Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2019 09:48 - „Младост” - златният район на София
Автор: zahariada Категория: Други   
Прочетен: 541 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 14.04.2019 09:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  „Младост” - златният район на София

България / София

 16:46, 15.03.2019г
 

  image

https://www.manager.bg/sofiya/mladost-zlatniyat-rayon-na-sofiya?fbclid=IwAR01cHJM5H-tb3o6ELf7rEKX98dS7ilqtBtuPhO8lz3LudFfOoNJcBjP5uc

Младост се откроява като районът с най-голямо икономическо значение за столицата с дял от 13% от приходите за общината и ръст от 82% за периода 2010 – 2016 г. Строителството на нови офис сгради и подновяването и разширяването на инфраструктурата в района привличат бизнеси и се отразяват положително в икономически аспект, водейки със себе си и население със значително по-високи лични доходи.  Това показват данни от проучване на общинската инициатива “Визия за София”, което разглежда икономическите профили на 24-те столични района.

На другия полюс е Люлин, който генерира едва 2% от приходите на компаниите в Столична община и отбелязва 27% спад спрямо 2010 година, нареждайки се сред последните места по нива на доходи на физическите лица. Затова и докладът препоръчва създаването на стратегия, която да повиши генерираните приходи на физическите, както и юридическите лица в този район.

Район Младост се отличава и с най-висока ефективност на компаниите. Тя е измерена чрез приходите, генерирани от един служител, което служи като мярка за конкурентоспособност и добавена стойност. За целта се разделя приходът, генериран в даден район, на броя на наетите лица. Колкото по-голям е приходът на служител, толкова по-висока е ефективността, следователно се добавя по- висока стойност.

Районите, с по-високи нива на този показател, се отличават с по-високо ниво на технология на производството и по-високи професионални знания за предоставяните услуги. В класацията по този показател следват Лозенец и Триадица. Западна София, крайградските територии и Студентски град са по-назад и по този показател, като това се обяснява с големия брой студенти и бизнеси, съсредоточени в търговия и други услуги с ниска добавена стойност.

 

Индустрия

Обособени са водещите индустрии по райони на база данни за дейността на компаниите от НСИ. Обработените данни показват, че на територията на Столична община оперират 117 161 компании. Най-голям е броят им в районите Триадица, Лозенец, Красно село, Младост и Средец.

86% компании обслужват местния пазар, като 30% са в сектор Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети (според класификацията на НСИ), който генерира и най-големия оборот. Това са всички компании, които се занимават с продажбата на дребно и на едро, включително големите международни и местни вериги, които бележат ръст всяка година.

20% от компаниите са в сектора Професионални дейности и научни изследвания, който включва следните индустрии: Други професионални дейности, Юридически и счетоводни дейности, Дейност на централни офиси; консултантски дейности в областта на управлението, Рекламна дейност и проучване на пазари, Архитектурни и инженерни дейности; технически изпитвания и анализи, Научноизследователска и развойна дейност, Ветеринарно-медицинска дейност. Третият по брой компании сектор е Операции с недвижими имоти, в който оперират 8% от компаниите в столицата. Това трето място е обвързано с активното строителство, както на жилищни, така и на бизнес сгради на територията на столицата.

 

Първият сектор с експортен потенциал се нарежда на четвърто място по брой компании (7%): Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения. В него се включват следните индустрии: Дейности в областта на информационните технологии, Информационни услуги, Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика, Издателска дейност, Далекосъобщения, Радио и телевизионна дейност. Водещи са първите две индустрии, които са повлияни от активното стимулиране и динамичното развитие на IT сектора в България. Общата картина показва, че едва 15% от компаниите са в сектори с висок експортен потенциал и привличат капитал от международни пазари. Компаниите в тези сектори оперират най-вече в Лозенец, Младост, Средец, Оборище, Възраждане. Една от причините столицата да е с толкова ниски нива на експортен потенциал, е че производствата, които се експортират, са разположени извън територията на града. 

Демография

Изследването разглежда подробно и връзките между икономическата активност и бизнесите в различните райони, с демографските им характеристики, за да създаде основа за анализ как те си влияят. Демографската картина стъпва основно върху данни от последното национално преброяване и обновени данни на НСИ от 2016 г. Районите Люлин, Младост и Студентски са тези с най-голямо население, формирайки заедно близо четвърт от населението на СО, като Район Студентски е със силно изразен прираст между 2010 и 2016 г. 

 

По отношение на образованието, най-ниските нива се бележат в районите Кремиковци и Нови Искър, където висшистите заемат респективно 5% и 6%. Забелязва се ясното разграничение между централните и югоизточните квартали, в които броят на жители с висше образование надминава средното за столицата, и северозападните райони като Люлин, Красна поляна, Надежда, Връбница, в които са концентрирани жители със средно образование.

Районите Студентски, Средец и Слатина водят по концентрация на висши учебни заведения в града, докато Витоша, Триадица и Възраждане – по училища. Най-много паралелки на жител се падат в районите Средец, Възраждане и Оборище. Професионални гимназии са разположени в 13 района с концентрация в Лозенец, Възраждане, Триадица, Изгрев и Илинден, като изцяло липсват в Люлин, Подуяне, Нови Искър, и др. Впечатление прави, че райони с ниски доходи и голям брой население, като Красно село и Люлин, не разполагат с професионални гимназии.

Икономическа активност

От гледна точка на икономическа активност, в административните райони на общината делът на икономически активните лица на възраст от 15-64 год. варира от 42,4% до 77,9%. С най-висок дял икономически активно население са район Младост, Изгрев, Възраждане, Красно село, Триадица, а с най-нисък дял са район Студентски, Средец, Красна поляна, като за район Студентски това се дължи на големия брой студенти. Делът на безработните от икономически активните лица е най-висок в р-н Кремиковци, Люлин, Връбница, а най-нисък в р-н Изгрев, Лозенец, Триадица.

От гледна точка на доходи, са ползвани данни от офисите на НАП, които обхващат по няколко административни района. Те показват, че най-високи са доходите в офис Център, който обслужва районите Триадица, Лозенец и Средец. Там доходите на населението са с 38% над средния доход за столицата, следван от районите Оборище, Красно село, Младост и Студентски. Най-ниски отчетени приходи отбелязват районите Надежда и Нови Искър с 31% под средното за столицата, Подуяне и Кремиковци с 25%, Люлин, Връбница и Илинден с 23%.

Притежание на автомобил

Разгледан е един примерен индикатор, даващ представа за икономическо благосъстояние, какъвто е притежанието на автомобил. Данните от „Местни данъци и такси“ показват, че най-голям брой са регистрираните автомобили в районите Младост, Триадица, Средец, Люлин. Най-малко са автомобилите, регистрирани в крайните райони и р-н Студентски. Ако претеглим по гъстота на населението, то водещ е район Възраждане с 1,1 кола на жител. Над средното ниво остават Кремиковци, Младост, Подуяне, Искър, а най-малко автомобили и на жител отново са в район Студентски с 0,17 автомобила на човек средно.

Целият доклад от изследването можете да прочетете Тук.




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39741220
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031