Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2020 21:28 - Илинденско Преображенското въстание
Автор: kzone Категория: История   
Прочетен: 1020 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 03.08.2020 00:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

 🔥 На 2 Август (20 Юли стар стил) 1903 г. избухва Илинденско-Преображенското въстание, едно от най-значимите събития за България в борбата за цялостно Освобождение от турско робство!

  📍 То е организирано и ръководено от ВМОРО и е връхна точка в националноосвободителното движение на Македония и Одринско.

  🔴 По силата на Берлинския договор 1878 г. Македония и Одринско остават в пределите на Османската империя. Това предизвиква остра реакция от страна на българския народ, който не желае да се примири с волята на "Великите" сили  и започва борба веднага след оповестяването на решенията на Берлинския конгрес.

  ⚔️ Въстанието избухва в Битолския революционен окръг и само за няколко дни обхваща всички населени пунктове в планинските местности на Битолска, Леринска, Костурска, Охридска и Кичевска кази (околии).

  💥 Кулминационна точка на въстанието става превземането на гр. Крушово и прокламирането на Крушовската република. На 6 август (Преображение) същата година въстанието избухва и в Одринско.

  ❓ От там идва и сакралното наименование - Илинден (20 Юли) и Преображение (6 Август). Въстаниците успяват да освободят много селища в района на Странджа планина и крайморските градове Василико и Ахтопол.

  ⚔️ Най-ожесточени са сраженията в Мелнишко. Въстанието избухва и в Серско, Драмско и Горноджумайско. В Солунски, Скопски и Струмишки революционен окръг действията на въстаниците се изразяват предимно в организиране и извършване на атентати, в резултат на които са разрушени важни стратегически пунктове.

  💢 Срещу въстаналото българско население в Македония и Одринско османското правителство изпраща 300 000 добре въоръжени редовни турски войници, снабдени с модерно оръжие и артилерия.

  ❗Разчитайки на собствените си сили, въстаниците се отбраняват в продължение на три месеца срещу многократно превъзхождащия го противник.

    ⚠️ За размера на въоръжената борба и за жестокостите при потушаването на въстанието свидетелстват данните в Мемоара на ВМОРО. Според него в Македония и Одринско стават:
  🔴 239 сражения
  🔴 26 408 въстаници срещу 350 000 редовни войници и башибозуци
  🔴 Опожарени са 205 села, съвършено разрушени 12 440 къщи,
  🔴 избити и заклани 4694 души,
  🔴 оставени без подслон 70 835 души,
  🔴 а други 30 000 са принудени да напуснат родните си огнища и да търсят спасение в България.    ‼️ Въпреки своя неуспех Илинденско-Преображенското въстание изиграва огромно значение! То показва на цялата европейска общественост и на целият свят, че българското население в Македония и Одринско ще продължи и по-нататък своята борба до извоюването на националната си независимост!

   ✝️ Вечен поклон пред светлата памет на всички въстаници, отдали живота си за България и за съединението на Македония и Одринско към Нея!

  🇧🇬 Да живее България!

image



Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kzone
Категория: Новини
Прочетен: 419606
Постинги: 156
Коментари: 155
Гласове: 444