СА ВЗЕЛИ ТЯЛОТО И СА СЪЧИНИЛИ ЛЪЖАТА, че Исус е Бог и че е възкръснал от мъртвите. Но фактите, открити от онези, които търсят, сочат обратното.

    ПЪРВО, учениците не очакваха Исус да възкръсне от мъртвите. Исус им беше казвал и повтарял много пъти, че ще умре и след три дни ще възкръсне от гроба, но те не Го разбраха. След като Исус умря, учениците се превърнаха в единадесет уплашени мъже, криещи се и бягащи за живота си. Техният водач беше мъртъв и техните мечти бяха разбити.

♦♦♦♦♦♦♦

     "А ВЕЧЕРТА НА СЪЩИЯ ДЕН, първия на седмицата, когато вратата на стаята, гдето бяха учениците, беше заключена поради страха от юдеите, Исус дойде, застана посред, и каза им: Мир вам!" Йоан 20:19

♦♦♦♦♦♦♦

    НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА, НЯКОЛКО ДНИ СЛЕД ВЪЗКРЕСЕНИЕТО, същата тази група става смела, дързостна и започва да вижда видения. Тази промяна не беше, защото бяха видели един празен гроб, а защото бяха видели Христос, жив и възкръснал от мъртвите. Какво биха спечелили учениците, съчинявайки историята за Христовото възкресение? Престиж? Богатство? Власт? Обществено положение? Всички, освен един, умряха от мъченическа смърт. Някои бяха обезглавени. Някои бяха разпънати на кръст. Някои бяха убити с камъни или пребити до смърт, защото твърдяха, че Исус е жив и дава прощение на греховете и вечен живот.

    АНДРЕЙ - разпънат на кръст.

    ВАРНАВА - убит с камъни от юдеите.

    ВАРТОЛОМЕЙ - пребит до смърт с тояги.

    ЯКОВ, Исусовия брат - убит с камъни.

    МАЛКИЯТ ЯКОВ - хвърлен от кулата на храма и пребит.

    ЙОАН - естествена смърт.

    ЮДА - разпънат на кръст.

    ЛУКА - обесен на една маслина.

    МАРК - влачен за краката по улиците и после изгорен жив.

    МАТИЯ - пребит с камъни и обезглавен.

    МАТЕЙ - убит с меч.

    ПАВЕЛ - обезглавен.

    ПЕТЪР - бичуван и разпънат с главата надолу.

    ФИЛИП - бичуван и разпънат.

    СИМОН - разпънат.

    ТОМА - пронизан с копие.

    ЯКОВ, син на Заведей - убит с меч.

    ТАДЕЙ - убит със стрели. 

    В СВОЯТА ИСТОРИЯ ХАРОЛД МАТИИГЛИ ПИШЕ: "Апостолите свети Петър и свети Павел подпечатаха свидетелството си със собствената си кръв." Текталин пише, че никой не би желал да умре, освен ако не е убеден, че притежава истината.

    ВЕРНО Е, ЧЕ МНОГО СА УМРЕЛИ ЗА ЛЪЖА, но само тогава, когато са вярвали, че е истина. Хората не умират за лъжа, за която знаят, че е лъжа. Ако учениците лъжеха, то те нарочно са заблуждавали целия свят, но това в никакъв случай не е в съответствие с тяхното учение и писания в Евангелието, а също и с техния морален живот, на който учеха хората да живеят. Те учеха на честност, последователност и верност.

    ЕДУАРД ГИБЪН В КНИГАТА СИ "Възход и упадък на Римската империя" набелязва пет причини за разпространението на християнството в първи век, една от които е: чистото, честното, искрено и вярно поведение на учениците." Цялото учение на Христос се състои в това да се обичаме един друг, да бъдем добри и да говорим истината. Те биха ли могли да живеят в такава ужасна лъжа? Не, аз вярвам, че те бяха видели възкръсналия Христос. Техният живот беше коренно променен и те тръгнаха по света да разказват "Добрата вест" за Христовата любов към всеки човек, за Неговата смърт като техен заместник, за Неговото възкресение с което победи смъртта, и че Той беше и остава жив. Той стои готов да даде живот, защото Той е ПЪТЯТ, ИСТИНАТА и ЖИВОТЪТ, на всички, които му се доверят. В своята книга "Знай защо вярваш" Пол Литъл задава въпроса: "Нима тези хора, които спомогнаха да се преобрази моралната структура на обществото са просто първокласни лъжци или заблудени луди? Тези възможности са по-трудни за вярване от факта на възкресението и няма никакво доказателство в тяхна защита."

