Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2019 21:29 - Странджанският папагалов глиган се е вестнал
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 3221 Коментари: 25 Гласове:
28

Последна промяна: 21.11.2019 23:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 С огромна радост е обявил, че му се  е" УДАЛА" възможност да изучи технологията на бирата- близо половин година се е занимавал усърдно с нея !
И толкова усърдно я е изучил, че може и да заработи като пивовар! От Пилзен и дори по- добре от него!Никакъв проблем няма!
С професионализъм като на онзи папагал, който едновременно изпълняваше опера и си я дирижираше даже! За огромно изумление на събралата се публика!

Изобщо ,каквото пипне папагаловият глиган, около него стават чудеса!
Например монасите на цар Симеон пътували до Киев и Новгород близо 50 години- повече от Мойсей в пустинята с еврейския народ!?  През каква ли пустиня са пътували отвъд Дунава към Днепър, че да надхвърлят 40 години в път?

Но нова постижение бледнее пред едно друго, направо гениално откритие!

Кой е източникът на капитализма?
Не, не били някои римски банкери/ ако някой не знае, първите обществени банки са дело на Рим/, а едни овчари от днешните територии на Тюркменистан и Узбекистан?
Които така юрнали стадата си в Анадола, че през славното лето 1453- то завладели царския град Константинопол! Сега с нетърпение очаква лето 2053- то, да отбележи кръглия юбилей!!!
497 години  от славната дата!
Сметачната му линия е крива, резИлтатът е от нея!
И поставили началото на капитализЪма!!!!?
Ашколсун, машалла, агалари!
Ашколсун паша ефенди, папагалов глиган!

Папагаловият глиган много обича капитализЪма !Закърмен е с него! Страшно го люби и мрази едновременно!
Поетична душа носи!

Те, децата на висшите партийни функционери,  са много вещи теоретично, не само в областта на бирата , но и относно капитализма?!
Толкова добре са го изучили и го познават, че примерно , ако човек идва от Марс и ги слуша, веднага ще заключи, че бирата и капитализмът са ицзмислени от тях! И веднага ще отвърли всякаква възможност да има и някой друг с тях!
И с всички сили ще защитава тезата си!

Впрочем от бира не само папагаловия глиган разбира,  изключително много ! Сигурен съм,че може  даже да докаже, че има и абсолютно суха бира, като захар или сол например ? Въпрос на вкус е , коя ще предпочетеш!? Ще ти я направи аламинут!
Никакъв проблем!

Впрочем от бира ,не по малко  и Ге--анс разбира! Ге--анс  от толкова много неща, още по- много разбира, че даже и не знае точно от какво разбира!
За целта, както  и на папагаловия глиган от Граматиково, трябва да се подскаже от какво разбира!
Да му се каже- ,не дали разбира, това е дълбоко  погрешно, а направо, например- Ти нали много  разбираш от бира?
И той ще се плесне по челото щироко и високо, само като чуе много  и ще каже - Верно бе,  изключително много разбирам!
Нормално, трябва да им се припомня на такива специалисти , , за да включат! От какво разбират!
Спомени  им само за атомна подводница или космически кораб и после им гледай сеира!
Медицинският феномен ще е налице!

Но Ге--анс се изявява като върл антикомунист, странджанският папагалов глиган ,не само е с червена зурла ,но и перата му са червени  Украсен е с пера, не е с четина!Така е много красив, с четина ще е отврат!
Как бе, джанъм са се сдушили?
 Хамлетов въпрос! Вярно ли е или не е вярно!?

 Единият,  нали е от Граматиково, е граматик по презумция/ ако не знае какво е, да изчурулика, ще му обясня подробно/, а другият, за него се твърди обратното! Единият е червен, другият- тъмно син?
Кое ги обединява?
Или ,както отдавна е установено, крайностите си приличат!
Точно така, няма разлика в крайностите
Ето на, Сталин и Хитлер мислели еднакво?
Не, не казвам ,че са Сталин и Хитлер, в никакъв случай ,изобщо не си го и мисля
Просто са използвани ,за да се изясни този феномен в еднаквостта!





