Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2019 21:29 - ВЪЗКРЪСНАЛ ЛИ Е ХРИСТОС ОТ МЪРТВИТЕ?
Автор: kraszah Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1077 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

ВЪЗКРЪСНАЛ ЛИ Е ХРИСТОС ОТ МЪРТВИТЕ?

   Исус каза: "Аз Съм Пътят и Истината", и завърши: "И Аз Съм ЖИВОТЪТ." Живот дава само този, Който има такъв. Това твърдение е свързано с Неговото възкресение, най-важния аспект от правдоподобността на християнството. Ако Исус Христос не е възкръснал от мъртвите, Той не е истината и не е пътят. Цялото основание за истинността на Христовия живот се крие във възкресението.

♦♦♦♦♦♦♦

"НИКОЙ НЕ МИ ГО ОТНЕМА, НО АЗ ОТ СЕБЕ СИ ГО ДАВАМ. Имам право да го дам, и имам право пак да го взема. Тая заповед получих от Отца Си."Йоан 10:18

♦♦♦♦♦♦♦

   АКО ИСУС ХРИСТОС НЕ Е ВЪЗКРЪСНАЛ ОТ МЪРТВИТЕ и не е победил смъртта, християните са най-големите глупаци на света. Ако Исус Христос не е възкръснал от мъртвите, вашата и моята, и вярата на света са безполезни и напразни.

♦♦♦♦♦♦♦

 "ИСУС МУ КАЗВА: АЗ СЪМ ПЪТЯТ, И ИСТИНАТА, И ЖИВОТЪТ; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене."Йоан14:6

"И ТЪЙ, ПОНЕЖЕ ДЕЦАТА СА СЪЩЕСТВА ОТ ОБЩАТА ПЛЪТ И КРЪВ то и Той, подобно на тях, взе участие в същото, за да унищожи чрез смъртта този, който има властта, сиреч, дявола, и да избави всички ония, които, поради страха от смъртта, през целия си живот са били подчинени на робство." Евреи 2:14,15

"А, КОЯТО СЕГА ОТКРИ ЧРЕЗ ЯВЛЕНИЕТО НА НАШИЯ СПАСИТЕЛ ХРИСТОС ИСУС, Който унищожи смъртта и осия живот и безсмъртие чрез благовестието" 2Тимотей 1:10

♦♦♦♦♦♦♦

   ЦЕЛИЯТ СМИСЪЛ НА ХРИСТОВИЯ ЖИВОТ, що се отнася до материалния израз на Неговите твърдения, беше изявлението Му, че трябва да бъде отхвърлен и:

♦♦♦♦♦♦♦

"И ПОЧНА ДА ГИ УЧИ КАК ЧОВЕШКИЯТ СИН ТРЯБВА МНОГО ДА ПОСТРАДА, и да бъде отхвърлен от старейшините, главните свещеници, книжниците, и да бъде убит, и след три дни да възкръсне." Марк8:31

♦♦♦♦♦♦♦

   ИСТОРИКЪТ ФИЛИП ШАФ, КОЙТО НАПИСА "ИСТОРИЯ НА ХРИСТИЯНСКАТА ЦЪРКВА", КАЗВА: „Всеобхватният тест за християнството е възкресението. То е или най-великото чудо, или най-голямата заблуда, която историята помни." Д-р Уилямс Лайъи Фелпс от Йейлския университет също е казал: "Проверката на Христовия живот е възкресението."

♦♦♦♦♦♦♦

   ДОРИ ИЗВЕСТНИЯТ АТЕИСТ Х.Л. МЕИКЕН КАЗВА: "Няма никакъв начин да помирим теологията и науката.", но прибавя: "Ако Исус Христос е възкръснал от мъртвите, това прави християнството възможно." Остава ни въпросът: "Възкръснал ли е Христос от мъртвите?" Ако е така, какво доказателство съществува, за да достигнем до това заключение по логически път? Фактите, водещи до доказателство, обикновено се събират по един или два начина. Първият е научният метод-експеримент, проведен в контролирана среда, най-често лаборатория. Това означава, да се възпроизведат точните обстоятелства и да се повтори експеримента. Учените правят хипотези въз основата на събраните данни.

