Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2015 18:09 - Пеласги,траки,българи.
Автор: vitalian4v Категория: История   
Прочетен: 9763 Коментари: 6 Гласове:
11

Последна промяна: 22.07.2015 22:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Здравейте,днес с Вас отново ще се запознаем с някои подробности за нашата стара история,този път ще се разпрострем по-обширно над произхода ни,именно,дали и траките са балканци,защото нашите "учени" и изобщо повечето европейски учени се опитват да изкарат всички народи в Европа наследници на късни дошляци или на диваци,можещи единствено да режат сланина и опъват юрти,нищо повече,което разбира се не отговаря на истината.
image
Г.Раковски.
Георги Раковски е един от най-известните ни революционери,но е и голям историк и лингвист,който е имал някои стари книжа и по чийто извори говори: "

"Това племе или голям род, познато в елинската стара повестност под общото и обширно народно име пеласги, не е друго освен българи, изкривено от гръцките описатели на поради недостатката на езика им. (Че гръцките описатели много странни речи писани с "б" са писали с "п" върху това можеме наведе много примери. Отечеството Александра Македонскаго, кое се е съхранило и до днес в правото си наименование Бела или Белица, тии са го писали в старост Пелла а днес Мпелитса. Тъй и множество други.)"

БЪЛГАРСКА СТАРИНА, МЕСЕЦ ЧЕРВЕН (ЮЛИЕ) 1-И. БУКУРЕЩ, 1865

Както с Вас сме говорили за прическата чумбас,стигнахме до извода на старите автори,че е това е обичай практикуван от мизи и абанти(траки и пеласги).

image
В стари времена за да се пести място,хронистите са писали думите по този начин,като според изследователите по-правилно е да се чете първо  горната част и после долната,така че значи предците на "траките" и българите - пеласги,трябва да се пише и чете - пелгар,като се има предвид недостига на гръцкия език,където "Б" се пише като "П",тоест непогърченото название трябва да е било - белгари(или блъгари,стар вариант на българи).

Името пелгари е доказано от д-р Йордан Табов: "Старите българи".

То е равнозначно на "българи" - понеже гръцките пришълци не могат да изговорят "Б" и "Ъ".


image
Акрополът в Атина.
Акрополът в Атина се намира до античния квартал Пеларгик (т.е. Пелгарик) - това е "пеласгийския" квартал - един местен "анклав" в погърчения град.

Самият хълм Акропол - според древногръцки автори (Херодот) - е застроен от "пеласгийски" архитекти.

Една героиня от гръцката митология носи името Пиларга - тя е дъщеря на "пеласга" Данай. Колебанието между "е" и "и" показва, че с особения си език, гърците се опитват да предадат звук, който не могат да изговорят.

Както видяхме до тук,дори след погърчването на Гърция и Атина все още е имало хора,които не са били асимилирани и са запазили старото си име.
Също така за да потвърдим,че има приемственост между траки и пеласги  с Вас можем да обсъждаме следното,там където са живели траки са живели и пеласги,първо ето тази карта:
image
В тъмен цвят са тракийските селища,в бял - гръцките.
От което се вижда,че няколко стотин години след като гърците идват на Балканите траките живеят там,където са описвани селищата на пеласгите,също така имаме доста сведения от стари гръцки автори и говорители,които д-р.Ганчо Ценов ни привежда в книгата си "Народността на старите македонци",където се показва,че самите елини са смятали Александър за враг,макар и той сам да се е считал за благородник от елинското съсловие,като също така старите автори ни дават информация,според която македонците са живият наследник на пеласгите,като се посочва че македонците(които са наследници на пеласгите) са тракийско племе,тоест слага се знак за равенство между траки и пеласги,посредством македонците.
Следователно,траките са пеласги,и отсега нататък когато с Вас гледаме източници за "тракийският" произход на българите,трябва да се разбира пеласгийският.

Сега нека започнем с разглеждането и обсъждането на изворите на старите хронисти.
image
Така,този източник го гледахме и по-преди,затова ще представим още един,
image
Ето,тук също се казва,че пеонците са наричани българи,където са живели част от македонците,тоест ето и пряката връзка : българи=пеонци=македонци=траки=пеласги,тоест българи = пеласги.
Също така,за да сме напълно сигурни,че това отговаря на истината,отново ще видим пеонските(панонски) топоними
-Стоби и Стубера,също имаме и българско селищно име Стобь,като най-важното е - старобългарската дума за ограда,ограждение,оградено място е стоборие.