Гласувай:
29


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Прехвърлен коментар!
21.11.2019 21:48
Изтрих коментара, защото много се излагаш в твърдението си ,че в бирата за пиене има малц?!
Ще се опитам да ти изясня защо с пример!
Според твоето мислене на солта-готварската ,трябва да има предупреждение, че е силно отровна и респективно опасна!!!!
Защото съдържа хлор! Прав ли съм? След като има хлор, тя е изключително опасна!
Ясно съм казал ,че вкусовите качества на бирата зависят от хмела и от водата! Затова те се следят най- стриктно!
Затова върви чешката реклама за бира с най- добрия хмел в света! Не малц! А за водата, питай някой от уличата, кое в бирата е най много, твоят любим малц или водата и не ме информирай за отговора

Прехвърлих го, защото е уместен тук!
В Бирата за пиене имало малц?
Да ,в готварската сол пък има хлор
Всеки пивовар ще потвърди ,че качеството на бирата зависи от хмела и от водата! Фактът ,че бирата е течна, е достатъчно красноречив за количеството вода в нея, какво е!
А за хмела и в момента тече реклама, какво е той за бирата ,за качеството й
цитирай
2. nedovolen - Трябва да е женски. Не само повтаря, ...
21.11.2019 22:04
Трябва да е женски. Не само повтаря, а отговаря и спори.
:)))
цитирай
3. rustam - инж. Симеонов,
21.11.2019 22:05
leonleonovpom2 написа:
Изтрих коментара, защото много се излагаш в твърдението си ,че в бирата за пиене има малц?!
Ще се опитам да ти изясня защо с пример!
Според твоето мислене на солта-готварската ,трябва да има предупреждение, че е силно отровна и респективно опасна!!!!
Защото съдържа хлор! Прав ли съм? След като има хлор, тя е изключително опасна!
Ясно съм казал ,че вкусовите качества на бирата зависят от хмела и от водата! Затова те се следят най- стриктно!
Затова върви чешката реклама за бира с най- добрия хмел в света! Не малц! А за водата, питай някой от уличата, кое в бирата е най много, твоят любим малц или водата и не ме информирай за отговора

Прехвърлих го, защото е уместен тук!
В Бирата за пиене имало малц?
Да ,в готварската сол пък има хлор
Всеки пивовар ще потвърди ,че качеството на бирата зависи от хмела и от водата! Фактът ,че бирата е течна, е достатъчно красноречив за количеството вода в нея, какво е!
А за хмела и в момента тече реклама, какво е той за бирата ,за качеството й


ама то и във водката водата е "най много", примерно 58%, ама ти кажи сега: можеш ли от вода и хмел да направиш бира? Или викаш и в айряна водата е е суровина?
цитирай
4. leonleonovpom2 - Поздрави, Николай!
21.11.2019 22:12
nedovolen написа:
Трябва да е женски. Не само повтаря, а отговаря и спори.
:)))


Виж, за този вариант не се сетих!Май си прав!!
То повторението е както майка на знанието, така и баща на затъпяването
Още едно повторение и аз ще повтарям ,че в бирата за пиене има малц
И ще предупреждавам хората, да не употребяват сол, защото има хлор и е отровна и задушлива!
Ами той е на път да надмине и един друг известен герой, ако не е и негов профил!?

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
5. radostinalassa - Имам въпрос
21.11.2019 22:26
Ако смесим вода с мед какво ще се получи ?
Хлорът в солта е безценен, като хлора в стомашния ни сок. Убива микроби, гъби, разгражда умрелите ни клетки. Наричат го дезинфектор на организма ни.
цитирай
6. rustam - Немска бира EKU 28. Има фен клубове ...
21.11.2019 22:32
Немска бира EKU 28.Има фен клубове по цял свят. Наричат я "течен хляб". Можеш да си я поръчаш и в Е МАГ. Цифричката 28 на етикетчето, Ванка, е процентът на сухото вещество, демек малца

Ти кажи друго: след като разправяш, че основната суровина за бирата е вода, според теб суровината за айряна коя е?
цитирай
7. leonleonovpom2 - Радостина!
21.11.2019 22:50
radostinalassa написа:
Ако смесим вода с мед какво ще се получи ?
Хлорът в солта е безценен, като хлора в стомашния ни сок. Убива микроби, гъби, разгражда умрелите ни клетки. Наричат го дезинфектор на организма ни.


