Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2018 08:45 - Къде са изчезнали всичките ни насекоми?
Автор: zahariada Категория: Други   
Прочетен: 1050 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Къде са изчезнали всичките ни насекоми?

В селските райони има криза - и огромният спад в броя на насекомите може да има значителни последствия за околната среда

от Робин МакКи , научен редактор на наблюдател

Неделя 17 юни 2018 09.00 ч. BST

https://www.theguardian.com/environment/2018/jun/17/where-have-insects-gone-climate-change-population-decline

Кокошка Саймън кожа е студент през 1970 г., той взе лятна работа като пощальон и доставени поща до селата Кърк Hammerton и Green Hammerton в Северен Йоркшир. Спомня си ранните си сутрешни разходки по пътеките си, покрай верандата на къщите на кръга. На почти всеки дом той видял една и съща картина: прозорци, измазани с тигрови молци, привлечени от предните светлини и все още се придържаха към чашата. "Това беше доста забележително", казва Код, който сега е професор по ентомология в университета "Харпър Адамс" в Шропшир. image Регистрирайте се в имейла "Зелено осветление", за да получите най-важните истории на планетата Прочетете още

Но това не е видение, което той е преживял през последните години. Тези тигрови молци почти изчезнаха. - Едва ли виждате нищо, въпреки че през лятото имаше хиляди, а това бяха само няколко села.

Това е интригуваща история и вероятно ще се повтори през следващите няколко седмици. Началото на лятото е времето на годината, когато насекомите на нацията трябва да направят своето присъствие известно, като покрият прозорците на провинцията с разтърсващото си присъствие и се пръскат на предните стъкла на колата. Но те впечатляващо не успяват да го направят. Вместо това те се правят сами по себе си, благодарение на тяхното отсъствие. Британските насекоми, изглежда, изчезват.

Тази точка беше подчертана миналата седмица, когато tweets от естествения и телевизионен водещ Крис Пакхам стана вирусен, след като той коментира липсата на насекоми през уикенда в дома му в Новата гора. Пахам каза, че не е виждал нито една пеперуда в градината си, и добави, че той спи с отворени прозорци, но рядко в стаята си утре сутрин намира кранчета или молци. Обратно, те бяха нещо обичайно, когато беше момче. "Нашето поколение председателства екологичен апокалипсис и сме го нормализирали по някакъв начин или по друг начин", каза той по-късно.

Разбира се, статистическите данни са мрачни. Местните популации от калинки се разбиват; три четвърти от видовете пеперуди - като боядисаната дама и гранаторът на Гланвил - са намалели значително в брой; докато пчелите, в които има повече от 250 вида в Обединеното кралство, също са подложени на големи удари в популациите, с големи жълти пчелни семейства, самотни цветни пчели и други видове, които се разпадат стръмно през последните години. Други застрашени насекоми включват костюмът New Forest, хищният бръмбар и бръмбарът.

Що се отнася до молци, някои от най-красивите посетители на нашите домове и градини, картината е особено тревожна. Освен тигърската молец, която някога е била широко разпространена във Великобритания, V-мол ( Marcaria wauaria ) регистрира 99% спад в броя между 1968 и 2007 г. и сега е застрашен от изчезване, съдба, която вече е попаднала в оранжевите, граничещата готика и ламперия на Брайтън през последните години.

image FacebookTwitterПинтест  Голяма жълта пчела. Неговият брой е намалял рязко през последните години. Снимка: Алами

А броят на насекомите Армагедон е в ход, казват много ентомолози, резултат от многобройни последици за околната среда: замърсяване, промени в местообитанията, прекомерна употреба на пестициди и глобално затопляне. И това е спад, който може да има решаващи последици. Нашите страховити crawlies може да има обезпокоителни външен вид, но те лежат в подножието на дивата природа хранителна верига, която ги прави жизнено важни за грима и природата на селските райони. Те са "дребните неща, които управляват света", според известния биолог на Харвард Едуард О Уилсън, който веднъж отбелязва: "Ако цялото човечество изчезне, светът ще се възстанови обратно до богатото състояние на равновесие, съществувало преди 10 000 години. Ако насекомите изчезнат, околната среда ще се срине в хаос. "