♦♦♦♦♦♦♦

   ИСТОРИЧЕСКИТЕ СЪБИТИЯ, от друга страна, се случват в определен момент във времето и е възможно да не се повторят. Ние не можем да използваме научния метод, за да докажем, че Юлий Цезар е съществувал. И така, ние прилагаме друг метод за доказателство-законния исторически метод. Той се използва при съдебни процеси за доказване на вина или невинност. Употребява се също за установяване надеждността на разказани исторически събития. За да запазим логическата последователност, не трябва да се страхуваме от прилагането на този метод към нашето изследване на личността на Исус Христос, което ще ни помогне да представим на практика твърденията, които е направил, че е Спасителя на света и личният Спасител и Господ на онези, които Го приемат. В края на краищата Неговият живот, смърт и възкресение са описани в исторически документи.

♦♦♦♦♦♦♦

   ПРОФЕСОР ВОЛФАРТ ПАНЕВБЕРГ ОТ УНИВЕРСИТЕТА В МЮНХЕН КАЗВА: "Дали възкресението на Исус Христос е станало или не е исторически въпрос, който е неизбежен на този етап. Следователно, въпросът трябва да бъде разрешен на нивото на историческите аргументи."

♦♦♦♦♦♦♦

   АКО НАШИТЕ ПОЗНАНИЯ ЗА МИНАЛОТО се основават винаги на факти и свидетелства от миналото, тогава следващия логически въпрос, свързан с този предмет е дали  свидетелствата са надеждни. Надеждни ли са свидетелствата отнасящи се за възкресението на Исус?

♦♦♦♦♦♦♦

   КОГАТО СЕ ОЦЕНЯВА ЕДНО СВИДЕТЕЛСТВО, то трябва да бъде подложено едновременно на потвърждение и опровержение от онези, които го оценяват. Ако кажа за нещо: "това е така", това твърдение може да бъде подложено на потвърждение и опровержение. Така че когато започна да оценявам свидетелствата, отнасящи се за възкресението, трябва да приложа същите тези принципи, както на съдебно заседание или проверка на надеждността, на който и да е друг исторически факт. Чуйте какво някои специалисти по право, чиито разсъждения се водят от тези принципи, имат да ни кажат относно фактите свързани с възкресението.

♦♦♦♦♦♦♦

   ПРОФЕСОР ТОМАС АРНОЛД, ректор на университета в Ръгби в продължение на 14 години, автор на "История на Рим" и завеждащ катедра по съвременна история в Оксфордския университет е бил добре запознат с методите за оценяване на доказателствата, които определят историческия факт. След внимателно изследване на фактите свързани с Христовото възкресение, този голям учен казва:" В продължение на много години съм изучавал историята на други времена, за да проверявам и претеглям достоверността на онези, които са писали за тях и не познавам нито един факт в историята на човечеството, който да е доказан чрез по-добри и по-пълни доказателства от всякакъв вид, разбираеми от честния изследовател, както великото знамение, което Бог ни е дал чрез Христос, Който умря и възкръсна от мъртвите."

♦♦♦♦♦♦♦

   Джон Кейпли, професор в Кеймбриджкия университет, който се издигна до най-високата степен на съдийство в Англия и бе признат като един от най-големите капацитети по право в британската история е казал: "Много добре зная какво е доказателство и ви казвам, такова доказателство, като това за възкресението, не се е опровергало никога досега."

♦♦♦♦♦♦♦

   Лорд Дарлинг, който беше друг високопоставен правист на Англия, каза: "Никой разумен съдия в света не би се поколебал да отсъди, че историята за възкресението е вярна."