За хлора мога торлкова да ти напиша, че всичките ти постинги накуп ще са малко като обем пред написаното Имал съм и курсова задача като първокурсник с хлорно съединение Получаването му от хлор
Ако смесим сол с вода ,ще получим солен разтвор С мед- медовина,неферментирала
Солевият разтвор ще съдържа хлорни йони, а не свободен хлор
Хлорът не е в състояние на газ в организмът Ако е газ, каквото е нормалното му състояние е само убиец Едно вдишване и второ няма да има! А лигавиците ги унищожава
Прави разлика между свързан хлор, хлорни йони и хлор в газообразно състояние! Хлорът в организма, за който говориш е всъщност хлорни йони-свързан хлор, йонизиран в течна среда!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Немска бира EKU 28. Има фен клубове ...
21.11.2019 23:07
rustam написа:
Немска бира EKU 28.Има фен клубове по цял свят. Наричат я "течен хляб". Можеш да си я поръчаш и в Е МАГ. Цифричката 28 на етикетчето, Ванка, е процентът на сухото вещество, демек малца

Ти кажи друго: след като разправяш, че основната суровина за бирата е вода, според теб суровината за айряна коя е?


Течен хляб се нарича не само специалната немска бира, която посочваш, а бирата по начало Заради високата си калоричност Това е другият превод на името- от латински и италиански е пиво!
Така ,че фактът че е хляб, вероятно твърд, се опровергава с определението течен

Всички бири ли са изготвени с толкова малц? Толкова ли им е сухото вещество? Доколкото знам, един месец работа имам там като завършил студент, не ме прави спецзиалист това, нормалното е около 5 % - за обикновена, не специална бира Има стабилизирани бири с алкохорл повече от виното в обемни проценти
Колко е сухото вещесво, разгеле , отворил си дума за него Колко процента е в обикновените бири
Сухото вещество не е самият малц, а това което е останало от него при производството на бира, включва и ферментация Има извлек и от хмела!

Сега , аз да ти дам един пример- Колко грозде има във виното? Колко процента?
Не е смешно, изходна суровина е като малца!
Няма знак на равенство между малц. изходна суровина и сухо вешество в крайния продукт- това ,което остава след изпарението на бирата! Малцът, както и гроздето има люспи, те не остават в бирата и други вещесва ,които се филтруват и изхвърлят!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Сега да не сложиш в кавички вестн...
21.11.2019 23:13
Сега да не сложиш в кавички вестнал?
Тогава и вестник трябва да е в кавички!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Загубил ми се е коментаръ за айря...
21.11.2019 23:39
Загубил ми се е коментарът за айряна!
Ами без вода получава ли се айрян? Без вода си е само йогурт-оригиналната старобългарска дума за кисело мляко И качеството му се опрределя от водата- количеството й!
Да, без малц не става бира, но само с малц- също!
Но специалистите са категорични- за качеството на бирата са важни два фактора и те се следят под лупа- хмелът и водата! Без хмел бира няма,вкусът се определя от него, бистротата и цветът на бирата се влияят от водата!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Що е суровина?
21.11.2019 23:51
На френски е първични материали
От които се получава крайният продукт
Например от рудата металът, металът на свой ред- за машините
За бирата са малцът/ не сухото вещество/, водата, хмелът Стабилизатори- сорбат-всъщност той прекъсва ферментацията , а истински стабилизатор е алкохолът, но той рядко се ползва, освен при високоалкохолни бири

