Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2017 22:55 - За същността или кое е по-значимо
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2097 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 14.01.2017 11:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Кога същността на нещата е по-голяма, когато изричаш предсмъртно признанието, че "Бог е велик" или когато живееш с мисълта за това, че "Бог е велик"? Екзистенциално и в резултат на човешките инстинкти човек в течението на своя живот разбира колко е слаб, независимо от силата си и от защитата на своето семейство. Но ничия сила не е способна да го предпази от удара на съдбата. Тя е обща резултантна от научените, ненаучените уроци, опита, правилните и грешни постъпки, както и от резултантните постъпки на всички свои предци и роднини, които си получил в наследство и за чието наследство ти горчиво плащаш изкупителна цена. Ето защо когато в немощта си човек се моли, уместно е да се оставя на волята на божественото провидение за себе си и за своя живот. Защото всеки се ражда със своите лекоти и тежести.
Провидението, което те оставя жив, въпреки многобройните причини, които с лекотата на една давеща капка могат да сложат край на живота ти, е божествената същност, по-голяма от теб и която определя същността на съществуващ Жив Бог.
И тук следва да оценим поставените по-горе противоположни ситуации. Ако живееш в безчестие и най-накрая разбираш, че "Бог е велик", дали това те прави достатъчно просветлен и в крайна сметка удовлетворен, ако с помощта на последното действие в твоя живот ти изричаш подобно твърдение. Уви не. Независимо от причините. Напротив, въпреки причините и пречките, ако постигаш всекидневното си съществото със връзката с божественото присъствие и разбираш за него от непрекъснатия си досег с екзистенцията, реалността, сънищата, мечтите и нереалността, то значи, че си живял пълноценен живот. Защото само актуализираните личности благодарение на своята дарба и постижения, могат да изпитат бляна на откритията и да се докоснат до мощта на силата, движеща света.
За първи път Християнството разделя "божественото" на Общовселенски Бог и Човешки бог, в който на преден план изпъква филантропията и любовта въобще като есенциална движеща сила на всичко заобикалящо ни. Сякаш Човешкия бог стои по-близо до хората, докато Бог Баща може да бъде жесток, непростителен и мъстящ към хората. В действителност такова деление не съществува.

image














Тагове:   Бог,   божествено,


Гласувай:
7


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14496158
Постинги: 5337
Коментари: 10423
Гласове: 19325
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930