реклама

Най-добрата илюстрация за екологичното значение на насекомите се осигурява от нашата птица. Без насекоми стотици видове се сблъскват с глад и някои орнитолози вярват, че тази липса на храна вече причинява сериозни спадове в броя на птиците, една точка, подчертана от авторите на природата и дивата природа Майкъл Маккарти. "Британските птици в земеделските земи са повече от два пъти по-малко от 1970 г.", посочва той. "Някои катастрофи са били катастрофални: забелязаният лешояд, специализиран хищник на въздушните насекоми, намаля с повече от 95%, а червената обръч, който се храни с големи бръмбари, изчезва във Великобритания през 90-те години на миналия век".

По-нататъшно потвърждение на връзката между броя на насекомите и птиците беше предоставено миналата седмица с публикуването на проучване от изследователи от университета в Абърдийн, което показа, че спадът в броя на кукувиците в някои райони на Англия е тясно свързан с намаляването на гъсениците на тигровите пеперуди, хранят.

"Вече има много корелационни доказателства, които показват, че когато някои насекоми вършат зло, много често птиците, които се хранят с тях, също се натъкват на неприятности", каза Дейвид Гибън от RSPB.

Въпреки това, насекомите също играят безценни роли в други части на околната среда - например като опрашители на нашите овощни градини и плодни полета. И отново, учените са притеснени. "Хората смятат, че само пчелите опрашват овощните градини, но има огромен брой мухи, които също опрашват - и всички те също са застрашени", каза Кожуха.

В допълнение, мухи, бръмбари и оси са хищници и разрушители, които контролират вредителите и които обикновено почистват природата. - Просто помислете за работата на тормозъчния бръмбар - добави Коже. "Ако отидат, земята ще бъде покрита с екскременти на крави, овце и други животни.

image FacebookTwitterПинтест  Бръмбарът, който е "национално редко", е обект на голяма програма за опазване в Йоркшир. Снимка: Алами реклама

Но може би най-тревожното показание за екологичния апокалипсис, пред който сме изправени, беше предоставено преди няколко месеца от изследователи, които публикуваха изумителна статия в списание Plos One . Тяхната работа се основава на усилията на десетки любители на ентомолози в Германия, които започнаха да използват стриктно стандартизирани начини за събиране на насекоми през 1989 г. Те използваха специални палатки, наричани капани за неразположение, за да уловят хиляди проби от насекоми в полет над десетки различни природни резервати.

След това се измерва и анализира теглото на уловените във всяка проба насекоми - разкривайки забележителен модел. Средното годишно тегло на насекомите, намерени в капаните, е намаляло с 76% през 27-годишния период на тяхното изследване. Най-тревожно обаче беше откритието, че намалението е дори по-високо - 82% - през лятото, когато броят на насекомите трябва да достигне своя връх.

Такива цифри дават силна цифрова подкрепа за достоверността на анекдотите за предни стъкла с разпръснати автомобили и мозаечни прозоречни стени, станали нещо от миналото. Също толкова ясен е фактът, че въпреки че метеорологичните модели се колебаели до известна степен през годините на проучването, беше ясно, че времето не е причина за спада.

Но може би най-тревожният аспект на изследването беше осъзнаването, че тези мрачни капки насекоми се появяват в природните резервати - с други думи, в райони, където ландшафтът е силно защитена и трябва да бъде най-приятелски на местообитанията за насекоми. Условията на други места вероятно са много по-лоши, предупреждават учените.

"Насекомите съставляват около две трети от живота на Земята, но има някакъв ужасен упадък", каза проф. Дейв Гюлсън от университета в Съсекс. "Изглежда, че правим огромни парцели земя, ненаситени за повечето форми на живот, и понастоящем сме в ход на екологичния армагедон. Ако загубим насекомите, всичко ще се срине.