Разбира се ,че водата е суровина за производството на айрян и на бира
Ами един от най- сериозните проблеми в производството на бира е да се намери подходяща вода- следи се твърдостта и, ред други показатели също От чешмяна вода никой не получава бира Освен ако не е с исканите показатели
Що за въпрос- суровина ли е водата за бирата? Все едно млякото суровина ли е за сиренето?!
цитирай
12. born - Като косвен наблюдател /и умерен ...
22.11.2019 00:58
Като косвен наблюдател /и умерен консуматор/ мога само да подкрепя твърдението ти за показателите на водата като определящи качеството на бирата. През средата на 70-те години в Шумен се наложи да сменят източника на водата за "Шуменското пиво" от карстовите традиционни източници на други . Рязката промяна на качеството на пивото доведе до разбираемото намаляване на мераклиите на тази марка. Подобно явление имаше и при "Загорката" след преминаването от водоизточника "Беш бунар" към друг сондаж. Така че твърдостта и минералния състав на водата за което и да е пиво е с пряко влияние върху качествата на пивото.
Хубава вечер, Колега !
цитирай
13. nedovolen - Удоволствие е да четеш коментар...
22.11.2019 06:39
Удоволствие е да четеш коментарите. Обожавам бирата. Винаги създава огромно удоволствие, както на входа, така и на изхода :)
Академик Борис Болотов е оцелял из руските каторги благодарение на това, че 6 месеци е ял само ... сол.
Сложете на върха на чаена лъжичка сол - 1гр на езика да се стопи, глътнете и след няколко минути стомашните болки изчезват.
По същия начин след всяко ядене помага стомаха да произведе необходимите сокове за разграждане на храната. Да давам ли още.
:)))
цитирай
14. leonleonovpom2 - здравей, Стефане!
22.11.2019 08:10
born написа:
Като косвен наблюдател /и умерен консуматор/ мога само да подкрепя твърдението ти за показателите на водата като определящи качеството на бирата. През средата на 70-те години в Шумен се наложи да сменят източника на водата за "Шуменското пиво" от карстовите традиционни източници на други . Рязката промяна на качеството на пивото доведе до разбираемото намаляване на мераклиите на тази марка. Подобно явление имаше и при "Загорката" след преминаването от водоизточника "Беш бунар" към друг сондаж. Така че твърдостта и минералния състав на водата за което и да е пиво е с пряко влияние върху качествата на пивото.
Хубава вечер, Колега !



Благодаря ти за отзива! Знам ,че е обективен, а не от солидарност, да речем! След като водата е повече от три четвърти, а често и 90% от бирата, не може да се махне просто с ръка и да се твърди ,че е нищо и нищо не зависи от нея При изравнени състав и технологии, производителите търсят предимство именно във водата Значението и може да оцени само производител! Ако му се каже, че тя е без значение, той само би се изсмял
Преди време един производител приятелски ме подложи на тест Кое е най важното в бирата ? Изредих хмел, малц... Не, не беше съгласен Предпазливо попитах ,да не би водата, защото тя е в най - голямо количество и дава базата на бирата
- Разбира се, че е водата Ами нормално, тя е 90 % от бирата!
Това за 90-те % е от него, не е моя приумица, за сведение на оспорващите
На кой да се вярва, на четящите от съмнителни източници и отбрани според случая или на компетентния производител?
Аз ,безрезервно, бих вярвал и вярвам на компетентния производител!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
15. leonleonovpom2 - Поздрави, Николай!
22.11.2019 08:18
nedovolen написа:
Удоволствие е да четеш коментарите. Обожавам бирата. Винаги създава огромно удоволствие, както на входа, така и на изхода :)
Академик Борис Болотов е оцелял из руските каторги благодарение на това, че 6 месеци е ял само ... сол.
Сложете на върха на чаена лъжичка сол - 1гр на езика да се стопи, глътнете и след няколко минути стомашните болки изчезват.
По същия начин след всяко ядене помага стомаха да произведе необходимите сокове за разграждане на храната. Да давам ли още.
:)))