    ДРУГАТА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ОБЯСНЕНИЕ НА НЕГОВОТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ Е СВРЪХЕСТЕСТВЕНА: Бог Го възкреси от гроба и Той е жив днес. Исус каза, че е единственият път за връзка с Бога и единствената истина, която може да направи хората свободни. Той е единствената пътека към върха на планината.

    САМО ЧРЕЗ НЕГО ЧОВЕК МОЖЕ ДА СТАНЕ ПЪЛНОЦЕНЕН И ДА ПОЗНАЕ ИСТИНСКИЯ И ЖИВ БОГ.

    САМО ЧРЕЗ ИСУС ХРИСТОС ЧОВЕК МОЖЕ ДА ПРИДОБИЕ ЖИВОТ.

ИСУС КАЗА, ЧЕ Е "ЖИВОТЪТ" И ПОБЕДИ СМЪРТТА ЗАРАДИ ТЕБЕ И МЕНЕ.

    НА ТРИДЕСЕТ И ЕДНА ГОДИШНА ВЪЗРАСТ ПАСКАЛ НАПИСА КЛАСИЧЕСКОТО ДНЕС СХВАЩАНЕ: "Има една празнина, оставена от Бог в сърцето на всеки човек. Тя никога не може да се запълни от нещо земно. Може да бъде запълнена само от Бог, в лицето на Исус"

   ТОВА ИЗЯВЛЕНИЕ НА ПАСКАЛ ОКАЗА ВЛИЯНИЕ В ЖИВОТА НИ. Следват въпроси като: "Кой съм аз?", "Къде отивам?", "Какво правя тук?" Отдаваме живота си на неимоверен труд, но независимо от това, което постигаме, животът ни продължава да бъде лишен от смисъл, следва ни чувството, че нещо в нас липсва.

    БОГ ТАКА НИ Е СЪТВОРИЛ, че ние никога да нямаме чувство на завършеност, пълнота и смисъл в нашия живот, докато не Го познаем лично. Бог ни е създал от три части. Той ни е направил материални същества и ни е дал нашата умствена способност. Той ни е дал също и духовни способности. Въпреки това, повечето от нас преминават през живота си като две-трети личности. Ние се развиваме физически и умствено, но не и духовно. Ние никога няма да сме завършени личности, докато не познаем Бог лично, а това става чрез личността на Исус Христос. Това е единственият начин, по който духовната липса или празнина в нас може да бъде запълнена.

♦♦♦♦♦♦♦

    ТРЯБВА ДА ОСЪЗНАЕМ, ЧЕ БОГ НИ ОБИЧА: "Бог толкова обича света, че ни даде Исус Христос"Йоан 3:16 Бог ни обича толкова много, че ни осигури начин да достигнем до Него. Трябва да признаем, че се нуждаем от Него, да признаем, че поради нашия бунт съществува пропаст между нас и Него. Исус каза: "Казвам ви, не; но ако се не покаете, всички така ще загинете."Лука 13:3  

    ПОКАЯНИЕТО ОЗНАЧАВА ПРОМЯНА НА НАМЕРЕНИЯТА. През целия си живот ние се движим в посока, отдалечаваща ни от Бога. Бог желае да има общение с нас. Той иска да се обърнем и да тръгнем към Него. Ние правим това, като изповядаме пред Бог, че сме грешници и че желаем да променим нашето мислене за Него.

    ОСВЕН ТОВА НИЕ ТРЯБВА ДА ОСЪЗНАЕМ, ЧЕ ИСУС УМРЯ НА КРЪСТА ЗА НАС. Резултата от греха е, че ние имаме греховен дълг. Дълг (задължение), което трябва да платим, но не сме в състояние да го направим. В Римляни 6:23, Библията казва: "Защото заплатата на греха е смърт”. С други думи, заплатата, която получаваме за нашите грехове е - СМЪРТ (вечно отделяне от Бога). Имаме нужда от някой, който има възможността да плати нашия дълг, защото заплатата на греха има за последствие вечно отделяне от Бога.

    ПО ВРЕМЕ НА ЦАРУВАНЕТО НА НИКОЛАЙ 11 В РУСИЯ, един баща записал сина си в армията с надеждата да наложи ред и дисциплина в живота му. Между другите неща, младият приятел имал и слабост към хазарта. Атмосферата в армията по-скоро му навредила, отколкото да помогне. В армията изпълнявал длъжността на счетоводител. Когато дълговете му започнали да нарастват, Той започнал да заема пари от военната каса, за да плаща дълговете си. Продължавал да губи и затъвал все по-дълбоко в дългове. Една нощ, като размишлявал върху положението си, той сумирал дълговете си. Като видял огромната сума, написал върху счетоводната книга: "Кой може да плати такъв голям дълг?" Седнал отново на стола си, с оръжие в ръка, да поразмисли малко. Както размишлявал за живота и смъртта си неусетно задрямал. През онази нощ цар Николай 11 инспектирал предните постове. Влизайки в бараката на счетоводителя, той  видял спящия човек, зареденото оръжие и бележките върху счетоводната книга.