♦♦♦♦♦♦♦

   Имам приятел, който завърши първи по успех в класа си, блестящ мислител. Веднъж някой го попита защо е възприел християнството. Приятелят ми отвърна: "Поради простата причина, че не мога да опровергая възкресението."

♦♦♦♦♦♦♦

   Бих желал всеки да се опита да опровергае възкресението на Христос, защото това би означавало, че всеки ще проведе изследване сам за себе си. Мисля си за някои световни скептици, които тръгнаха да опровергават възкресението, но когато се сблъскаха с доказателствата дойдоха до вяра в Христос.

♦♦♦♦♦♦♦

   Един от тях беше професор Саймън Грийнлийф. Той беше професор по право и декан на правния факултет в Харвардския университет, един от най-добрите университети в Съединените Щати. Той беше написал книга "Принципи на правните доказателства" и трима от неговите студенти го поканиха да приложи книгата си за възкресението на Христос, за да изследва надеждността на доказателствата за Христовото възкресение от мъртвите. Професор Грийнлийф прие тяхната покана. След като проучи фактите, той каза: Няма по-добре документирани, исторически доказателства от тези, за възкресението на Христос." и добави: "Убеден съм, че Христос е възкръснал от мъртвите." Мисля си за други двама, които бяха професори в Оксфордския университет. Единият беше Лорд Литъятън, а другият д-р Джил бърт Уест. Те искаха да разрушат "мита" на християнството. Те знаеха, че трябва първо: да опровергаят възкресението на Христос, и второ: променения живот на учениците: Д-р Уест възнамеряваше да покаже заблудата на възкресението, а Лорд Литълтън  трябваше  да обясни логически коренното обръщение на Павел-от Тарс, който се беше опитал да унищожи християните от първи век. Година по-късно и двамата бяха станали християни. В книгата, която написаха за техните проучвания на доказателствата за възкресението, те заявиха: "Не отхвърляй,  докaтo не си проучил!”

♦♦♦♦♦♦♦

   Франк Морисън, британски правист, който се зае да напише книга, отричаща възкресението на Христос, наистина написа книга, но не тази, която беше замислил. След като изследва доказателствата за възкресението на Христос, този скептичен правист ги намери толкова поразителни, че се видя принуден да ги приеме и стана християнин. Книгата, която написа "Кой отмести камъка?", изтъква доказателствата за възкресението на Христос.

♦♦♦♦♦♦♦

   Лу Уолис също опровергаваща божествеността на Христос и Неговото възкресение, но вместо това свърши със защитаването му в знаменитата си книга „ Бен Хур”

♦♦♦♦♦♦♦

"ХРИСТОС УМРЯ ЗА ГРЕХОВЕТЕ НИ СПОРЕД ПИСАНИЯТА; БЕ ПОГРЕБАН; И ВЪЗКРЕСЕН НА ТРЕТИЯ ДЕН СПОРЕД ПИСАНИЯТА;

АКО СЕ ПРОПОВЯДВА, ЧЕ ХРИСТОС Е ВЪЗКРЕСЕН ОТ МЪРТВИТЕ, КАК КАЗВАТ НЯКОИ МЕЖДУ ВАС, ЧЕ НЯМА ВЪЗКРЕСЕНИЕ НА МЪРТВИТЕ?           

АКО НЯМА ВЪЗКРЕСЕНИЕ НА МЪРТВИТЕ, ТО НИТО ХРИСТОС Е БИЛ ВЪЗКРЕСЕН;         

И АКО ХРИСТОС НЕ Е БИЛ ВЪЗКРЕСЕН, ТО ПРАЗНА Е НАШАТА ПРОПОВЕД, ПРАЗНА Е И ВАШАТА ВЯРА.  

