Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2018 19:10 - Килър N1 на Русия изпълнявал поръчки на Кремъл
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1418 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Историята на властта в Русия - от убиец на 60 души до Владимир Путин
image

Аслан Гагиев, - Кървавият Джако

 

Разследване на The Insider

Аслан Гагиев, известен като "Кървавият Джако", извършил 61 убийства, сред тях на кмета на Владикавказ, вицепремиера на Северна Осетия, включително на редица банкери и техните семейства е имал покровител в администрацията на президента Владимир Путин. Разследване на The Insider е установило, че става дума за Владимир Висоцки (съвпадението с имената на легендарния певец и актьор е случайно), референт в Управлението по кадрите и държавните награди в Кремъл. Висоцки е свързан с Виктор Золотов (бившият личен бодигард на Путин, който сега е шеф на "Росгвардия") и с "православния милиардер" известен и като "масажиста на Путин" Константин Голощапов, човек от най-близкия кръг на руския президент и представляващ интересите на Путин в скандалната сделка между Виборгския корабостроителен завод и компанията на Юсуфов и Гагиев Wadan Yards.

image

Награждават Владимир Висоцки за вярност към Кремъл

По данни на следствието престъпната си група Гагиев създава през 2004 година. 

"Фамилията" 

смятала, че върши благородни дела, убивайки "негодниците, които пречат на простите хора да живеят". Например, те убиват членовете на банда, занимаваща се с отвличане на хора. Лидер на тази групировка е братът на бившия министър на вътрешните работи на Северна Осетия. От ръцете на "фамилията" загиват и представители на администрацията на Северна Осетия, техни жертви са и абсолютно случайни хора, понякога убиват и заради неуредени сметки.

Техни жертви са десетки чиновници, бизнесмени и силоваци от Северна Осетия, а след това бандата се премества в Москва. Там убиват собственика на "Содбизнесбанк" и банк "Кредиттраст" Александър Слесарев, съпругата и детето им, собстевеника на банка "Национален капитал" Дмитрий Плитник и председателя на управата на банка "Кутузовска" Олег Новосельский.

Във "Фамилията" влизат многобройни служители на правоохранителните органи, включително офицери от спецназа, криминалната полиция и служител на едно от най-секретните подразделение на МВР. Гагиев и членовете на неговата "фамилия" са били свързани с огромен брой най-високопоставени чиновници и техните семейства: със сестрата на замстник-министъра на промишлеността на Руската федерация, с ръководителя на едно от най-важните управление на Следствения комитет на Русия (Националното следствие на Руската федерация), с прокурор от Ленинградска област, с висшето ръководство на Северна Осетия, със служители на президентската администрация.

Нещо повече - "Фамилията" била финансирана за сметка на държавната "Финансово-лизингова компания", която се занимавала с развитието на гражданското самолетостроене в Русия и получавала милиарди от държавния бюджет. Пред австрийското следствие Гагиев твърди, че именно чрез тази компания е "плащал всеки месец по  1,2 милиона евро на председателя на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин.

В някакъв момент, обаче, парите престават да достигат адресата си, а средствата отделяни от бюджета и предназначени за "фамилията" на Гагиев се "изпаряват". Според него, именно това е причината срещу него да започне наказателно преследване.

От материалите на делото става ясно, че през 1990 година той поема вината за икономическо престъпление, извършено от един от сега действащите служители на администрацията на президента Владимир Путин. Излежавайки вместо него присъдата в затвора, Гагиев получава възможност да се запознае с "високопоставени лица от органите на държавната власт на РФ".

Освен това, Гагиев поддържа отношения с лидерите на Тамбовската организирана престъпна група, за която се твърди, че в продължение на десетилетия са бизнес-партньори и приятели на президента Владимир Путин.

