Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2011 11:34 - УЧЕБНИК ПО ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИЯ ЗА 6-ТИ КЛАС
Автор: bosia Категория: История   
Прочетен: 7756 Коментари: 12 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

 

Автори-Румяна Кушева, Веселин Янчев, Георги Якимов и Михаил Груев

Рецензенти-Нина Дюлгерова и Ирина Кръстева

Одобрен със заповед №РД 09-999/08.08.2007 г от министъра на образованието и науката

Издателство „АЗБУКИ-ПРОСВЕТА”-София

 

Още от първата статия на учебника лъха на рутина, остарял начин на мислене, наукообразност и повърхностно мислене, ако изобщо има мислене. Авторите не умеят да извлекат максимално точна и важна информация, а просто преписват клишета от предходните десетилетия. Стилът е тромав и отблъскващ. Липсва историята като наука.

 

БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ-ОГНИЩЕ НА ДРЕВНИ ЦИВИЛИЗАЦИИ

Неясно, неточно и оскъдно обяснение на най-старата епоха. От тракийските племена се споменават само одрисите. Елементарно се описват отношениеята траки-елини. Погрешно се споменава официализирането на християнската религия през 313 г. Първата държава, която е възприела християнството като държавна религия е Армения през 301 г.

Изключително слаба статия!

 

БЪЛГАРСКАТА СРЕДНОВЕКОВНА ДЪРЖАВА

Няма спомената и дума какво е станало с траките, които са живеели по нашите земи. В какви отношения са били с българите. Християнството се приписва единствено на Борис. А християни са били още Кубрат и Аспарух. Незнайно защо възникването на България се отразява едва от създаването на Волжска България.

Статията е повърхностна, неточна и оскъдна.

Оттук нататък няма да правя анализ статия по статия, защото е по-лесно да напиша нов учебник. Този не става за нищо

…..

БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ ПРЕЗ 15-17 ВЕК

Кръстоносните походи на Владислав Трети Ягело Варненчик са два, а не един-през 1442 и 1444 г.Той е бил много млад тогава и не е владеел военната стратегия и тактика. Зрелият пълководец е бил трансилванския воевода Янош Хуняди, когото българите са наричали Янко Маджарина. Погрешно се отразява хайдутството като осъзната защита на етноса ни от завоевателя. Глупаво и невярно се пише, че България останала без църква и Османската империя била ислямска държава. България губи държавността си и по тази начин губи всички държавни институции, Но църквата винаги е била отделно от държавата и е останала.
Османската империя никога не е била ислямска държава. Тя затова е и империя.

Стр 17.

…”През възрожденската епоха българите проправили пътя на модерното стопанско развитие. Въпреки липсата на сигурност и високите данъци…”

Глупост до глупост. Не си струва да коментирам.

Стр. 163.

„…През 1989 г. за българското общество става ясно, че режимът на Живков е изживял времето си…”

Пълна глупост. Обществото си траеше и изобщо не очакваше преврата. Ясното беше за малцина, но не, че „режимът на Живков” е изживял времето си, а комунизмът се срути като идеология и тоталитарната държава престана да съществува като модел.

Стр. 165 ПРОЯВИ НА СВОБОДОМИСЛИЕ В ГОДИНИТЕ НА ТОТАЛИТАРНИЯ РЕЖИМ

Глупост до глупост, лъжа до лъжа.

