Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2017 20:00 - Методика за изследване на самоотношение (МИС) (С.Р.Пантелеева) трета част
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 853 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                      Методика за изследване на самоотношение (МИС)
                                                 (С.Р.Пантелеева)
                                                        трета част


Интерпретация на скалите.

           1.Скала „Откритост-прикритост“ (14 пункта) – определя преобладаването на една или друга тенденция: или конформност, изразена мотивация за социално одобрение – или критичност, дълбоко осъзнаване на себе си, вътрешна честност и откритост.

            Високите значения (8-10 стена) отразяват изразено защитно поведение на личността, желание да съответства поведението на общоприетите норми и взаимоотношения с обкръжението.  Такава личност е склонна да избягва открити отношения със самата себе с; причина може да бъде или недостатъчно развити навици за рефлексия, повърхностна представа за себе си или осъзнато нежелание да разкрива себе си, да признае собствните си личностни проблеми.

Средните значения (4-7)стена показват избирателно отношение на човек към себе си; преодоляване на някои психологически защити при актуализация на други, особено критични ситуации.

Ниските значения (1-3 стена) указват вътрешна честност, откритост на отношенията на човека със самия себе си; достатъчно развита рефлексия и дълбоко разбиране на себе си. Човек е критичен по отношение на себе си. Във взаимоотношенията с хората доминира ориентацията на собствените представи за ситуациите и случащото се.

2.Скала „Самоувереност“ (14 пункта) -  показва самоуважение, отношение към себе си като към самостоятелен, уверен, волеви и надежден човек, който знае какво иска и защо уважава себе си.

Високите значения (8-10 стена) характеризират изразена самоувереност, усещане за силен „Аз“ и висока смелост при общуването. Доминира мотивацията за успех. Човек уважава и е доволен от себе си, от своите начинания и постижения, усеща своята компетентност и способност да решава много жизнени въпроси. Препятствията по пътя за достигане на определените цели се възприемат като преодолими.  Проблемите и неуспехите се преживяват недълбоко и не за дълго.

Средните значения (4-7 стена) са свойствени за тези, които в обикновена ситуация запазват работоспособността си, увереността в себе си, ориентиранми са към успешни начинания. При неочаквана поява на трудности обаче, увереността се снижава, нараства тревожността и безпокойствието.

Ниските значения (1-3 стена) отразяват неуважение към себе си, свързано с неувереност в собствените възможности и съмнение в своите способности. Човек не се доверява на своите решения, честосе съмнява и колебае в способностите да преодолява трудности и препятствия, да достига определените цели. Възможно е избягване на контакти с хората, потъване в собствените проблеми, вътрешно нашрежение и самоизолация.

3.Скала „Саморъководство“ (12 пункта)  – отразява представите на личността като основен източник на собствена активност, за резултатите и постиженията;  като източник за развитие на собствената личност и подчертава или доминирането на собствения „Аз“ или на външни обстоятелства.

Високите значения (8-10 стена) са характерни за тези, които приемат, че са основен източници за развитие на собствената личност; те приемат себе си за регулатор на постижения и успехи. Човек преживява собствения си „Аз“ като вътрешен стълб, който координира и насочва всяка активност, организира поведението и отношенията с хората; себе си, което го прави способен да прогнозира своите действия и последици от възникващите контакти с обкръжението. Той усеща себе си способен да оказва съпротива на външни влияния, да се противопоставя на съдбата и стихийните събития. За личността е свойствен контрол над емоционалните реакции и преживяванията по повод на самата себе си.

Средните значения (4-7 стена) разкриват особености в отношението към своя „Аз“ в зависимост от степента на адаптация в ситуацията. В обикновени условия на съществуване, в които са възможни познати изменения и  могат да се прогнозират, човек може да прояви изразена способност за личен контрол. В нови за ситуации регулационните възможности на „Аз-а“ отслабват, усилва се склонността към подчинение на средата.