    КОГАТО ВОЙНИКЪТ СЕ СЪБУДИЛ, погледнал в книгата и прочел думите: "Кой може да плати такъв голям дълг?" Под тях стоели думите: "Платено изцяло, цар Николай."

    ДЪЛГЪТ Е НЕЩО, КОЕТО ДЪЛЖИМ НА НЯКОГО. Наказанието е нещо, което получаваме, когато не можем да изплатим дълга си или когато нарушим някакъв закон. Ако нарушим закона за ограничение на скоростта  получаваме наказание, което означава, че трябва да платим известна сума за нарушението на закона. Това е нашето наказание-дългът ни към обществото. Ако убием някого, получаваме по-тежко наказание - смърт. Тогава ще бъдем екзекутирани за нарушаване на закона и извършване на убийство. Причината за вечното ни отделяне от Бога е /заплатата на нашия грях, която е смърт/ заради строгостта на закона, който сме нарушили.

    ЕТО ЗАЩО, БОГ СТАНА ЧОВЕК И ЖИВЯ СЪВЪРШЕН ЖИВОТ. Той нямаше никакъв грях. Нямаше никакъв дълг. Това, което Бог направи с дълга, който дължим за нашите грехове, беше го възложил на Исус Христос и Той в Неговата любов към нас плати нашия дълг. Сега Бог може да ни прости и да ни даде нов живот, ако изберем да приемем Христос.

 ♦♦♦♦♦♦♦

     "НО БОГ ПОКАЗВА СВОЯТА ЛЮБОВ КЪМ НАС В ТОВА, че докато бяхме още грешници, Христос умря за нас." Римляни 5:8

 ♦♦♦♦♦♦♦

 "КОЙТО ЗА НАС НАПРАВИ ГРЕШЕН ОНЗИ, Който не е знаел грях, за да станем ние чрез Него праведни пред Бога." 2 Коринтяни 5:21

 ♦♦♦♦♦♦♦

 "А НА ОНЕЗИ, КОИТО ГО ПРИЕХА, даде правото да станат Божии деца." Йоан 1:12

 ♦♦♦♦♦♦♦

    СЛЕДОВАТЕЛНО, всеки човек лично трябва да приеме Исус Христос, като Бог и личен Спасител, за да стане член на Божието семейство.

    ТОВА, КОЕТО ПРИЕМАМЕ ОТ БОГА, Е ДАР, защото не можем да Му дадем нищо в замяна. Не можем да кажем: "Ето моите добри дела. Искам да покрия дълга си с добрите си дела. Те ще ме заведат на небето." Библията казва:

 ♦♦♦♦♦♦♦

     "ЗАЩОТО ПО БЛАГОДАТ /незаслужена милост/ сте спасени /направени деца на Бога/, чрез вяра и то не от самите вас, това е дар от Бога-не чрез дела, за да не може да се похвали никой." /Ефесяни 2:8,9/

 ♦♦♦♦♦♦♦

    БИБЛИЯТА КАЗВА СЪЩО, ЧЕ: " ... заплатата на греха е смърт, а Божият дар е вечен живот в Христос Исус нашия Господ." /Римляни 6:23/

   ♦♦♦♦♦♦♦

    ДАРЪТ Е БЕЗПЛАТЕН, НО НИЕ ТРЯБВА ДА ГО ПРИЕМЕМ, ЗА ДА СТАНЕ НАШ.

    ТОВА Е ТОЧНАТА КАРТИНА, която Исус Христос рисува за Неговата връзка с нас. Той казва:

  ♦♦♦♦♦♦♦

    "ЕТО, СТОЯ НА ВРАТАТА И ХЛОПАМ. Ако някой чуе гласа Ми и отвори вратата, ще вляза при него и ще вечерям с него и той с Мене. ". /Откровение 3:20/

 ♦♦♦♦♦♦♦

   ТОВА РЕШЕНИЕ Е ЧРЕЗ ВЯРА. То е доверие в истината за Бога. Тази вяра в Исус Христос включва три неща:

    ПЪРВО, ние трябва да знаем, какво Бог е направил чрез Исус Христос заради Неговата любов към нас.   

    ВТОРО, трябва да повярваме на тази истина и да я приемем за вярна.

    ТРЕТО и най-важно, за да имаме истинска вяра, трябва да възложим личното си упование и да се доверим на Христовото дело на кръста, като достатъчна цена за изкуплението на нашите грехове.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kraszah
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1071620
Постинги: 1116
Коментари: 19
Гласове: 714
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930