Сред споменатите в статията няма нито един , който да не е бил член на БКП с изключение на Константин Павлов и Блага Димитрова, но те бяха в номенклатурата. Тяхната позиция беше свързана единствено с реформиране на БКП в по-мек вариант. Никога не са искали свалянето на БКП от власт. Първото гражданско сдружение  не е Общественият комитет за екологична защита на Русе, а Независимото дружество за защита правата на човека в България, основано на 16 януари 1988 г. от стария политически затворник и антикомунист Илия Минев. Най-голямата неформална организация не е Клубът за подкрепа на гласността и преустройството, а независимият профсъюз на хуманитарната, научно-техническата и художествено-творческата интелигенция „Подкрепа” Първата гражданска демонстрация не е организирана на 7-ми, а на 3-ти ноември

Това е една много малка част от глупостите и лъжите, написани в този учебник. Той няма никаква приложна стойност. Отначало мислех да пиша глава по глава критиките си, но осъзнах, че е по-лесно да го хвърля в огъня и да апелрам за създаването на нов учебник.Защото буквално всяко изречение от учебника може да бъде допълнено, оспорено или опровергано. Настръхват ми косите като си помисля какво политическо и историческо познание ще имат тези шестокласници, които четат тези глупости. Учудвам се от липсата на санкция от страна на Министерство на образованието и общинските образователни структури.

Потресен съм от безхаберието и безотговорността от хората, коит са допуснали отпечатването на такъв учебник. Не споменавам авторите, тъй като не те одобряват учебника. Това, че са невежи и безотговорни си е за тяхна сметка.

Николай Колев-Босия

.





Гласувай:
13



1. minavamottuk - За съжаление е така
17.05.2011 12:42
Да се чудим кой и как е приел тези учебници,защо може да се досетим.Да се апелира за нови ,написани с прост език ,на български дето се вика,достъпни и приятни ,като приказка ,защото историята си е една приказка за стари времена. Академичния стил и език да остане за студентите и най-много за последните гимназиални класове.Дори и там да е с мярка.строго научното си е за научните среди.
А в тези ,посочените явно няма наука.Няма да стане изведнъж,но трябва да се работи по учебниците на децата ни.
цитирай
2. dim5805 - Вярно, че всички учебници са пълни с ...
17.05.2011 22:04
Вярно, че всички учебници са пълни с неточности и грешки, лошо списван стил, но още по-вярно е, че каквото и да пише в тях, никой от днешното поколение ученици не ги чете ! Камо ли подробно и да запомни нещо от тях, па макар и грешно. Жалко и печално, но това е истината в българия !
цитирай
3. strianakiev - Бих казал...
18.05.2011 07:50
Много е добре, че не ги четат...
цитирай
4. strianakiev - Уважаеми kyp....
18.05.2011 07:59
Поправете в постинга си "дебаркира" с "абдикира"... явно е, че историческите факти не са силната Ви страна.
цитирай
5. oranjevia - Някои съображения
18.05.2011 12:32
Първо не ясно колко траки е имало към времето на идването на българите на балканите.Някои хора твърдят,че траките са пострадали тежко при готските нашествия и към 680 год. са вече в много ограничен състав.Един пример от днешни времена-тече в момента процес на редукция на българския етнос който с влизането в европата се ускорява. Просто населението на Б-я емигрира към по-сигурни и по-уредени места от евросъюза.Не ми се мисли за след 60 години ако нещата продължат в този стил и в този съюз.
Второ, верно Кубрат е бил християнин ,но това не е лесно да се каже за сина му.Дори и за канасюбиги Тервел не е еднозначен отговора и доказателствата са непреки/монетно изображение итн/.
Трето за датата на основаване на България тепърва ще се води спор за това дали първата бълг. държава е основана след като е прекратила съществуването си Велика/голяма/България на Кубрат или тази се явява продължение и оцеляла част на онази.
Четвърто -от толерастия/израза ми хареса/има стремеж да се омаловажават конфликтни и хвърлящи петно събития от историята -пример за това е учебник за 5 ти клас където пише,че определени лица от на високи постове са си позволявали потурчвания/помохамеданчвания/ и това не била политика на османската империя- сякаш потурчванията в родопите не са по султански ферман.
цитирай
6. bosia - до оранжевия
18.05.2011 15:04
Не знам от оранжевото БЗНС ли си, но не ми е ясно защо искаш да покажеш познания. Тервел е бил християнин и е имал титлата "кесар" от Византия. Кесар не може да се даде на нехристиянин.
В нит един исторически документ не е отбелязано "изчезване" на траките.
Двете големи помохамеданчвания в Родопитеса били по идея на християнски свещеници. Нормално е било заради по-облекчената данъчна система да се приема исляма, но това е ставало доброволно и не е било масово
Както и да е, не е това въпроса, а един безобразно написан учебник, в който няма наука, стил и достоверност. Да не говоря за откровените лъжи и заблуди.
цитирай
7. indiajane - Ето още нещо, този път от учебниците за 4 клас:
18.05.2011 18:53
1. Кой бог почитали древните българи?