Ниските значения (1-3 стена) описват вярата на субекта в подвластността на своето „Аз“ от външни обстоятелства и събития. Механизмите за саморегулация са отслабени. Волевият контрол е недостатъчен за преодоляване на вътрешни и външни препятствия по пътя за постигане на целите.  За основни източници за случващите се събития се приемат външните обстоятелства. Преживяванията са съпроводени с вътрешно напрежение на „Аз-а“.

4.Скала „Отразено самоотношение“ (11 пункта)  - характеризира представите на субекта за способностите му да предизвиква в другите хора уважение и симпатия.   При интерпретацията е необходимо да се отчита, че скалата не отразява истинското съдържание на взаимодействието между хората, а само  субективното възприятие на наличните отношения.

Високите значения (8-10 стена) съответстват на хора, които възприемат себе си като приятни за обкръжението си хора. Те чувстват, че другите ги обичат, ценят личните и духовните им качества, техните постъпки и действия. Те са привързани към груповите правила и норми. Тези хора усещат в себе си общителност, емоционална откритост за взаимодействие с обкръжението, лекота при установяване на контакти (лични и делови).

Средните значения (4-7 стена) означават избирателно възприятие на човек към  обкръжението си. От негова гледна точка положителното отношение на обкръжаващите го, се разпространява само върху  определени качества, за определени постъпки; другите личностни проявления предизвикват в тях раздразнение и неприемане.

Ниските значения (1-3 стена) показват, че човек се отнася към себе си като неспособен да предизвика уважението на обкръжаващите го и като предизвикващ осъждане и порицание. Не очаква одобрение и поддръжка от другите.

5.Скала „Самоценност“ (14 пункта) – предава усещането за ценност на собствената личност и предполага ценност на собствения „Аз“ за другите.

Високите значения (8-10 стена) принадлежат на хората, които високо оценяват своя духовен потенциал, богатството на вътрешния си свят; склонен е да възприема себе си като индивидуалност и високо цени собствената си неповторимост. Увереността в себе си му помага да се противопоставя на въздействието на средата, рационално да възприема критиката по свой адрес.

Средните значения (4-7 стена) отразяват избирателно отношение към себе си. Човек е склонен високо да оценява редица свои качества и да признава тяхната уникалност. Други качества обаче, явно недооценява и по тази причина забележките на обкръжаващите го могат да предизвикат у него усещане за малоценност и лична несъстоятелност.

Ниските значения (1-3 стена) говорят за дълбоки съмнения на човек към уникалността на своята личност, недооценка на своето духовно „Аз“.  Неувереността в себе си отслабва съпротивите му към външни влияния. Повишената чувствителност към забележки и критиката на обкръжаващите го хора, превръщат личността в силно обидчива, ранима и го подтиква да не се доверява на своята индивидуалност. В това състояние тези хора са внушаеми и склонни да следват други, по-силни личности.

6.Скала „Самоприемане“ (12 пункта)  – позволява да се съди за изразеността на чувството за симпатия към себе си; съгласието със своите вътрешни подбуди; приемане на себе си такъв, какъвто е, независимо от недостатъците и слабостите.

Високите значения (8-10 стена) характеризират склонност към възприемане на своя „Аз“ от всички страни; да приема себе си в цялата си пълнота от поведенчески прояви. Общия фон на възприятието на себе си е положителен. Човек често усеща симпатия към себе си към всички качества на своята личност. Той разглежда своите недостатъци като леки дефицити или отклонения на своите достойнства.  Неуспехите и конфликтните ситуации не му дават основание за да счита себе си за лош човек.

Средните значения (4-7 стена) отразяват избирателно отношение към себе си.  Човек е склонен да приеме не всичко свои достойнства и да критикува не всички свои недостатъци.

Ниските значения (1-3 стена) показват на общ негативен фон възприятието към себе си и склонността към излишна самокритика.  Симпатията към себе си не е достатъчно изразена и се проявява епизодично. Негативната оценка към себе си съществува под различни форми: от описание на себе си в комичен вид до самоунижение.

7.Скала „Самопривързаност“ (11 пункта)  разкрива степента на желание за промени в бъдещето по отношение на сегашното състояние.