Фактът, че биомасата на насекомите намалява стабилно за почти три десетилетия, подсказва, че някои дълбоки влияния трябва да са на работа. Повечето ентомолози вярват, че промените в местообитанията са в основата на проблема. "Има огромни промени в начина, по който използваме земята и е трудно да не вярваме, че те са тясно свързани с това, което виждаме", каза Код.

Както посочва, интензивно отглежданите пшеница и царевични ниви не подкрепят почти никакъв живот на насекоми и това означава, че тъй като интензивното земеделие се разпространява, все повече и повече изолирани естествени местообитания остават да ги подкрепят.

image FacebookTwitterПинтест  Градина тигър молец гъсеница. Промените в местообитанията, причинени от интензивното земеделие, са обвинявани за спада на популациите от насекоми. Снимка: H Lansdown / Alamy реклама

И тогава има въпросът за разпространението на градската среда. Жилищните схеми продължават да навлизат в нашите гори и влагалища, така че улиците и сградите да генерират светлинно замърсяване, което води до заблуда на нощните насекоми и прекъсва тяхното чифтосване. "Това е причината, поради която виждаме най-много промени в живота на насекомите в Югоизточна Англия, защото там виждаме най-голямото разпространение на градовете", каза Кожуха.

В допълнение към промените в местообитанията съществуват опасностите, които представляват пестицидите, по-специално неоникотиноидните пестициди, които вече са били обвинявани за неотдавнашни катастрофи в пчелните популации . Тези химикали са водоразтворими и така се отделят от полетата, след като се прилагат върху културите.

Според изследванията, цитирани в списанието Science миналата година, тези пестициди оттогава са открити във високи концентрации в нектара и полен в диви цветя в близост до третирани полета. Въпреки че все още не са на достатъчно високи нива, за да убиват насекомите директно, те засягат способностите им за навигация и общуване.

В лицето на тази смес от екологични неволи може би не е изненадващо, че насекомите във Великобритания продължават толкова зле. Дали те са изправени пред екологичен апокалипсис е различен въпрос, защото не всеки експерт споделя чувство за обреченост. Професор Хелън Рой от Центъра за екология и хидрология например вижда причина за надежда. Тя каза на наблюдателя, че има твърде много успехи - приказки за насекоми, които се възстановяват по брой и процъфтяват - да чувстват чувство на отчаяние. "Очевидно много видове страдат, но аз съм оптимист и просто не мисля, че е правилно да нарека това апокалипсис", каза тя.

Рой посочи експлозиите в броя на калинките и боядисаните дами пеперуди, които са се появили в миналото като доказателство. "Има огромни вариации в броя на отделните видове насекоми за една година и огромни различия в местата, където ги виждате". Тя също така посочи едно проучване на опрашители, което показа, докато 32% станаха по-малко разпространени между 1980 и 2014 г., 16% станаха по-широко разпространено. - Не всичко е мрачно и мрачно - добави Рой.

Това мнение беше подкрепено от Дейвид Гибънс от RSPB, който се съгласи, че не всяко разследване за броя на насекомите разкрива приказка за неотменен упадък - макар че добави, че все още вярва, че общата картина е тревожна. "Трудно е да не виждаме връзка между някои от броя на птиците, които намаляват и падат в популациите от насекоми, които изпитваме. В много случаи има много близки взаимовръзки. Но доказването на причинно-следствената връзка - при установяването на единия ефект води до другия - е много по-трудно. "

 

Изглежда, че правим земи, които са неприлични за повечето форми на живот. Ако загубим насекоми, всичко се срива

Илюстрация на проблема се илюстрира от един от малкото случаи, при които е установена причинна връзка между загубата на насекоми и намаляването на броя на птиците - сивата яребица, каза Гибънс. "През 70-те и 80-те години на миналия век пестицидите убивали растения, на които се хранят пилета и други насекоми. Сивите пилета от яребици се хранят с тези насекоми и затова този процес доведе до спад в техния брой - и това оттогава стана драматично. "Всъщност намаляването на числото на сивия бройлец доведе до по-малко от 5% от неговата цифра през миналия век ,