Също така имаме сведения,че мирмидонците и ахайците са българи,ето и документите,
image
image
Има и още други,но тези тук са ни достатъчни да заключим че българите са много стар народ,формиран от смесването на разни тракийски(пеласгийски) племена от целият Балкански полуостров.

image
Този документ с Вас сме го гледали и по-преди,но сега тук е важно да споменем кои са тези събития,които са били описани и които Анастасий Библиотекарят е ползвал за написването на своята история.
Става въпрос за заемането на следните области от българите :
Епира (Стария и Новия), цялата Тесалия и Дардания(като също така може да се предполага че има две дардании,едната край Мраморно море,а другата провинция около София и Ниш),което ще рече че тогава българите са били силен и многоброен народ,чийто стари земи са горепосочените провинции.

image
Също така имаме карта на Свети Йеронима,който е имал достъп до по-стари карти или писания,с които я е съставил.(Moesia het et Vulgaria = Мизия тук е България)

image
image
Тази карта е от Равенският Космограф,където в Тракия е поставено името българи.

Да продължим нататък.

image

Върху короната на българските царе е изобразен Александър Велики. Те го смятат за български цар, а себе си - за негови наследници.

Златна пластина от Преславското съкровище, част от корона или царска диадема - с изображение на Александър Велики.

Преславското съкровище е заровено, за да бъде скрито преди нашествието на ромеите - Х век

На главата си Александър Велики носи същия тип корона с плочки, каквато са носели българските царе и която е скрита заедно със съкровището:
image

Пластината от Преславското съкровище може да се види в Археологическия музей на Преслав

Изображението на Александър върху короната на българските владетели е сензационно. Имаме свидетелство за една много силна българска традиция.

Иконографията е позната в средновековието - тя изобразява колесницата на Александър, която лети с помощта на грифони, които той мами с две парчета месо в ръцете си.

Ето и примери:
image

Изображение на колесницата на Александър Велики от фасадата на църквата Сан Марко, Венеция - ХІІ век

Това изображение от Венеция е с два века по-късно от изображението върху короната на българските владетели.

 

Според арабски източници,рожденното име на Александър е Искандар,тоест Искан-Дар,или желан дар,днешният вариянт е Божидар.

Ето и още едно сведение,на един френски монах:

Фулко, френски свещеник, описание на Първия кръстоносен поход - 1096 г.:
„Оттук те поели път през земите на българите, които назовават траки според предишните паметници.”

("Hinc iter aggressi per fines Vulgariorum, quos vocitant Thracas, ut habent monumenta priorum"


Византийският император от 10 век Константин Багренородни пише за събитията при преместването на имперската столица в тракийския град Бизантин от Константин Велики:

Императорът Константин, ...поради нападенията на българите направил от Тракия особена тема /област/ (за защита на Цариград)“.

Той разказва, че причината била, че българите създавали проблеми в провинцията и императорът за излизане от ситуацията, дал на Тракия автономия.

Софроний Врачански - "Неделник":

"Втори бой направил цар Константин с Византия и като обладал България, взел Византия и пренесъл своята столица от Рим във Византия около 330 година подир Христа, и нарекъл Византия Константинопол на своето име."

 

Тук в този разказ важни са няколко неща,първото е че Константин направил бой с Византия(тоест дн.Истамбул),който после на себе си именувал,както и в средновековието се казва вместо Константинопол,Византия,така и тук това се потвърждава,другото важно е ,че "обладал България" и в 330 година пренесъл столицата,тоест,България тогава я е имало и като страна и като термин,и като силен народ,който явно се е съпротивлявал преди да бъде "обладан" от Константин.

В съчинението за “Готските игри”, съставено от самия Константин Велики или по негова поръчка се описват коледните приеми и празненства на ромейския двор и развлеченията след пиршеството – музика, песни, театрални представления. На шестия ден на празниците се устройва закуска, на която се поканват „българите, сините (вандали/венети), зелените (гърци) и разни чужденци: фаргани, хазари, агаряни и франки“. Всички се явяват в национално облекло.

Българите са посочени сред местните народи.

Тук са много важни две неща,първото е,че са поканени по онова време българи,и то като местни,другото е,че се казва "и разни чужденци" тоест се отделят българи от чужденци.
Чужденците са вероятно скитници,които са дошли от по-далеч,а не са били отдавна там,или просто не са местни.

Както с Вас говорихме,нашите обичаи са от тракийски(пеласгийкси) произход.

За покръстването на българите няма да се простираме с Вас много,само ще видим,следните документи:
image
image
Така,имаме знак за равенство между сармати и гети,сарматите знаем,че са скитски народ,гетите тракийски,значи и скитите са траки,а както виждаме от св.Йероним дава знак за равенство между готи и гети,а както знаем българите се идентифицират със скити,тоест,какво излиза(?!) - българите са покръстени когато са покръстени и готите/гети.