а) Перун

б) Тангра

в) Зевс



Предвид новите изследвания за "прабългари", "славяни" и траки тук въобще няма да коментирам, щото НЯМАМ ДУМИ.



2. Кой град е първата българска столица?

а) Плиска

б) Преслав

В) Търново



Ако въпросът беше поставен "Кой град е първата българска столица на Балканите?" може би той щеше да има верен отговор сред посочените три варианта.



3. Какво е забранено в защитените територии?

а) храненето на животните

б) говоренето на висок глас

в) свободното влизане на хора



Поне аз тук виждам два вверни отговора, не един.



4. Кой български владетел пръв приема християнството?

а) княз Борис

б) хан Крум

в) цар Петър



Кан Кубрат къде го забравихте? Сигурно ще да е бил владетел на друга държава или византийските летописи грешно са отбелязали, че е учил в Константинопол и е приел християнската религия?



5. Какви са последиците за българите от създаването на Екзархията?

....



Намерете ми едно дете, което да може да даде смислена дефиниция на "екзархия", но така, че да разбира тази дума.



Ето такива неща учат децата ни в училище! Османското "присъствие" и "създаването" на българската държава през 681 година даже няма да ги коментирам. Уважаеми (бъдещи) родители, ако не разбирате възмущението ми от гореизложените въпроси, моля ви, намерете някой, който да ви обясни защо те са зададени грешно, подвеждащо, по неподходящ начин за четвъртокласници и ги учат на откровени лъжи!

цитирай
8. masterpiece08 - Добре, че дъщеря ми
18.05.2011 20:34
отдавна мина тази възраст, но и аз навремето бях особено бдителна за уроците по история - направо като майка-орлица!:)
По едно време, в пубертета, я изтървах, та се наложи впоследствие да й обясня някои неща за "гадния мръсник" Стамболов... Проблемът е дали учителите са достатъчно компетентни да отсеят историческите факти от недомислиците...
цитирай
9. borjanmljakov - Написаното от блогера индиаяане ме кара да мисля, че лицето е нещо малко гофрен.
19.05.2011 00:24
.
цитирай
10. indiajane - @borjanmljakov
19.05.2011 00:36
Що бе, пич, кво те притеснява в моите писания? Ако не можеш да разбереш отде накъде се възмущавам, пък прочети малко по представените въпросчета (ама освен учебника ползвай и други книжки), пък после поставяй диагнози на непознати в нета :)
цитирай
11. анонимен - Веднага след подписването на Нь...
19.05.2011 09:07
Веднага след подписването на Ньойския мирен договор, Фердинанд дебаркира и короната остава в ръцете на най-малкия му син Калоян. Няколко дни по-късно се получава запитване от "Високата порта" и държавата бива принудена да изплаща контрибуции на Цариград. По същото време Фердинанд е застрелян в Загреб, синът му губи авторитета си, а Княжеството се задължава да наложи репарации на Антантата за срок от 60 години. Това е и причината през 1868 да обявим независимост!
цитирай
12. borjanmljakov - индиаяне, я се гръмни!
19.05.2011 13:12
.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bosia
Категория: Други
Прочетен: 11740473
Постинги: 3876
Коментари: 10800
Гласове: 7029
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031