Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2020 17:17 - Монголите завладяха половината Европа. Има ли "монголска следа" в гените на съвременните европейци?
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 1846 Коментари: 3 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    От учебниците по история знаем добре, че от началото на 13-ти век на огромните простори на централна Евразия се е формирала държавата Улус Джучи. Хан Батъй  беше неговата основна движеща и обединяваща сила.   Според различни оценки, броят на войските на Батъй варира от 30 до 150 хиляди войници. Цифрите от 40-50 хиляди изглеждат логични. Ето колко хора е било възможно да се съберат сред монголското население, както и от завоюваните по  това време народи.     А все още от монголския филм Содора. Източник: https://irk.aif.ru/ Армията се формира по следния начин. Половината бяха най-големите синове на монголските фамилии, а другатаполовина бяха мъже от други етнически групи. В края на кампанията монголите остават в завладените земи, където формират аристокрацията и военната класа, смесвайки се с местното население.   Потомците на монголите, които отидоха в Европа, сега живеят в Монголия. Логично би било да се предположи, че потомците на онези, които са се заселили на завладените земи, са оставили ДНК следа в генофонда на завладените народи.       В съвременна Русия един от военно-политическите центрове на монголите се намирал в долните течения на Волга. В руските хроники той се е наричал Орда или Златна Орда. Оттам, както знаете, хановете управлявали руските земи. Те издадоха етикет на първенците и те събраха данъка и го несоха в монголската столица.   Изследванията на генофонда на популациите в Източна Европа, извършени през 2009 г. от местни учени, доведоха до категорично заключение: съвременните руснаци нямат генетични следи от монголското иго. Типичният монголски маркер - хаплогрупа С на Y-хромозомата (смята се, че Чингис Хан е техен носител) едва достига 2% при населението на Русия и Западна Европа. За сравнение: честотата на тези хаплогрупи сред днешните монголи е около 60%.     image



Съвремени монголски деца. Източник: https://griphon.livejournal.com/ Тогава „монголски отпечатък“ е бил търсен в населението на Източна Европа, Близкия Изток, Кавказ и Балканите. Значителни резултати за наличието на хаплогрупи С са открити при три европейски народа: караногайци (8%  са носители), Ккубански ногайци (3%) и кримски татари (5%).   Наличието на монголския ген у тези народи се обяснява с тесните им контакти с калмиците, които не са нищо повече от генетични монголи. Калмиците идват в Северния Каспийски регион през 17-ти век и „разреждат“ местния генофонд с хаплогрупи.  
image


Калмики в национални носии. Източник: riakalm.ru Проучването на генома на беларуските, полските и литовските татари - потомците на монголите, заселили се в тези региони, разкри, че изобщо няма носители на монголски хаплогрупи. Белоруските татари например имат генетични следи от Централна и Източна Азия (казахи, киргизи, китайци, тибетци), Волго-Уралския край (калмики, волжски татари), Сибир (евенки, якути). Най-близките им ДНК роднини могат да се считат  кубанските ногаи, волжските татари, таджики и узбеки. Като се има предвид, че тези съвременни народи директно се спускат от номадите на Златната Орда, отсъствието на хаплогрупи С в генофонда им е изключително забележителен факт.   Всичко това по-горе свидетелства само за едно: коренните етнически монголи не са участвали във формирането на татарски субетнос на територията на Златната Орда. И това би могло да бъде само в един случай - монголите не са идвали в Източна Европа и прилежащите райони през 13 век, иначе следата им щеше да остане в историята на ДНК на местните жители.   image Още от филма "Монгол" 2007г Всички съвременни степни субетнози са формирани от смесица от славяни и номадски степни жители, които са живели в Голямата Ногайска орда и в нейната периферия. „Монголският отпечатък“ не бе намерен.
Историк


Тагове:   монголи,   гени,   хаплогрупа с,


Гласувай:
1



1. tikoev - Не знам за монголите, но татарите са ...
14.08.2020 19:16
Не знам за монголите, но татарите са оставили трайна следа в лицето на Валери Симеонов.
цитирай
2. radostinalassa - 1. tikoev
14.08.2020 19:26
Така си е. както и в лицето на Доган. Избират ги по гените.
цитирай
3. radostinalassa - 3. krumbelosvet
16.08.2020 11:49
Защо да са монголски титлите? Атила е живеел на север от Дунава. Ние сме победили много отдавна монголите, които са били много прости и побягнали при слънчевото затъмнение. По - скоро те са се учили от нас. И днес копират руските самолети и спътници, които купуват. Янките купуват японски учени, не китайски.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13133239
Постинги: 11559
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години