реклама

Същественото е, че изследователите са успели да покажат, че тези двойни отклонения са свързани чрез манипулиране на нивата на хербицидите на места, където се отглеждат пилета. Когато нивата на хербицидите се повишиха, нивата на насекомите паднаха, а също и броя на птиците. - Тази манипулация осигури причинно-следствената връзка - каза Гибънс. "Възможно е да се променят номерата на насекомите и да се види въздействието. Изследванията обаче са трудни за изпълнение и са много редки. "

И, разбира се, заплахите за нашата птица са само един аспект от опасностите, породени от загубата на насекоми в Обединеното кралство. Както посочват ентомолозите, те също така поддържат нашата почва плодородна, разграждат отпадъците, опрашват овощните ни градини и контролират вредители като въшляна.

"Ние не можем да си позволим да ги загубим и това прави този въпрос толкова спешен и толкова важен", заключи Код. "Това си струва да се има предвид, тъй като летните вечери започват - и ние виждаме почти никакви насекоми."

Калинките

Много от британските местни видове калинки страдат от сериозен спад в броя, благодарение на пристигането на артилерийската калинка. Той е обявен за най-бързо нахлуващият в Обединеното кралство вид, след като е достигнал почти всеки ъгъл на страната само за едно десетилетие. Тя обитава местните калинки и се смята, че е причинила спад в най-малко седем вида, включително популярната двулистова калинка, която, когато бе оценена за последен път през 2012 г., се е понижила с 44%.

молците

Повече от 2500 вида молец са регистрирани във Великобритания, от които около 900 се наричат ​​по-големи молци. В доклада "Държавата на големите молци на Великобритания през 2013 г." се оказа, че по-големите молци са намалели с 28% между 1968 и 2007 г. Това е най-забележимо в Южна Британия, където е имало спад от 40%. За разлика от тях цифрите не показват значителна промяна в северната част на Великобритания, където изчезващите видове са балансирани от молци, разпространяващи се на север поради изменението на климата.

Пчелите

Седемдесет от 100 вида култури, които осигуряват 90% от храната в целия свят, се опрашват от пчели. В Обединеното кралство има повече от 250 вида пчели: 25 вида пчелна пчела, 224 вида самотна пчелица и един вид пчелни пчели. Според правителствен доклад през 2014 г. в последните 50 години има данни за цялостно намаляване на дивите и пчелните пчели. Данните също така разкриват доказателства, че има паралелно намаляване на растенията, които разчитат на тях за опрашване.

пеперуди

Докладът "Държавата на пеперудите в Обединеното кралство", изготвен през 2015 г. от "Butterfly Conservation", предостави допълнителни доказателства за "сериозния, продължителен и продължаващ спад на пеперудите в Обединеното кралство". Като цяло, 76% от местните и редовните видове пеперуди на мигранти в Обединеното кралство са намалели в изобилие или в случай (или и в двата случая) през последните четири десетилетия, беше установено. "Това е от голямо значение не само за пеперуди, но и за други видове диви животни и цялостното състояние на околната среда", се посочва в доклада.

Бръмбарите

Тези насекоми изяждат големи количества охлюви и листни въшки и голям брой семена от плевели, като по този начин помагат да се спрат полетата, които се пресичат от нежелани растения и вредители. Въпреки това, проучване, публикувано в списанието за приложна екология през 2012 г., което разглежда над 68 вида бръмбари на 11 места около британските острови в продължение на повече от 15 години, установи, че три четвърти от изследваните са намалели на брой през периода. е намалял с темп, еквивалентен на 30% на десетилетие.




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
1. radostinalassa - Тука си имаме много насекоми
22.07.2018 12:18
Има някакъв нов вид според мене. Прилича на малка хлебарка, но лети. Голяма напаст ре . Имаме пчели и оси. Остава само пак да си развием дребното селско стопанство. Както спряхме данъка градинка. В САЩ ядат ГМО и пълнеят.
цитирай
2. zahariada - Да
22.07.2018 12:32
Тука си нямаме.
цитирай
3. radostinalassa - Или живеете дълбоко в града
22.07.2018 18:43
Или сте ги избили с пестициди.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39749535
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031