След ареста в Австрия през 2015 година Аслан Гагиев (известен и като Сергей Морозов, както и като "Кървавия Джако") дава показания за своите 

връзки сред висшите кръгове на администрацията и силоваците


В материалите на делото се изброяват фамилиите на много (но далеч не всички) свързани с Гагиев представители на властта:

- Александър Тотоонов , първи заместник-председател на парламента на Северна Осетия;

- Герман Штадлер, главен съветник на юридическото управление към президента на Руската федерация, прокурор на Ленинградска област, директор на филиал на Университета на прокуратурата на  РФ;

- Аркадий Габалов, заместник-ръководител на Следствения комитет 

- ръководителят на едно от най-важните управления на Следствения комитет, чието име е засекретено;

- заместник-министър на промишлеността, чието име също не е упоменато;

- офицер от свръхсекретно подразделение на МВР.

Гагиев обаче дава показания и срещу покровителя си - служителя на президентската администрация Владимир Висоцки, като казва, че "поел неговата вина пред съда и излежал присъдата му". 

Кариерата си Висоцки започва като член на Комисията по финансово оздравяване на Северозападния федерален окръг. Председател на комисията е бившият охранител, а сега шеф на личната преторианска гвардия на Путин "Росгвардия" Виктор Золотов. 

През 2005 година Висоцки влиза в съвета на Финансовата лизингова компания, която, както писахме осигурява финансово "фамилията" на Гагиев, а по-късно преминава в Администрацията на президента. През 2007 година той проверява дейността на "Аерофлот" по време на конфликта на компанията с Администрацията на президента.

По данни на The Insider, Гагиев е съсобственик в сянка и на германската корабостроителница Wadan Yards (Nordic Yards). След съгласуване с правителството на провинция Мекленбург, която се надявала на "поръчки от "Газпром" през 2008 стратегическото предприятие е купено от различни офшорки, включително от дъщерна структура на държавната Финансово-лизинговата компания, чиито истински собственик е Генадий Петров, лидер на Тамбовската организирана престъпна група. 

Самият Гагиев е признавал, че притежава 25% от корабостроителницата, но под фалшивата самоличност "Сергей Морозов". 

В хода на сделката се водят "консултации" лично с премиера Дмитрий Медведев, с лидера на Тамбовската организирана престъпна група Геннадий Петров, със Сергей Колесников (който, според австрийското следствие в този момент представлява интересите на Путин). Проектът предвижда създаването на съвместно предприятие с корабостроителния завод във Виборг, контролиран също от "тамбовци" в лична изгода на Владимир Путин. Във всеки случай "масажистът" Константин Голощапов, публично казва, че

действа от името на Путин 

Това се потвърждава и от адвоката на финансовия директор на Wadan Yards — Владислав Ткаченко:

"Ние бяхме информирани, че Владимир Владимирович (Путин) участва в сделката, чрез личния си масажист, Константин Голощапов. Юсуфов (Игор Юсуфов, назначен за министър на енергетиката от Путин през 2001–2004 г., член на съвета на директорите на "Газпром", специален представител на руския президент по енергийното сътрудничество) пък говореше, че лично управлява парите на Медведев. Наил Малютин (бивш генерален директор на Финансово-лизинговата компания) представляваше интересите на Сергей Иванов (генерал-полковник от КГБ, ръководител на администрацията на президента до 2016 година, едно от най-доверените лица на Путин). А Колесников и Голощапов представляваха интересите на Путин", казва той пред The Insider.

Историята на Гагиев показва ясно мотивите и характерите на тези, които стоят начело на Русия през последните 20 години. Това не е историята на една групировка, а на строя, създаден в Русия в началото на XXI век.

Опитите на властта да се разграничи от Гагиев изглеждат смешни. Този, когото наричат "убиец N 1 на Русия", нерядко е помагал на държавата, когато са го молили, воювал е в предизвиканите от тази държава войни. Да не говорим, че в продължение на много години най-високопоставените представители на тази власт са се обръщали за помощ към него.

Превод: Faktor.bg












Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1071222
Постинги: 786
Коментари: 1362
Гласове: 1788
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930