ПРИ ТОВА, НИЕ СЕ НАМИРАМЕ И ЛЪЖЕСВИДЕТЕЛИ БОЖИИ; ЗАЩОТО СВИДЕТЕЛСТВУВАХМЕ ЗА БОГА, ЧЕ Е ВЪЗКРЕСИЛ ХРИСТА, КОГОТО НЕ Е ВЪЗКРЕСИЛ, АКО Е ТЪЙ, ЧЕ МЪРТВИТЕ НЕ СЕ ВЪЗКРЕСЯВАТ;    

ЗАЩОТО, АКО МЪРТВИТЕ НЕ СЕ ВЪЗКРЕСЯВАТ, ТО НИТО ХРИСТОС Е БИЛ ВЪЗКРЕСЕ    

И АКО ХРИСТОС НЕ Е БИЛ ВЪЗКРЕСЕН, СУЕТНА Е ВАШАТА ВЯРА, ВИЕ СТЕ ОЩЕ В ГРЕХОВЕТЕ СИ.   

ТОГАВА И ТИЯ, КОИТО СА ПОЧИНАЛИ В ХРИСТА, СА ПОГИНАЛИ.        

АКО САМО В ТОЯ ЖИВОТ СЕ НАДЯВАМЕ НА ХРИСТА, ТО ОТ ВСИЧКИТЕ ЧОВЕЦИ НИЕ СМЕ НАЙ-МНОГО ЗА СЪЖАЛЕНИ

НО СЕГА ХРИСТОС Е БИЛ ВЪЗКРЕСЕН, ПЪРВИЯТ ПЛОД НА ПОЧИНАЛИТЕ.           

ПОНЕЖЕ, КАКТО ЧРЕЗ ЧОВЕКА ДОЙДЕ СМЪРТТА, ТАКА ЧРЕЗ ЧОВЕКА ДОЙДЕ ВЪЗКРЕСЕНИЕТО НА МЪРТВИТЕ.

ЗАЩОТО, КАКТО В АДАМА ВСИЧКИ УМИРАТ, ТАКА И В ХРИСТА ВСИЧКИ ЩЕ ОЖИВЕЯТ. НО ВСЕКИ НА СВОЯ РЕД; ХРИСТОС ПЪРВИЯТ ПЛОД, ПОСЛЕ, ПРИ ПРИШЕСТВИЕТО НА ХРИСТА, ТИЯ, КОИТО СА НЕГОВИ."1Коринтяни 15:3,4,12-22

♦♦♦♦♦♦♦

ЗАТВОРЕНО МИСЛЕНЕ

   НЯКОИ ОТ ВАС, НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА, КАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА СЕ ПРЕДСТАВЯТ, ЩЕ ОТКАЖАТ ДА ГИ ПРИЕМАТ. Много хора отхвърлят твърденията за Бог и личността на Христос като се основават не на интелектуални проучвания, но на философски предубеждения. В университетите често можете да срещнете някой, който да казва, че не вярва във възкресението, защото не вярва в Бог, или не вярва в свръхестественото, или не вярва в чудесата. Такъв човек се придържа към затворена система на мислене. Философите Спиноза и Хюм казват, че дори и да бъдат представени доказателства за възкресението, те не биха им повярвали. Защо? Не поради липса на доказателства, но понеже вече са приели, че няма Бог, свръхестествени неща и чудеса. Не случайно Павел ни съветва да избягваме споровете, защото много рядко неверието се побеждава чрез спор, по скоро то прибягва до самозащита и намира все нови и нови опори и извинения.

   ТАКЪВ НАЧИН НА МИСЛЕНЕ НЕ СЕ ОСНОВАВА НА ЛОГИЧЕСКА ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ И Е ФИЛОСОФСКО КЪСОГЛЕДСТВО. Дори когато всички факти сочат, че 2+2=4, затвореният разум настоява: "Аз съм избрал да вярвам, че може да бъде само три."