Високите значения (8-10 стена) отразяват висока ригидност на „Аз-концепцията; стремеж да запази в неизменен вид своите качества, потребности и постижения; идеалът пречи за реализацията на възможностите за саморазвитие и самоусъвършенстване; високо ниво на личностна тревожност; предразположеност да възприема обкръжаващия свят като заплашващ самооценката.

Средните значения (4-7 стена) показват избирателно отношение към своите личностни свойства; стремеж към промяна само на някои свои качества, при запазване на други.

Ниските значения (1-3 стена) фокусират висока готовност към промени на „Аз-концепцията; откритост към нов опит; търсене на съответствия с реалния и идеалния „Аз“. Желанието за развитие и усъвършенстване на собствения „Аз“ е ярко изразено, източник на което може да бъде неудовлетвореността от себе си. С лекота променя представата за себе си.

8.Скала „Вътрешна конфликтност“ (15 пункта)   - определя наличието на вътрешни конфликти, съмнения, несъгласия със себе си; изразява тенденция към самопоглъщане и рефлексия.

Високите значения (8-10 стена) се отнасят за хората, при които преобладава негативен фон на отношение към себе си.  Те се намират в състояние на постоянен контрол над своя „Аз“; стремят се към дълбока оценка на всичко, което произхожда и се случва във вътрешния им свят. Развитата рефлексия се корени в самопоглъщането, водеща до осъждане на своите качества. Отличават се с високи изисквания (претенции) към себе си, което нерядко води до конфликти между „Аз“-реално и  „Аз-идеално; между нивото на претенции и фактическите постижения; насочена е към признаване на своята малоценност. За истински източник на своите успехи и провали приема преимуществено себе си.

Средните значения (4-7 стена) характеризират хората, които имат нагласа да виждат себе си като зависими от степента на адаптираност в ситуациите. В обикновени за него условия, които са добре познати и прогнозируеми, се наблюдава положителен фон на отношение към себе си; признаване на своите достойнства и висока оценка на своите успехи. Неочакваните трудности, възникващите допълнителни препятствия, могат да способстват за усилване недооценката на собствените постижения.

Ниските значения (1-3 стена)  най-много се срещат при тези, които като цяло се отнасят положително към себе си; усещат баланс между собствените възможности и потребностите на обкръжаващата реалност; между претенциите и успехите; те са доволни от съществуващата житейска ситуация и от себе си.

9.Скала „Самообвинение“ – характеризира изразени отрицателни емоции по адрес на собственото „Аз“.

Високите значения (8-10 стена) могат да се наблюдават при тези, които виждат в себе си преди всичко недостатъци; които са готови да поставят себе си във вина за всички неуспехи. Проблемните ситуации и конфликти в сферата на общуването актуализират сложни психологически защити, сред които доминират реакциите за защита на своя „Аз“ във вид на порицание, осъждане на себе си или търсене на смекчаващи обстоятелства. Нагласата за самообвинение се съпровожда с развитие на вътрешно напрежение, усещане за невъзможност за удовлетворяване на основни потребности.

Средните значения (4-7 стена) указват избирателно отношение. Обвиняват себе си за едни или други постъпки и действия, съчетани от гняв, досада по адрес на обкръжението.

Ниските значения (1-3 стена) разкриват тенденция към отричане на собствената вина в конфликтни ситуации. Защитата на собствения „Аз“ се осъществява по пътя на преимуществено обвинение на другите и пренасяне отговорността върху обкръжението, с цел отстраняване на бариерите по пътя за достигане на поставените цели. Усещането за удовлетвореност на себе си се съчетава с порицание на другите, търсене в тях на източници за всички неприятности и беди.

Източник:

Настольная книга практического психолога / Сост. С.Т. Посохова, С.Л. Соловьева. - М.: АСТ:Хранитель; СПб.: Сова, 2008. - 671 с. (с. 141-157)




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3817118
Постинги: 2164
Коментари: 116
Гласове: 1309
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031