Също така знаем,че Омуртаг,а и много други наши владетели са погребани в тракийски могили,или могили които те са построили,това разбира се е поради култа към Залмокис и уважението към старите обичаи,макар и вече да са били покръстени,те са пазили обичаите си,както и ние,едва ли имаме толкова християнски,колкото езически обичаи.

Колкото до нашите носии,те са идентични с тези на траките,ето една интересна картина,Орфей(Орпю) с народна носия:
image

Съпоставка на орнаменти от Медно-камената, Бронзовата и Желязната епоха на Тракия с типични български орнаменти, които могат да се срещнат по шевици, колани:
image


image
image
image
image


Това е всичко,което ще разгледаме с Вас за носиите ни.


Също така имаме сведения(Омир и много други),че траките,или по-точно мизите,са коньодоячи,същото се говори и за "пра"-българите.
Тракийските светилища са и български светилища.

РОДОВЕ

"Прабългарски" родови имена със съответствие у "траките" - Ермиар, Вокил, Дуло, Котраг(ир), унугур, сарагур:

Ерм е тракийско име, то както и Вокил се среща още през 14-ти век преди Христа, Дуло отговаря на тракийката дума ДУЛ-род, наставката "гур" при унугур, кутригур е вариант на споменатата 500 години по-рано наставка  "гер" при тракийските дигери, кимерии, пурогери, другери.

"Прабългарското" име Аспарух, или още Еспор на "тракийски" означава конник - и е сродно с тракийските имена Вед Еспис (сам конник) и Аспар, който е живял в Тракия два века преди Аспарух.

Вокил е идентично на споменатото през 14 век пр.Хр. Вокил.

Телец е сродно на името на мизийския цар Телеф.

Токту е сродно на споменатото през 14 век пр.Хр. Токеу.

Винех е сродно на споменатото през 14 век пр.Хр. Винайо.

Кубер е сродно на Кубаба-Кубела.

 

ТРАКИЙСКИТЕ ИМЕНА СА РАЗБИРАЕМИ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК:

А доста се употребяват и днес – Медок–Медко, Бузас-Бузо, Карсимар-Красимир, Беримар-Беримир, Лалас-Лалко, Батас-Бато, Котус-Котьо, Балей-Бальо, Вендис-Венда...


Сега с Вас няма да се простираме на дълго и на широко из нашата писменост,само ще хвърлим един поглед над тази таблица:
image
Таблицата е от блогът на sparotok.


БР- Български руни
ЛП-Линеарна писменост

Има твърде много съвпадения за да са случайност.

ДЪРЖАВНА ТРАДИЦИЯ И ОБЩЕСТВЕНО УСТРОЙСТВО

Липса на кастова система и при "траките" и при "прабългарите":

В тракийските царства на престола сяда най-уважаваният, а не се наследява (според Фол).

През 10 век България се дели на "комитати". Цар Самуил е син на комит Никола - това не е наследствена титла на феодал - а административен пост - областен управител. Той не се предава по наследство - комитите се назначават. На българския престол не се спазва правило за унаследяване. Владетелите посочват рода си и се гордеят с него, но унаследяване на трона от баща на син, макар и срещано, не е задължително.

Липсата на робовладелство

Древните траки са били свободолюбив народ и никак не са долюбвали робството. Робовладелството не се наложило в бита им. И древните българи не са имали робовладелство. По традиция и в Търновската конституция е записано, че робът стъпил на българска земя автоматично става свободен.

...

 

Общи черти от бита, религията и бойното дело на "траки" и "прабългари":

- Днешните български народни инструменти кавал и гайда са всъщност "тракийски".

- Ритуално пиене от чаша-череп на противник - тракийски и български обичай.

- Цял свят знае, че киселото мляко е български патент, а според античните автори, "траките" са правели кисело мляко.

- Огромна част от митологичните сюжети и персонажи в българския фолклор не са "славянски", нито пък "тюркски", а "тракийски".

Император Траян завладял "тракийския" народ даките през 106 г. В много български апокрифи, народни приказки и песни, присъства образът на Цар Траян. Абсурдно е да се смята, че някакви пришълци ("тюрки" или "славяни"), ще пазят така упорито - десетки векове - спомени за събития, които не ги касаят.

- Боини похвати - нападение с отстъпление и въвличане на противника в засади.

- Принасяне на жертви - коне и кучета.