  УИЛЯМ РАМЗИ, ДОБРЕ ПОЗНАТИЯТ АРХЕОЛОГ, НАРИЧА ДЕЯНИЯ1:1-11ЕДНА ОТ НАЙ-ТОЧНИТЕ ИСТОРИИ НА ПЪРВИ ВЕК:

♦♦♦♦♦♦♦

"ПЪРВАТА ПОВЕСТ НАПИСАХ, О ТЕОФИЛЕ, ЗА ВСИЧКО ЩО ИСУС ВЪРШЕШЕ И УЧЕШЕ, ОТКАК ПОЧНА ДО ДЕНЯ, КОГАТО СЕ ВЪЗНЕСЕ, СЛЕД КАТО ДАДЕ ЧРЕЗ СВЕТИЯ ДУХ ЗАПОВЕДИ НА АПОСТОЛИТЕ, КОИТО БЕШЕ ИЗБРАЛ;

НА КОИТО И ПРЕДСТАВИ СЕБЕ СИ ЖИВ СЛЕД СТРАДАНИЕТО СИ С МНОГО ВЕРНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА, КАТО ИМ СЕ ЯВЯВАШЕ ПРЕЗ ЧЕТИРИДЕСЕТ ДНИ И ИМ ГОВОРЕШЕ ЗА БОЖИЕТО ЦАРСТВО.

И КАТО СЕ СЪБИРАШЕ С ТЯХ, ЗАРЪЧА ИМ ДА НЕ НАПУСКАТ ЕРУСАЛИМ, НО ДА ЧАКАТ ОБЕЩАНОТО ОТ ОТЦА, ЗА КОЕТО, КАЗА ТОЙ, ЧУХТЕ ОТ МЕНЕ. ЗАЩОТО ЙОАН Е КРЪЩАВАЛ С ВОДА; А ВИЕ ЩЕ БЪДЕТЕ КРЪСТЕНИ СЪС СВЕТИЯ ДУХ НЕ СЛЕД МНОГО ДНИ.

И ТЪЙ, ВЕДНЪЖ, КАТО СЕ СЪБРАХА, ТЕ ГО ПИТАХА, КАЗВАЙКИ: ГОСПОДИ, СЕГА ЛИ ЩЕ ВЪЗВЪРНЕШ НА ИЗРАИЛЯ ЦАРСТВОТО?

ТОЙ ИМ РЕЧЕ: НЕ Е ЗА ВАС ДА ЗНАЕТЕ ГОДИНИ ИЛИ ВРЕМЕНА, КОИТО ОТЕЦ Е ПОЛОЖИЛ В СОБСТВЕНАТА СИ ВЛАСТ.         

НО ЩЕ ПРИЕМЕТЕ СИЛА, КОГАТО ДОЙДЕ ВЪРХУ ВАС СВЕТИЯТ ДУХ, И ЩЕ БЪДЕТЕ СВИДЕТЕЛИ ЗА МЕНЕ КАКТО В ЕРУСАЛИМ, ТЪЙ И В ЦЯЛА ЮДЕЯ И САМАРИЯ, И ДО КРАЯ НА ЗЕМЯТА.      

И КАТО ИЗРЕЧЕ ТОВА, И ТЕ ГО ГЛЕДАХА, ТОЙ СЕ ВЪЗНЕСЕ, И ОБЛАК ГО ПРИЕ ОТ ПОГЛЕДА ИМ.

И КАТО СЕ ВЗИРАХА КЪМ НЕБЕТО, КОГАТО ВЪЗЛИЗАШЕ, ЕТО, ДВАМА ЧОВЕКА В БЕЛИ ДРЕХИ ЗАСТАНАХА ПРИ ТЯХ, КОИТО И РЕКОХА: ГАЛИЛЕЯНИ, ЗАЩО СТОИТЕ ТА ГЛЕДАТЕ КЪМ НЕБЕТО? ТОЯ ИСУС, КОЙТО СЕ ВЪЗНЕСЕ ОТ ВАС НА НЕБЕТО, ТАКА ЩЕ ДОЙДЕ КАКТО ГО ВИДЯХТЕ ДА ОТИВА НА НЕБЕТО.." Деяния1:1-13




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kraszah
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1060703
Постинги: 1102
Коментари: 19
Гласове: 699
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031