Благодаря за отзива!
Давай още, разбира се! За полезни съвети ограничения няма! Безспорно, солта е важен фактор в поддържане на равновесито в организма Натриевият хлорид е сол на силни киселина и основа и в тази връзка действа според случая-при високо или ниско РН в организма
Регулатор на равновесието е!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
16. blackpredator - е не е баш тъй
22.11.2019 08:31
качеството на водата е необходимо, но не задължително условие
по-скоро водата е среда
а бира се получава при ферментация на захарите и други съставки на малца
той определя основните й качества
хмелът всъщност е "подправка"
бира е имало поне две хилядолетия, преди да почне да се прибавя хмел
цитирай
17. nedovolen - Благодаря и аз, Иване! Нейно В...
22.11.2019 08:55
Благодаря и аз, Иване!
Нейно Величество Водата. За нея може да се изпише не по-малко от за хлора. Водата носи цялата памет на Земята.
От бирата нищо не разбирам, само консумирам :)
90% в бирата. По-малко във всеки организъм. Основна среда за протичане на всички биологични метаболични процеси, част от които химични. ( ”Ти не си болен, ти си жаден”).
Всичко в природата се състои от 5% материя и 95% енергия.
90-те % вода в бирата също 5% е материя. Според мен е важно енергетиката на водата, от колкото водоизточника.
Това специалистите производители не зная дали го знаят. /тема за размисъл/
Миналата година ходихме на Извора на нимфите, с Каснаково, Хасковско. Водата, изследвахме, е с енергетика в зоната на абсолютно здраве. Проверихме, една чаена лъжичка, променя жизнените показатели на цял литър. Не се сетихме дали няма и повече. А местото на извора е с такава енергия, че продъжително могат да пребивават само здрави и посветени.
Любопитно е, че всеки сам може да си енергетизира вода и не е сложно.
По-сложно е, че не ми се цъка повече на телефончето.
:)))

цитирай
18. leonleonovpom2 - Здравей!
22.11.2019 09:08
blackpredator написа:
качеството на водата е необходимо, но не задължително условие
по-скоро водата е среда
а бира се получава при ферментация на захарите и други съставки на малца
той определя основните й качества
хмелът всъщност е "подправка"
бира е имало поне две хилядолетия, преди да почне да се прибавя хмел


Е, няма да споря за водата
Целта ми беше да направя едно увлекателно четиво за бирата, а не да давам технология за производството
Имаше и забавен коментар, че дори турската бира била по- добра от чешката Това вече бе сериозно за реномето на производител № 1 в света и подлежеше на проверка Най добрата турска бира е " Ефес", но се оказа лиценз на Пилзенска бира Нещата си дойдоха на мястото За американската бира също- по чешки патент, оспорвано купуване в съда от Чехия и вероятно платен, защото спорът приключва със споразумение
Какво е хмелът за бирата, сочи рекламата Търси се най- добрият хмел за нея Той е чешки, от долината Хана
Специфичния вкус на бирата се дължи на него!
Да, захарите в малца, по- точно нишестето, дават алкохола при ферментацията Затова няма знак за равенство между малц и сух остатък И в етикета е неточно- поне, които съм проверил Не може да се каже, че бирата съдържа еди колко си процента малц Правилното е - използван Една част от него се губи при филтруването, друга- при ферментацията
Да ,бирата е стар продукт, може би от фараонско време Но името е с латински произход Идва от бибо- пия , оттам и смисълът и е пиво, както се нарича на чешки например, а и у нас!
Император Максимин Тракиец бил любител на питие, което германски войници му приготвяли По описание- бира
Изпивал по един мях-около 30 литра на ден При положение ,че е бил грамаден-най-високият известен човек- 2,56 , не е изключено
Но тази бира вкусово не е сегашната и причината е ....хмелът!
цитирай
19. leonleonovpom2 - На италиански пия е бере
22.11.2019 09:13
На италиански пия е бере
цитирай
20. leonleonovpom2 - Поздрави, Николай!
22.11.2019 14:26
nedovolen написа:
Благодаря и аз, Иване!
Нейно Величество Водата. За нея може да се изпише не по-малко от за хлора. Водата носи цялата памет на Земята.
От бирата нищо не разбирам, само консумирам :)
90% в бирата. По-малко във всеки организъм. Основна среда за протичане на всички биологични метаболични процеси, част от които химични. ( ”Ти не си болен, ти си жаден”).
Всичко в природата се състои от 5% материя и 95% енергия.
90-те % вода в бирата също 5% е материя. Според мен е важно енергетиката на водата, от колкото водоизточника.
Това специалистите производители не зная дали го знаят. /тема за размисъл/
Миналата година ходихме на Извора на нимфите, с Каснаково, Хасковско. Водата, изследвахме, е с енергетика в зоната на абсолютно здраве. Проверихме, една чаена лъжичка, променя жизнените показатели на цял литър. Не се сетихме дали няма и повече. А местото на извора е с такава енергия, че продъжително могат да пребивават само здрави и посветени.
Любопитно е, че всеки сам може да си енергетизира вода и не е сложно.
По-сложно е, че не ми се цъка повече на телефончето.
:)))



