Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2019 18:50 - Капалъчаршъ
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 1114 Коментари: 2 Гласове:
20

Последна промяна: 04.09.2019 17:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Капалъчаршъ (на турски: Kapalıcarşı), в превод Покрит пазар, е един от най-старите и най-големи покрити пазари в света. Днес в Истанбул има над 40 мола, един от друг по-модерни и огромни, но въпреки това Капалъчаршъ си остава любимо място за туристите. За пръв път съм го видял в далечната вече 1990 и бях силно впечатлен. Тогава в Цариград почти нямаше модерни молове. Намира се в старата част на града в район Фатих, доста близо до познатия на българите Лалели, между джамията на Баязид и джамията Нуросманийе. Близо е до Св. София и Синята джамия с 6 минарета. Изграждането му започнало в 1455 при Султан Мехмед ІІ. Продължило до ХVІІІ век. Капалъчаршъ има 21 входа, 66 търговски улици, 17 кафенета и кръчми и над 4000 магазина. Тук работят над 30000 души. Заема обща площ от над 200 декара. Ежедневно го посещават между 250000 и 400000 клиенти. Голяма част от тези посетители се движат по основните сокаци в пазара от страх, че могат да се изгубят из тесните странични улички. Капалъчаршъ е известен по света като Grand Bazaar. Символ е на ориенталската търговия в Европа. За разлика от моловете, където цените са фиксирани, в Капалъчаршъ просто е задължително да се пазариш за цената. Обикновено продавачът обявява отначало една цена, която е двойна на тази, при която може да се сключи сделката. Затова се изискват определени умения за пазарене, за да се постигне добра цена. Съвсем нормално е, докато се пазарите, да ви почерпят с ароматен чай или кафе. В Капалъчаршъ може да се намери почти всичко, но обикновено стоките в тези дюкянчета не се отличават с особено високо качество в отличие от шопинг моловете, където повечето магазини са на известни в цял свят търговски брандове. В 2014 Капалъчаршъ заел лидерска позиция в света по посещаемост с 91250000 туристи. Особен ориенталски колорит на пазара придават сводестите пасажи и облицованите с плочки фонтани. Търговските сокаци са групирани по вид стоки. Много атрактивни са магазините за килими, кожени изделия и източни подправки, както и златарските магазинчета. И днес Капалъчаршъ е една важна атракция за Истанбул.

image

image

image

image

image

image





Гласувай:
20


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Интересно място е. Там съм ходила
02.09.2019 21:07
и кафе турско пила, и попазарувала. Ама на една екскурзия само част от него можеш да видиш. И потайни места си има. Помни се.
цитирай
2. rosiela - В хотел Лалели спахме,
02.09.2019 21:11
на името на квартала. Много руснаци, търговия въртят с турците. И до хотела - руски безистен за облекло, и там купувахме.
Номерът е следният: големите модисти на Запад правят колекция с 3-4 скъпи тоалета за милиардери, другото се работи прецизно в Турция и носи тяхната марка. Оттам се изкупува на едро за много държави по света. Върви търговията, та се къса. Имат и много фабрики за плетени облекла и фирмени магазини. Злато много. Богати са на предложения. Лека промишленост много добра.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4101538
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21967