- Тотем на гетите и мизите е бил вълкът (столица Даусдава - "Вълчи град"). Същото важи и за "прабългарите".

- Власт над природните стихии на жреца владетел.

- Тракийските войски били облечени с брони. Множество средновековни автори твърдят същото и за "прабългарите", дори се смята че бронята е "донесена" в Европа от "прабългарите".

Естествено има още много да се говори по тази тема,но сега с Вас достатъчно за днес се простирахме над темата,затова смятам да приключим,благодаря Ви за вниманието,дано е било интересно и лека вечер!




Гласувай:
11


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. joysii - ", защото нашите "уч...
21.07.2015 19:54
",защото нашите "учени" и изобщо повечето европейски учени се опитват да изкарат всички народи в Европа наследници на късни дошляци или на диваци,можещи единствено да режат сланина и опъват юрти,нищо повече,което разбира се не отговаря на истината."
.......
Само един недоучил прост загубеняк може да напише подобна глупост.
Ще упреквате и обиждате българските учени, само ако сте по-умен от тях. Постингът и езикът Ви показват само едно-че сте пълен тъпак.
цитирай
2. vitalian4v - ...
21.07.2015 22:19
Така,явно че Вие joysii не искате да спазвате добрия тон и за това одобрих коментара,за да стане ясно на всички,що за "тъпаци" може да има...моля за напред да спазвате добрия тон и ако са учени нека го докажат,с доказателства,не просто с думи,ако Вие сте по-умен от мен (нещо за което не се съмнявам) просто докажете,ако и учените бяха учени като учени,щяха да ползват народните пари не за да пишат глупости,а да ползват източниците,мисляйки критично и оценявайки всичко,и щяха да преподават истината,не този буламач и простотия която днес се преподава,за лични нападки не веднъж са се водили дела,аз не съм такъв човек,но не мисля,че имате повод да ме обиждате така,по-добре с дела(тоест защитете с доказателства учените)ме оборете и докажете,че съм "пълен тъпак"!!!
цитирай
3. didanov - прекрасен постинг
22.07.2015 00:03
кратко, ясно и изчерпателно - истината се крие в детайлите, вие я доказахте убедително.
Вярвам, че повечето тракийски и стробългарски книги, които пишат за истинската история на българския народ стоят скрити все още някъде на сигурно място в България и чакат просто българите да се издигнат духовно (за разлика от joysii напр.) за да станат достояние на всички. Явно времето още не е дошло, за това ще търсим всяка малка думичка в прашните документи, която да ни води към вярната посока. Поздрави, продължавайте в същия дух.
цитирай
4. vitalian4v - didanov
22.07.2015 00:33
Благодаря. :)
Всъщност най-важните за нас книги наистина са скрити(погребани) от българите преди стотици години,за да се скрият от ромеите,а тези които не са и са от латински произход (оригинали,не преписи) са в Рим,или по-точно Ватиканската библиотека,от където д-р.Ганчо Ценов е черпил информация,която е слагал фототипно в своите книги,а неговите оригинални книги са трудно достъпни,защото сега се срещат само копия,чийто недостатък е само в това,че не е сложена фотографията на оригиналът,който е бил в оригиналните книги на Д-р.Ценов,но нищо не е загубено,във националната библиотека в София са повечето му трудове,за жалост доста от тях са заместени със западни рецензии,които всички знаем какво съдържат...
Благодаря Ви още веднъж и лека вечер! :)
цитирай
5. leonleonovpom2 - Поздравления!
24.07.2015 14:24
Ако на мен бяха написали такъв коментар, авторът му щеше да изпита гнева на Зевс
Та поздравления за търпимостта, въпреки ,че и аз минавам за такъв!
Ортодоксалната теория/ спусната като такава/ издиша отвсякъде, а политически съвсем
Не си ли дават сметка поддръжниците й ,че в тези комерсиални времена, може да дойде време да кажат на" дошляците" - А сега, марш там , откъдето сте дошли ! И ,че слугуват на чужди интереси Ако е неволно е простено, но епитетът тъпак пасва точно на тях , ако е умишлено- е престъпно!
Приятен ден!
цитирай
6. andorey - Ето един човек, който може да раз...
24.07.2015 14:30
Ето един човек, който може да раздели зървото от плявата и е направил правилната постройка. За разлика от други, които умишлено заблуждават българския народ, или просто са толкова тъпи че не могат да съберат 2 и 2... Поздрави и за информация Джойси е жена...:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vitalian4v
Категория: Политика
Прочетен: 358041
Постинги: 110
Коментари: 368
Гласове: 3284
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930