Интересен коментар за водата
Е, не бива , а и никой не подценява ролята на водзата! Тя е в основите на живота!
Без нея е немислим, какво остава за бирата!?
Знам ,че към бирата се привиква и тогава става опасна! И това привикване се дължи именно на хмела Съдържа съединение , подобно на това в дивия коноп
Трябва да се внимава!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
21. radostinalassa - 7. leonleonovpom2
22.11.2019 15:34
И как така ? Стомашният сок , състоящ се от водородни и хлорни йони е най - важното съединение за нас. Моите постинги се отнасят до организма ни , а не до техниката. Не виждам нищо общо с нея. Без тези йони - натрий и хлор , в нас няма да протичат електрични импулси и ние ще измрем.
цитирай
22. leonleonovpom2 - Ами Радостина, нали това разпра...
22.11.2019 15:43
Ами Радостина, нали това разправям, че в организма има йони Натриевият хлорид е разтворим и в течна среда се йонизира Затова отбелязвам ,че има разлика в отнасянията на хлор в свободно състояни, в свързано и в йонно!
цитирай
23. radostinalassa - Да , у нас газовете са разтворени
22.11.2019 23:24
Така е. Хлорът нарушава мембраната на микробите и умрелите клетки и левкоцитите ги дозършват.
цитирай
24. apostapostoloff - Ако беше по- начетен, щеше да си чувал
25.11.2019 06:44
за немския Reinheitsgebot. Според този НЕМСКИ закон, бирата трябва и може да се състои от три нещата- вода,пшеничен малц и хмел. Много, ама много важно е малцът да е пшеничен, защото повечето американски бири се правят от оризов такъв и са си чиста проба помия. Затова и не се внасят в Европа.
цитирай
25. leonleonovpom2 - Апостолов!
25.11.2019 09:26
apostapostoloff написа:
за немския Reinheitsgebot. Според този НЕМСКИ закон, бирата трябва и може да се състои от три нещата- вода,пшеничен малц и хмел. Много, ама много важно е малцът да е пшеничен, защото повечето американски бири се правят от оризов такъв и са си чиста проба помия. Затова и не се внасят в Европа.


Да , прав си, не съм начетен и не съм бил начитан?
Как се сети ,да повдигнеш този въпрос?Много си изключителе в изключителността си!
Аз не съм икономист, не съм и счетоводител, та да бъда начетен!

Що се отнася до бирата ,тук има голям учен по нея и дегустатор! Някои колеги твърдят ,че бил автор и на паралелна математика, наречена на неговото име- малкото чу
Та, той твърди за изключителна изключителност на американската бира
Тук сме на едно мнение с тебе, не съм я пил е и нямам мерак да я пия, но кой звае защо, имам чувството ,че е пикоч?Така ли е или греша?

Ти си любител на много овидове класации, та въпросният учен беше наредил десетина годишни за бирата- американски класации В които от десет бири в света осем са американски и две- някакви други, но много отстъпващи по качество!
Не оспорвам точността им, даже ги смятам за скромни!
Ако монголци например, правят класации за най- добра бира в света, сигурен съм ,че първите девет от десет, ще са монголски!
А за македонци, да не говорим Там чужд елемент няма да има и няма и как да има!
Та, американската бира, като е толкова хубава и скъпа, не скапаНА ,да си я пият американците Да не ги ощетяваме!

Ха, наздраве!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9109480
Постинги: 1345
Коментари: 29579
Гласове: 102358
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031